Οι Μαλδίβες, τα πανέμορφα κοραλλιογενή νησιά του Ινδικού Ωκεανού, θεωρούνται από τους πιο τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Για πολλούς οι Μαλδίβες είναι «ο επίγειος παράδεισος». Και πώς να μην είναι; Οι ατέλειωτες ακτές με τη λευκή άμμο, τα καταπράσινα τοπία, οι μεγάλες λιμνοθάλασσες με την κρυστάλλινη γαλάζια θάλασσα είναι μερικά μόνο από τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Οι Μαλδίβες είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και από τις πρώτες επιλογές για ταξίδια του μέλιτος.

Η γεωγραφία και τοπογραφία των Μαλδιβών είναι μοναδική καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σε όλο τον κόσμο.

Μαλδίβες: Τα πανέμορφα κοραλλιογενή νησιά του Ινδικού Ωκεανού

Η χώρα κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης στον κόσμο, καθώς το μέγιστο επίπεδο του εδάφους είναι 2,4 μέτρα και 1,5 μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, αντίστοιχα. Οι Μαλδίβες ανήκουν στη Νότια Ασία. Η επίσημη ονομασία τους είναι Δημοκρατία των Μαλδιβών. Αποτελούνται από 1.192* κοραλλιογενή νησιά, χωρισμένα σε μια διπλή αλυσίδα είκοσι έξι ατολικών νησιών (σ.σ. κατηγορία κοραλλιογενών νησιών). Το αρχιπέλαγος των Μαλδιβών βρίσκεται στην Chagos-Laccadive Ridge, μια τεράστια υποθαλάσσια οροσειρά στον Ινδικό Ωκεανό. Βρίσκονται περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σρι Λάνκα και 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ινδίας.

Οι Μαλδίβες είναι η μικρότερη ασιατική χώρα ανά έκταση και πληθυσμό.

Μαλδίβες: Τα πανέμορφα κοραλλιογενή νησιά του Ινδικού Ωκεανού

Οι πρώτοι άποικοι των Μαλδιβών ήταν πιθανώς οι λαοί Ταμίλ και Σιναλέζοι από τη νότια Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Μέσα στους αιώνες έμποροι από τις αραβικές χώρες, τη Μαδαγασκάρη, την Ινδονησία και την Κίνα επισκέφθηκαν τα νησιά. Η επίσημη γλώσσα είναι μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που ονομάζεται Dhivehi (ή Maldivian). Εξίσου διαδεδομένες γλώσσες είναι τα αραβικά, τα χίντι και τα αγγλικά.

Μόνο τα 185 από τα πανέμορφα κοραλλιογενή νησιά του Ινδικού Ωκεανού κατοικούνται. Περισσότερα από εκατό νησιά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για οικονομικούς σκοπούς, με κυριότερους τον τουρισμό και τη γεωργία. Τα υπόλοιπα πανέμορφα κοραλλιογενή νησιά παραμένουν παρθένα.

Η πόλη του Μαλέ είναι η πρωτεύουσα των Μαλδιβών.

Πρωτεύουσα των Μαλδιβών είναι η πόλη του Μαλέ (Malé). Εκεί βρίσκονται τα μεγάλα κυβερνητικά γραφεία, οι τράπεζες και οι περισσότερες επιχειρήσεις. Η πόλη ξεχωρίζει για πολλά πράγματα όπως τα πολύχρωμα κτήρια, τα τζαμιά, το ισλαμικό κέντρο και την τοπική αγορά ψαριών που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Το Μαλέ είναι η μικρότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Έχει 133.412 κατοίκους, όταν το σύνολο των κατοίκων στις Μαλδίβες είναι 447.137. Το Μαλέ θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου.

Οι Μαλδίβες, τα πανέμορφα κοραλλιογενή νησιά του Ινδικού Ωκεανού, άρχισαν να αναπτύσσονται τουριστικά το 1970.

Οι Μαλδίβες ήταν ως επί το πλείστον άγνωστες στους τουρίστες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Ο αριθμός των θερέτρων αυξήθηκε από 2 σε 92 μεταξύ 1972 και 2007. Τα πρώτα τουριστικά θέρετρα άνοιξαν το 1972 και ήταν το Bandos Island Resort και το Kurumba Village (το σημερινό όνομα είναι Kurumba Maldives).

Οι Μαλδίβες και η παραδοσιακή κουζίνα.

Η παραδοσιακή κουζίνα βασίζεται στην καρύδα, το ρύζι, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά. Το γάλα καρύδας είναι το βασικό συστατικό σε πολλά πιάτα των Μαλδιβών. Το ψάρι που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι ο τόνος. Από τα πιο εύγεστα τοπικά πιάτα είναι τα τηγανητά τύπου πιττάκια, γνωστά ως gulha, kavaabu και bajiyaa. Επίσης, σε πολλά πιάτα η γλυκοπατάτα (kattala) αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής.

Η διαμονή στις Μαλδίβες.

Πάνω από εκατό νησιά έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά. Κάθε θέρετρο στις Μαλδίβες έχει το δικό του ιδιωτικό νησί. Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται ως προς τις υψηλές παροχές, με ξενοδοχειακές μονάδες και μπανγκαλόους που διαθέτουν από ιδιωτικές πισίνες, προσωπικούς μπάτλερ & σεφ μέχρι ιδιωτικά σκάφη. Φυσικά, υπάρχουν και οικονομικότερες επιλογές. Με μία σωστή έρευνα υπάρχουν οικονομικά πακέτα για Μαλδίβες χωρίς να απαιτούνται πολλά χρήματα.

* Σχετικά με τον αριθμό των νησιών γίνονται αναφορές και για 1.200, 1.900 ή πάνω από 1.200. Εμείς χρησιμοποιούμε τον ακριβή αριθμό που δίνει επίσημα η Κυβέρνηση των Μαλδιβών, 1.192.

Πηγές: visitmaldives.com, worldtravelguide.net, jumeirah.com,maldives.com, maldives-resorts.net, lonelyplanet.com, themaldivesexpert.com, en.wikipedia.org

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/cuba-to-stolidi-tis-karaivikis/
https://umano.gr/bali-enas-eidilliakos-proorismos-tis-indonisias/
https://umano.gr/to-mystiriodes-kai-apomonomeno-nisi-tou-pasxa/
https://umano.gr/i-magevtiki-ronda-tis-andalusias/

Comments are closed.