Η Καστάνιτσα, ο ορεινός παραδοσιακός οικισμός της Αρκαδίας είναι, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, το πιο παλιό Τσακωνοχώρι.

Καρύταινα: Το ιστορικό χωριό της Αρκαδίας

Τσαγκαράδα το πανέμορφο χωριό του Πηλίου

Νυμφαίο, ο ορεινός παράδεισος της δυτικής Μακεδονίας

Το χωριό της Καστάνιτσας βρίσκεται στις πλαγιές του Πάρνωνα, του βουνού που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία.

Jean Housen [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)], from Wikimedia Commons
Πρόκειται για έναν καταπράσινο παράδεισο γεμάτο έλατα, πεύκα, πλατάνια, καστανιές, καρυδιές και εκατοντάδες πηγές σε όλη του την έκταση. Επιπλέον, πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε πανίδα, με δεκάδες άγρια θηλαστικά, ορνιθόμορφα ζώα αλλά και αμφίβια και ερπετά.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Καστάνιτσα: Ο ορεινός παραδοσιακός οικισμός της Αρκαδίας

Η Καστάνιτσα δημιουργήθηκε από Τσάκωνες οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στον Πάρνωνα κατά τις μεγάλες επιδρομές των Σλάβων. Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία του χωριού κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του ’21, με όλους τους κατοίκους της Καστάνιτσας να παίρνουν μέρος στις μάχες και να σημειώνουν σημαντικές νίκες προστατεύοντας την περιοχή.

Καστάνιτσα: Ο ορεινός παραδοσιακός οικισμός της Αρκαδίας
Eleni Kalogeropoulou [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)], from Wikimedia Commons12
Στην Καστάνιτσα θα δείτε παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου αλλά και αρκετά πυργόσπιτα. Θα θαυμάσετε την αντίθεση ανάμεσα στους κατάλευκους τοίχους των σπιτιών και τα έντονα χρώματα στα παράθυρα. Θα λατρέψετε τις τοξωτές εξώπορτες.

Jpbrenna [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)], from Wikimedia Commons

Η Καστάνιτσα θεωρείται ιδανική για περιπατητικό τουρισμό.

Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορείτε να επιλέξετε για κάθε είδους διαδρομή ανάλογα με τα γούστα σας. Μονοπάτια που σας οδηγούν μέσα στο δάσος, άλλα που σας οδηγούν σε διπλανούς οικισμούς και, φυσικά, αυτά που σας πηγαίνουν προς τα φαράγγια. Όποιο και να επιλέξετε η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

Κάθε χρόνο στην Καστάνιτσα διοργανώνεται η Γιορτή του Κάστανου – το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου – καθώς το χωριό περιβάλλεται από ένα μεγάλο καστανοδάσος και έχει μεγάλη και ξακουστή παραγωγή. Από εκεί – άλλωστε – λέγεται πως πήρε και το όνομά του.

Καστάνιτσα: Ο ορεινός παραδοσιακός οικισμός της Αρκαδίας
Eleni Kalogeropoulou [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)], from Wikimedia Commons
Επισκεφτείτε τα ερείπια του Βυζαντινού Πύργου που δέσποζε στο λόφο από τον 14ο αιώνα. Μην αμελήσετε να περάσετε και από το Κέντρο Ενημέρωσης που φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση με φωτογραφική απεικόνιση της αρχιτεκτονικής της Καστάνιτσας και των γύρω χωριών, καθώς και της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Την προσοχή σας αξίζει και η Πλατεία Καταδρομέα Σωτηρίου Κουρούνη, γραφική και πανέμορφη, αφιερωμένη στον Καστανιτσιώτη καταδρομέα που σκοτώθηκε το 1974 στην Κύπρο. Στο κέντρο του χωριού θα δείτε το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Ο ναός χτίστηκε περίπου το 1780 και αξίζει την επίσκεψή σας.

Η Καστάνιτσα διαθέτει έναν ξενώνα που λειτουργεί όλο το χρόνο, ένα παραδοσιακό καφενείο και δύο ταβέρνες.

Comments are closed.