Η Καρύταινα είναι το ιστορικό χωριό της Αρκαδίας και ένας μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός.

Μία εκδρομή στην παραδοσιακή Καρύταινα περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελε ένας ταξιδευτής για μία όμορφη περιήγηση. Αξιοθέατα, ιστορία, ποτάμια, άγρια βλάστηση, μεσαιωνικό κάστρο, μαγευτική θέα, όμορφα ξενοδοχεία και καλό φαγητό. Ο Νίκος Καζαντζάκης – όχι τυχαία – είχε χαρακτηρίσει την Καρύταινα «Τολέδο της Ελλάδας».

Καρύταινα: Το ιστορικό χωριό της Αρκαδίας
CC BY-SA 3.0, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=1891367

Ο παραδοσιακός οικισμός – που κάποτε αποτυπωνόταν στη μία πλευρά του πεντοχίλιαρου – βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ορεινής Αρκαδίας. Απέχει γύρω στα 220χλμ. από την Αθήνα, 54χλμ. από την Τρίπολη και 20χλμ. από την Μεγαλόπολη.

Η Καρύταινα είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο, σε υψόμετρο 582 μέτρων.

Καρύταινα: Το ιστορικό χωριό της Αρκαδίας
Costas78 [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)], from Wikimedia Commons
Σε κοντινή απόσταση από την Καρύταινα βρίσκονται οι ποταμοί Αλφειός και Λούσιος. Το εντυπωσιακό φαράγγι που βοηθάει στην οχύρωση της πόλης, δημιουργείται από τους δύο ποταμούς. 

Καρύταινα: Το ιστορικό χωριό της Αρκαδίας

Η Καρύταινα είναι ένα χωριό με ιστορία. Το κάστρο της Καρύταινας ήταν απόρθητο και δόθηκαν σε αυτό οι πρώτες κερδοφόρες μάχες της Επανάστασης του 1821Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έκανε το κάστρο ένα από τα σημαντικότερα ορμητήριά του. Η ιστορία της όμως ξεκινάει από πιο παλιά, καθώς στην Καρύταινα τοποθετείται η αρχαία πόλη Βρένθη την οποία αναφέρει ο Παυσανίας. Αργότερα, πέρασε στα χέρια των Φράγκων και έπειτα των Βυζαντινών.

Ο παραδοσιακός ιστορικός οικισμός της Καρύταινας έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Το Φράγκικο Κάστρο, τον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας που αργότερα ονομάστηκε εκκλησία του Κολοκοτρώνη, το σπίτι του Κολοκοτρώνη, τον Πύργο του Ματζουρανόγιαννη, τη Βυζαντινή Γέφυρα του Αλφειού Ποταμού, τους νερόμυλους κ.ά. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού στηρίζεται στην πέτρα. Έχει επιρροές από τη φραγκική και τη βυζαντινή αρχιτεκτονική.

Καρύταινα: Το ιστορικό χωριό της Αρκαδίας

Η Καρύταινα είναι ιδανική για περιπατητές. Στα στενά της δρομάκια συναντάς πετρόκτιστα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, βυζαντινές εκκλησίες, γραφικά ταβερνάκια και όμορφα καφενεία. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Κάστρο για την απαράμιλλη θέα.

Στην Καρύταινα υπάρχει μία πληθώρα επιλογών για διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες. Εξερευνήσεις στα γύρω χωριά, στο δάσος του Μαινάλου και στο Λούσιο ποταμό. Στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού μπορείτε να δοκιμάσετε πιο τολμηρές δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, καγιάκ, πεζοπορία κ.ά. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου για σκι.

Στον ιστορικό οικισμό της Καρύταινας θα βρείτε αρκετές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αρνί γιουβέτσι, χειροποίητα ζυμαρικά και λαγωτό κουνέλι.

Σχετικά άρθρα:

Καστάνιτσα: Ο ορεινός παραδοσιακός οικισμός της Αρκαδίας
Εκδρομή στη χιονισμένη Λίμνη Πλαστήρα
Μέτσοβο: Ο πανέμορφος οικισμός της Ηπείρου
Πολυλίμνιο Μεσσηνίας: Λίμνες και καταρράκτες

Comments are closed.