Το χωριό Νυμφαίο της δυτικής Μακεδονίας είναι ένας πραγματικός ορεινός παράδεισος ο οποίος μαγεύει όποιον τον έχει επισκεφτεί.

Καστοριά, το στολίδι της Μακεδονίας

Μονεμβασιά, η αμφιθεατρικά κτισμένη καστροπολιτεία

Ανάφη, η αγαπημένη αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά

Το Νυμφαίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1350 μέτρων στο όρος Βέρνο και ανήκει στον δήμο Αμυνταίου του νομού Φλώρινας. Πρόκειται για έναν πανέμορφο ορεινό οικισμό ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός και θεωρείται ένας βασικός προορισμός χειμερινών διακοπών και σίγουρα ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της χώρας μας.

Νυμφαίο, ο ορεινός παράδεισος της δυτικής Μακεδονίας
photo by Spiros Vathis-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-nd2.0

Το φυσικό περιβάλλον που περικλείει το χωριό είναι μοναδικό. Πυκνά δάση με οξιές και βελανιδιές, θάμνοι με μούρα και αγριοφράουλες, φυσικά λιβάδια και εντυπωσιακές κοιλάδες. Σε κοντινή απόσταση από το Νυμφαίο μπορείτε να δείτε τις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη, εξαιρετικά καταφύγια διαφόρων ειδών πανίδας όπως πτηνών, θηλαστικών, ψαριών και ερπετών, κάποια από τα οποία είναι απειλούμενα. Εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Ζάζαρη
Λίμνη Ζάζαρη

Το Βέρνο ή Βίτσι είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους βασικούς βιότοπους της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν το λόγο, πολύ κοντά στο Νυμφαίο δραστηριοποιείται ο «Αρκτούρος», μία περιβαλλοντική οργάνωση που έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας, ειδικά της αρκούδας και των λύκων. Εδώ λοιπόν, στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας «Αρκτούρος», μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη και να ενημερωθείτε σχετικά με το ζήτημα από τους αρμόδιους του κέντρου.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Νυμφαίο, ο ορεινός παράδεισος της δυτικής Μακεδονίας

Νυμφαίο, ο ορεινός παράδεισος της δυτικής Μακεδονίας
Christaras A [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]

Στο Νυμφαίο εντυπωσιακό δεν είναι, φυσικά, μόνο το φυσικό περιβάλλον. Θα μαγευτείτε από τα επιβλητικά αρχοντικά του, τα λιθόστρωτα καλντερίμια του, τους παραδοσιακούς ξενώνες, τις ξεχωριστές τοπικές λιχουδιές και το καταπληκτικό τσίπουρο και κρασί του. Η παραμονή σας σε έναν από τους παραδοσιακούς ξενώνες θα είναι μια εμπειρία αξέχαστη. Τζάκια έτοιμα να σας ζεστάνουν, χειροποίητα χαλιά ολόγυρά σας, εκπληκτικά έπιπλα αντίκες, σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή.

Κατά την επίσκεψή σας στο χωριό, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό, ανακαινισμένο αρχοντικό. Το Νυμφαίο ήταν φημισμένο για τους αργυροχρυσοχόους του, με μεγάλη παράδοση αιώνων στο συγκεκριμένο χώρο.

Νίκειος Σχολή
photo by Spiros Vathis-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-nd2.0

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν κάποτε η Νίκειος Σχολή και που πλέον φιλοξενεί το Κέντρο Ενημέρωσης του Αρκτούρου για την αρκούδα καθώς και Συνεδριακό Κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για τους πιο «ανήσυχους» και ενεργητικούς, το Νυμφαίο προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων. Υπέροχες πεζοπορίες στα μονοπάτια του δάσους της οξιάς, κανό και ποδηλατάδα στη λίμνη Ζάζαρη, ποδηλασία βουνού, ιππασία. Μπορείτε ακόμα να επιδοθείτε στην τοξοβολία, την παρατήρηση πουλιών και τη φωτογραφία.

Κεντρική φωτογραφία: Nikos Laskaridis [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

 

Comments are closed.