Από την Μαριλένα Βλάχου

Αυτή η αγαπημένη φράση “η ζωή συνεχίζεται” αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς ένα είδος φαρμάκου για την επούλωση των πληγών που αφήνει στο πέρασμά του ο χρόνος. Σαφέστατα και η ζωή συνεχίζεται και δε μπορεί να παραμείνει στάσιμη. Μακάρι να είχαμε τη δύναμη να παγώσουμε όλες εκείνες τις στιγμές της ζωής που ήμασταν πραγματικά ευτυχισμένοι ή που είχαμε όλους τους αγαπημένους μας ανθρώπους κοντά μας ή που ερωτευτήκαμε ή… τόσα άλλα. Τη δύναμη αυτή δεν την έχουμε, για αυτό πάντα, η ζωή συνεχίζεται.

Είχα έναν γείτονα ο οποίος πριν από δέκα χρόνια είχε χάσει την γυναίκα του, νεότατη σε ηλικία, από την επάρατη νόσο. Όλοι οι γείτονες και οι συγγενείς ήμασταν στο πλευρό του. Στο αρχικό στάδιο της απώλειας, φαινόταν συντετριμμένος και πληγωμένος. Γρήγορα όμως η εικόνα αυτή άλλαξε! Μέσα σε ένα χρόνο είχε ξανανοιώσει, έχοντας βρει – ήδη – καινούρια σύντροφο. Θα έλεγε κανείς πως η γυναίκα του, όσο ζούσε, τον κρατούσε «πίσω», γιατί μετά το χαμό της η ζωή του βελτιώθηκε σημαντικά προς το καλύτερο. Γρήγορα δε συνεχίστηκε η ζωή για αυτόν; Θα έλεγα πως ναι.  

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον πατέρα/σύζυγο που έχασε πριν ενάμισι χρόνο τη γυναίκα και το παιδί του σε μοιραίο τροχαίο. Ένα τροχαίο που κόστισε τη ζωή σε τόσους νέους ανθρώπους! Ο σύζυγος από την πρώτη στιγμή έβγαινε στα κανάλια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας για την «οδύνη» που ένιωθε. Ναι, και ήταν μια τραγική στιγμή! Μία στιγμή φέρνει όσα δε φέρνει ένας  χρόνος. Να χάσεις τόσο ξαφνικά και άδικα την οικογένειά σου. Να χάσεις τη «ζωή» σου και να πρέπει να αρχίσεις από την αρχή. Πρέπει να είναι τρομακτικά επώδυνο για κάποιον.

Ο συγκεκριμένος σύζυγος, όμως, μετά από ενάμισι χρόνο ξαναπαντρεύτηκε και “απολογήθηκε” με τη γνωστή φράση… η ζωή συνεχίζεται.

Ναι, η ζωή συνεχίζεται… αλλά για ποιον;

Η ζωή προχωράει, αλλά τι αφήνει πίσω της; Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου ακόμα και δέκα χρόνια μετά, πόσο μάλιστα να φτιάξουν τη ζωή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ίσως η ζωή να συνεχίζεται για τον καθένα, ανάλογα με την αξία και το μέγεθος της αγάπης του.

…Και θυμήθηκα έντονα τα λόγια της γιαγιάς μου… «Μη σκας παιδί μου, η ζωή συνεχίζεται για όλους. Αλί σε αυτόν που πάει».

* Στείλτε μας τα κείμενά σας προς δημοσίευση μαζί με το ονοματεπώνυμό σας στο email reporter@umano.gr

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/tha-ithela-na-do-to-sxoleio-na-allazei/
https://umano.gr/ta-perierga-tis-istorias-o-filosofos-pou-ithele-na-ginei-moumia/
https://umano.gr/prepei-na-kano-ekptoseis-sti-zoi-mou/

Comments are closed.