Η tango opera Μαρία του Μπουένος Άιρες με τη συναρπαστική μουσική του Astor Piazzolla. Ανεβαίνει στο Ηρώδειο για μια μοναδική βραδιά με πανσέληνο, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου. 

Είναι η παγκόσμια πρώτη χορογραφημένη opera tango από τους διάσημους χορογράφους Alejandro Aquino & Natalia Hills. 

Η tango opera Μαρία του Μπουένος Άιρες

 

Πενήντα χρόνια μετά την πρεμιέρα της όπερας η  μαγική φωνή του Buenos Aires, Amelita Baltar, η μούσα και σύντροφος του Astor Piazzola, θα ερμηνεύσει τις ωραιότερες  Άριες tango που γράφτηκαν ποτέ. 

H tango opera Μαρία του Μπουένος Άιρες σε μουσική του Astor Piazzolla και λιμπρέτο του Horacio Ferrer είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του είδους. Έκανε πρεμιέρα στις 4 Μαΐου του 1968 στο Μπουένος Άιρες. Αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας του Piazzolla έχοντας παρουσιαστεί στις σπουδαιότερες οπερατικές σκηνές και σημαντικότερα φεστιβάλ  του κόσμου: Houston Grand Opera (1991), Covent Garden Festival (2000), Grand Thermae Villa (2003), Teatro Nacional de São João (2006),  Edinburgh Festival (2010), Milwaukee Opera (2011), Cincinnati Opera (2012), Florida Grand Opera (2013), Syracuse Opera (2014), Anchorage Opera (2016), Opera Grand Rapids (2016), Atlanta Opera (2017), Mill City Summer Opera (2017).

Στην όπερα Μαρίας του Μπουένος Άιρες η μουσική στηρίζεται κυρίως στο νέο τάνγκο – nuevo tango- ένα είδος που ανέδειξε κυρίως ο Piazzolla.

Στην βάση του βρίσκεται φυσικά το αργεντίνικο tango, μπολιασμένο όμως με στοιχεία από άλλα είδη, την τζαζ και την κλασική μουσική. Βέβαιο είναι ότι ο συνθέτης Piazzolla και ο λιμπρετίστας Ferrer δούλεψαν στενά σκηνή προς σκηνή το έργο. Ο Piazzolla χρησιμοποίησε διαφορετικά είδη tango για κάθε μία από τις περιόδους στη ζωή της Μαρίας – παραδοσιακό, ρομαντικό, σύγχρονο- όπως επίσης άλλα είδη μουσικής, το βαλς και τα τραγούδια των πάμπας, δηλαδή των περιοχών που περιβάλλουν το Μπουένος Άιρες.

Στις 25 Σεπτεμβρίου οι θεατές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όχι μόνο τις εξαίσιες μελωδίες της Μαρίας του Μπουένος Άιρες αλλά και πολλά αναγνωρίσιμα θέματα του Astor Piazzolla.

Η υπόθεση της Μαρίας του Μπουένος Άιρες

Στα άδυτα του υπόκοσμου της Αργεντινής ξετυλίγονται οι ιστορίες της Μαρίας, της πόλης του Μπουένος Άιρες, αλλά και του ίδιου του tango. Η Μαρία γεννήθηκε σ’ ένα φτωχικό προάστιο του Buenos Aires «… μια μέρα που ο θεός ήταν μεθυσμένος». Στη δίνη ενός χαμένου έρωτα καταφεύγει στο κέντρο του Buenos Aires. Εκεί ερωτεύτηκε το tango και η ψυχή της έμαθε να εκφράζεται μέσα από αυτό. Η ζωή και ο θάνατος της Μαρίας είναι το νήμα του έργου. Η γέννηση του παιδιού της σηματοδοτεί το θάνατό της. Η tango ψυχή της μένει αθάνατη, φωτεινή, περιπλανώμενη στη σκοτεινή πόλη.

Η tango opera Μαρία του Μπουένος Άιρες

María de Buenos Aires
Tango Opera σε δύο μέρη του Astor Piazzolla

με την Αmelita Baltar, τη μούσα και σύντροφο του Astor Piazzolla

Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρα Έναρξης: 21.00

Λιμπρέτο: Horacio Ferrer
Μουσική: Astor Piazzola
Χορογραφίες/σκηνική ηθοποιία/κοστούμια: Natalia Hills-Alejandro Aquino

Η παράσταση στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Ακαδημίας Τάγκο της Αργεντινής και του Ιδρύματος Astor Piazzolla.

Η χορευτική ομάδα Tangueros del Sur έχει την υποστήριξη της Γερουσίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γραμματείας του Έθνους της Αργεντινής.

Τιμές Εισιτηρίων:

Διακεκριμένη Ζώνη: 110 με 140 ευρώ
Α Ζώνη: 90 με 110 ευρώ
Β Ζώνη: 65 με 80 ευρώ
Γ Ζώνη: 45 με 55 ευρώ
Άνω Διάζωμα: 25 με 35 ευρώ

Προπώληση: viva.gr , 210 92 13 310

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/sara-baras-i-koryfaia-xorevtria-flamenco-sthn-ellada/ 
https://umano.gr/argentiniko-tango-o-laikos-xoros-tis-argentinis/
https://umano.gr/handmade-apo-tin-omada-sygxronou-xorou-dancevacuum/ 
https://umano.gr/oi-active-member-sto-theatro-vraxon-byrona/

Comments are closed.