Έχει δημιουργήσει δεκάδες χρόνια τώρα ένα μύθο γύρω της. Η θεαματική πανσέληνος του Αυγούστου έχει υμνηθεί από ποιητές, συγγραφείς, στιχουργούς και φυσικά, από τον κάθε έναν από εμάς.

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας αξέχαστες εικόνες από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Όμορφες βραδιές στην παραλία με καλή παρέα να τη θαυμάζουμε. Καθισμένοι σε κάποιο μπαλκόνι να την κοιτάμε μελαγχολικά. Για φαγητό με φίλους σε κάποιο νησί με την πανσέληνο να φωτίζει τις στιγμές μας. Και πόσες στιγμές ακόμα… Η πανσέληνος πάντα έκανε τις νύχτες μας πιο φωτεινές.

Η θεαματική πανσέληνος του Αυγούστου

Γιατί όμως η θεαματική πανσέληνος του Αυγούστου έχει επικρατήσει ως η ωραιότερη όλων;

Οι περισσότεροι λένε πως το χρώμα της δεν συγκρίνεται με τις πανσελήνους άλλων μηνών. Πολλές φορές αυτό ισχύει, βλέπουμε ένα βαθυκόκκινο υπέροχο φεγγάρι. Υπάρχει όμως εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες το φεγγάρι τον Αύγουστο δεν είναι σε μεγάλο ύψος σε σχέση με τον ορίζοντα. Για να φτάσει λοιπόν το φως της σε εμάς διαπερνά την ατμόσφαιρα η οποία έχει μεγαλύτερο πάχος στο σημείο αυτό. Σαν αποτέλεσμα, το μπλε χρώμα της απορροφάται από διάφορα στοιχεία και γίνεται λιγότερο έντονο. Σε εμάς καταλήγει να φαίνεται πιο έντονο το πορφυρό και κάπως έτσι γεννήθηκε ο μύθος της Αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Από τα παλιά χρόνια διάφορες προκαταλήψεις και δοξασίες συντρόφευαν την πανσέληνο του Αυγούστου – και όχι μόνο. Διαφορετικές για κάθε περιοχή της χώρας μας.

Η θεαματική πανσέληνος του Αυγούστου

Κάποιοι μιλούσαν για νεράιδες που βγαίνουν εκείνη τη νύχτα. Άλλοι για μάγισσες και καλικάντζαρους. Αρκετοί πίστευαν πως είναι η βραδιά που ψυχές κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ορισμένοι θεωρούσαν δεδομένο πως η πανσέληνος μπορεί να τους καταστρέψει τις σοδειές και να επηρεάσει τα ζωντανά τους.

Οι πιο ρομαντικοί ισχυρίζονται πως αν κάποιος κάνει ευχή κατά η διάρκεια της ανατολής της Πανσελήνου του Αυγούστου, αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Φέτος ετοιμαζόμαστε να την υποδεχτούμε στις 15 Αυγούστου.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά για να απολαύσουμε την πανσέληνο του Αυγούστου. Σε ορισμένα μάλιστα σημεία διοργανώνονται εξαιρετικές εκδηλώσεις.

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά μέσα από το site του Υπουργείου Πολιτισμού: https://www.culture.gr/el/SitePages/default.aspx

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/i-apokollisi-vraxou-sto-navagio-tis-zakynthou/
https://umano.gr/mythoi-prokatalipseis-kai-deisidaimonies-stin-ellada/ 
https://umano.gr/sigmount-froid-o-protos-epistimonaw-pou-ermineyse-ta-oneira/
https://umano.gr/o-kosmos-mesa-apo-ta-matia-ton-paidion/

Comments are closed.