Γιατί αγαπάμε την Αυγουστιάτικη πανσέληνο και ανυπομονούμε κάθε χρόνο τόσο να την δούμε; Σίγουρα είναι μία από τις ομορφότερες του χρόνου αλλά πρόκειται μόνο για αυτό;

Από την Μαριλένα Βλάχου

Ρώμη: Η αιώνια πόλη φωτισμένη τη νύχτα

The Head: Μία σειρά μυστηρίου με φόντο την Ανταρκτική

Γούντστοκ: Το θρυλικό ροκ φεστιβάλ του 1969

Αν και τις τελευταίες νύχτες, το φεγγάρι φαίνεται σα “ματωμένο” εξαιτίας των πολλών καταστροφικών πυρκαγιών που είχαμε, οι περισσότεροι από εμάς αναμένουμε με λαχτάρα την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Διαλέγοντας προσεκτικά το σημείο από το οποίο θα την απολαύσουμε, είτε από τη θάλασσα είτε από Αρχαιολογικό χώρο, είτε από δάσος, βουνό ή το μπαλκόνι μας, η πανσέληνος του Αυγούστου είναι απλά πανέμορφη.

Γιατί όμως αγαπάμε την Αυγουστιάτικη πανσέληνο;

Οι περισσότεροι λένε πως το χρώμα της δε συγκρίνεται με τις πανσελήνους άλλων μηνών. Πολλές φορές αυτό ισχύει και βλέπουμε ένα βαθυκόκκινο υπέροχο φεγγάρι. Υπάρχει όμως εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες το φεγγάρι τον Αύγουστο δεν είναι σε μεγάλο ύψος σε σχέση με τον ορίζοντα. Για να φτάσει λοιπόν το φως της σε εμάς διαπερνά την ατμόσφαιρα η οποία έχει μεγαλύτερο πάχος στο σημείο αυτό. Σαν αποτέλεσμα, το μπλε χρώμα της απορροφάται από διάφορα στοιχεία και γίνεται λιγότερο έντονο. Σε εμάς καταλήγει να φαίνεται πιο έντονο το πορφυρό και κάπως έτσι γεννήθηκε ο μύθος της Αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Από τα παλιά χρόνια διάφορες προκαταλήψεις και δοξασίες συντρόφευαν την πανσέληνο του Αυγούστου – και όχι μόνο. Διαφορετικές για κάθε περιοχή της χώρας μας.

Κάποιοι μιλούσαν για νεράιδες που βγαίνουν εκείνη τη νύχτα. Άλλοι για μάγισσες και καλικάντζαρους. Αρκετοί πίστευαν πως είναι η βραδιά που ψυχές κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ορισμένοι θεωρούσαν δεδομένο πως η πανσέληνος μπορεί να τους καταστρέψει τις σοδειές και να επηρεάσει τα ζωντανά τους.

Οι πιο ρομαντικοί ισχυρίζονται πως αν κάποιος κάνει ευχή κατά η διάρκεια της ανατολής της Πανσελήνου του Αυγούστου, αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Φέτος ετοιμαζόμαστε να την υποδεχτούμε στις 22 Αυγούστου.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά για να απολαύσουμε την πανσέληνο του Αυγούστου. Σε ορισμένα μάλιστα σημεία διοργανώνονται εξαιρετικές εκδηλώσεις.

Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο 2021

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά μέσα από το site του Υπουργείου Πολιτισμού: https://www.culture.gr/el/SitePages/default.aspx

Comments are closed.