«Έχω μάθει να σέβομαι, εσύ;» ένα άρθρο για τη «φρενίτιδα διχόνοιας» που επικρατεί ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Σοφά λόγια για την ανηθικότητα

Ζω σε μία χώρα που όλο περίεργα συμβαίνουν

Ω μικρέ εσύ ανάξιε δημοσιογράφε!

«Διαίρει και βασίλευε»

Με ρωτάνε συγγενείς, φίλοι και γνωστοί, ποια είναι η θέση μου για το εμβόλιο. Αν είμαι με τους εμβολιασμένους ή με τους ανεμβολίαστους.  Μα ένας άνθρωπος που έχει τα λογικά του και το «γνώθι σαυτόν», τι θα μπορούσε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση; Δεν είμαι γιατρός και, φυσικά, δεν έχω ούτε κατά διάνοια γνώσεις ιατρικής.

Για αυτό πιστεύω πως ο εμβολιασμός – ή ο μη εμβολιασμός – είναι κάτι αυστηρά προσωπικό.

Το φαινόμενο της πανδημίας είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους περισσότερους από εμάς. Ακούμε, ακούμε, ακούμε… επιστήμονες, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, πολιτικούς, αθλητές, όλοι με μία γνώμη να μιλάνε για κάτι που, επιτρέψτε μου να πω, δεν έχουν τη στοιχειώδη γνώση.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Από την άλλη, μαθαίνουμε πως ψηφίστηκε το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.

Άντε τώρα να βγάλεις άκρη. Στη πληθώρα πληροφοριών που ακούγονται, πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα; Είχε πει κάποιος κάποτε – δε θυμάμαι ποιος – «στον πόλεμο, το πρώτο πράγμα που σκοτώνεται είναι η αλήθεια». Που να δεις στην πανδημία!

Και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2021, που θα μείνει στην ιστορία με λαμπερά γράμματα καθώς ξεκίνησε ένα είδος «εμφυλίου» τον οποίο φυσικά προκάλεσε η Κυβέρνηση αλλά και τα Μ.Μ.Ε., ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Καβγάδες, βρισιές, απειλές, εκβιασμοί,… οι πολίτες να λογομαχούν μεταξύ τους για κάτι που, ας είμαστε ρεαλιστές, δε γνωρίζουν. Στον «εμφύλιο» αυτό παίρνουν θέση και οι άνθρωποι του πνεύματος, για κάποιους καλλιτέχνες μιλάω, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Και κάπου εδώ είναι που αναρωτιέμαι… «Έχω μάθει να σέβομαι, εσύ;»

Σα σκεπτόμενος άνθρωπος δεν έχω πάρει θέση ούτε υπέρ του εμβολίου ούτε κατά. Αν έχω κάνει το εμβόλιο περιλαμβάνεται καθαρά στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Έχω συμβουλευτεί τους γιατρούς μου και αποφάσισα ποιο είναι το σωστό για εμένα.

Δε θα προέτρεπα ΠΟΤΕ έναν άνθρωπο να μην κάνει το εμβόλιο γιατί αν νοσήσει σοβαρά από κορωνοϊό, ποια θα είναι η θέση μου;

Δε θα προέτρεπα ΠΟΤΕ έναν άνθρωπο να κάνει το εμβόλιο γιατί αν του προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ποια θα είναι η θέση μου;

Δεν έχω γνώση, δεν παίρνω θέση!

Έχω μάθει να σέβομαι τις απόψεις και τις φοβίες των ανθρώπων. Θα σεβαστώ απόλυτα όσους φοβούνται τον κορωνοϊό αλλά θα σεβαστώ απόλυτα και όσους φοβούνται τις παρενέργειες ενός εμβολίου.

Αν πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο, σίγουρα δε θα το πετύχουμε με εκβιασμούς και τσαμπουκάδες. Ούτε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς όπως «ψεκασμένοι», «ψέκες» κλπ. Αυτές οι συμπεριφορές τεντώνουν όλο και περισσότερο το ήδη τεντωμένο σκοινί.

Δεν πρέπει να διαχωριστούν οι πολίτες! Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη διχόνοια να μπει ανάμεσά μας. Αυτό θα μας πήγαινε πίσω, σε σκοτεινά σημεία της ιστορίας που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συνεχή ενήμερωση βγαίνει κανείς κερδισμένος!

*Από το να μιλάνε οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και οι καλλιτέχνες για το εμβόλιο, θα ήταν φρονιμότερο να ρωτήσουμε τους προσωπικούς μας γιατρούς που γνωρίζουν και την κατάσταση της υγείας μας.

Comments are closed.