Το εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε ή το εθνικό πάρκο των λιμνών, είναι από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα στην Κροατία.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Istralandia waterpark, ο υδάτινος κόσμος της Κροατίας

Ταξίδι σε πόλεις βγαλμένες από τη χρονομηχανή

Μέλανας Δρυμός: Η μεγάλη δασώδης οροσειρά

Η Κροατία είναι γνωστή για την εκπληκτική φυσική της ομορφιά. Το εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε ή αλλιώς το εθνικό πάρκο των λιμνών, είναι ένας φυσικός παράδεισος. Βρίσκεται στην κεντρική Κροατία και πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο με λίμνες, καταρράκτες και δάση. Είναι ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε στην Κροατία

Εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε στην Κροατία

Το πάρκο βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της κεντρικής Κροατίας, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ιδρύθηκε το 1949 και καλύπτει μια έκταση πάνω από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκεί βρίσκονται δεκαέξι διασυνδεδεμένες λίμνες, πάνω από ενενήντα καταρράκτες, πλούσια βλάστηση και ποικιλία ειδών φυτών και ζώων.

Το εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επιστημονικές μελέτες για τη γεωλογία και τη χλωρίδα της περιοχής. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, το πάρκο έγινε δημοφιλής προορισμός για πεζοπόρους, φυσιοδίφες και τουρίστες από όλη την Ευρώπη.

Εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε στην Κροατία

Ένα από τα κύρια αξιοθέατα του είναι οι λίμνες και οι καταρράκτες που τροφοδοτούνται από μια σειρά υπόγειων ποταμών και ρεμάτων, δημιουργώντας ένα μοναδικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Το νερό στις λίμνες έχει λαμπερό τιρκουάζ χρώμα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ανθρακικού ασβεστίου στο νερό.

Εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε στην Κροατία

Το πάρκο φιλοξενεί πάνω από πενήντα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων, των λύκων και του λίγκα, καθώς και πάνω από εκατόν πενήντα είδη πουλιών. Η φυτική ζωή του πάρκου είναι επίσης απίστευτα διαφορετική, με πάνω από 1.200 είδη φυτών και μυκήτων να καταγράφονται εντός των συνόρων του. Το πάρκο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις ορχιδέες του, που ανθίζουν τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε στην Κροατία

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το πάρκο με τα πόδια, ακολουθώντας ένα δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας που οδηγούν μέσα στο δάσος, διασχίζουν ξύλινες πεζογέφυρες και περνούν από μερικούς από τους πιο εμβληματικούς καταρράκτες του πάρκου. Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι το μονοπάτι «H», το οποίο είναι μια κυκλική διαδρομή που οδηγεί τους επισκέπτες πέρα από όλες τις μεγάλες λίμνες και τους καταρράκτες του πάρκου.

Το εθνικό πάρκο του Πλίτβιτσε από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγές: np-plitvicka-jezera.hr

Comments are closed.