Equinox VS Dark, όπως λέμε, καμία σχέση. Δύο σειρές του Netflix που για κάποιο λόγο – που δεν καταλάβαμε  – συγκρίθηκαν μεταξύ τους.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Θέλω να είμαι και εγώ στην κλίκα. Πού δηλώνω συμμετοχή;

The Haunting of Hill House και Bly Manor

The Undoing: Η πολυσυζητημένη σειρά μυστηρίου

Γέλασα αρκετά όταν διάβασα σε κάποια άρθρα να κάνουν σύγκριση τη γερμανική σειρά Dark με τη δανέζικη Equinox. Για μία ακόμα φορά, κατάλαβα ότι οι άνθρωποι που γράφουν τα συγκεκριμένα άρθρα μάλλον δεν έχουν δει τις εν λόγω σειρές.

Παρακάτω θα αναπτύξω τα υπέρ (σ.σ. αν υπάρχουν για το Equinox) και τα κατά για κάθε σειρά.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Equinox VS Dark: Όπως λέμε, καμία σχέση!

Η γερμανική σειρά Dark – 3 σεζόν

Equinox VS Dark: Όπως λέμε, καμία σχέση!

Η γερμανική σειρά Dark έκανε πρεμιέρα στο Netflix την 1η Δεκεμβρίου 2017. Αποτελείται από τρεις σεζόν που προβλήθηκαν από το 2017 έως και το 2020. Πρόκειται για μία σειρά επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου/θρίλερ. Οι δημιουργοί της, Baran bo Odar και Jantje Friese, κατάφεραν να ταιριάξουν ιδανικά τα δύο αυτά είδη.

Παρ’ ότι δεν είμαι φαν των σειρών και ταινιών επιστημονικής φαντασίας, η συγκεκριμένη δε με ενόχλησε καθόλου.

Το Dark είναι μία σειρά στην οποία κυριαρχεί το μυστήριο και η ανατροπή.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στη φανταστική γερμανική πόλη Winden. Εκεί παρακολουθούμε στενά τη ζωή τεσσάρων οικογενειών και το πώς συνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με την αυτοκτονία ενός άντρα και ένα γράμμα που αφήνει πίσω του, ζητώντας να ανοιχτεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Στο ίδιο επεισόδιο θα παρακολουθήσουμε και τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός μικρού αγοριού.

Όλα τα επεισόδια που ακολουθούν – από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο – είναι γεμάτα ανατροπές.

Μην ποντάρετε σε τίποτα! Στο Dark όλα αλλάζουν και όλα ανατρέπονται.

Στα θετικά της σειράς είναι το σενάριο, οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών και φυσικά, η εξαιρετική σκηνοθεσία που συνδυάζει άψογα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας με αυτά ενός καλοστημένου θρίλερ μυστηρίου και μίας συναρπαστικής ταινίας δράσης.

Το Dark έχει κατηγορηθεί για την πολυπλοκότητα της αφήγησής του. Ισχύει! Θα πρέπει να είσαι απόλυτα προσηλωμένος στην ιστορία της σειράς για να καταλάβεις τι γίνεται. Αν χάσεις μία σκηνή ή κάποιο επεισόδιο μπορεί να είναι κρίσιμο για τη μετέπειτα εξέλιξη.

Προσωπικά, είδα τη σειρά δύο φορές και τη λάτρεψα. Τη δεύτερη φορά άρχισα να παρατηρώ και λεπτομέρειες που δεν είχα παρατηρήσει πριν.

Στα αρνητικά του Dark – προσωπική άποψη – ήταν η τρίτη σεζόν. Τη θεώρησα τελείως περιττή και οφείλεται στο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν μία σειρά έχει απήχηση. Προσπαθούν να την τραβήξουν από τα μαλλιά για να υπάρξει συνέχεια.

Η δανέζικη σειρά Equinox – 1 σεζόν

Equinox VS Dark: Όπως λέμε, καμία σχέση!

Η δανέζικη σειρά Equinox δημιουργήθηκε από την Tea Lindeburg και έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 30 Δεκεμβρίου του 2020. Πρόκειται για μία σειρά που προσπαθεί να συνδυάσει το μεταφυσικό με το μυστήριο.

Η υπόθεση της σειράς εξελίσσεται στη Δανία. Το 1999, μία τάξη μαθητών – 21 παιδιά – εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Είκοσι χρόνια μετά, μία νεαρή δημοσιογράφος αποφασίζει να ερευνήσει τι ακριβώς είχε συμβεί τότε και τι φταίει για την εξαφάνιση αυτών των παιδιών και, κυρίως, για την εξαφάνιση της αδελφής της.

Τι να γράψεις τώρα κριτική για το Equinox; Τι να πρωτοπείς για τη συγκεκριμένη σειρά; Ότι εξαφανίστηκαν 21 παιδιά και καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών δε γίνεται αναφορά σε κανένα από αυτά; Πως η δημοσιογράφος που υποτίθεται ότι κάνει την έρευνα, ερευνά ότι της έρχεται στο κεφάλι χωρίς να ψάξει ή να ρωτήσει για τα αυτονόητα; Ότι το σενάριο είναι για κλάματα; Ή ότι η βασική τους πρωταγωνίστρια είναι τελείως νερόβραστη;

Το Equinox χάνει τον τηλεθεατή από το δεύτερο επεισόδιο.

Η όλη σειρά για εμένα δεν είχε νόημα. Αν ήθελε κάτι να πει, προσωπικά δεν το κατάλαβα. Το μυστήριο χάνεται μέσα στο «χλιαρό» σενάριο ενώ το υπερφυσικό είναι υπερβολικά ακαταλαβίστικο, για να μην πω λιγάκι χαζό. Ίσως αν το σενάριο ήταν πιο προσεγμένο και η πρωταγωνίστρια διαφορετική, ίσως το Equinox να είχε κάτι να μας πει. Μιλάμε όμως για πολλά πολλά ίσως…!

Comments are closed.