«Θέλω να είμαι και εγώ στην κλίκα. Πού δηλώνω συμμετοχή;», ένα άρθρο αφιερωμένο σε όλους όσοι συμμετέχουν στην «κλίκα» της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Από τον Δημήτρη Κοντό

Οκτώ προτάσεις – ιδέες για νέα ριάλιτι

Σοφά λόγια για τη χρήση εξουσίας

Ένα κείμενο του 1956 που συγκλονίζει

Κλίκα: μικρή ομάδα ανθρώπων, που δρουν συντονισμένα με αλληλοϋποστήριξη και αμοιβαίες εξυπηρετήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα και τις ιδιοτελείς επιδιώξεις τους, συχνά εις βάρος του κοινού καλού και με τρόπο αθέμιτο ή παράνομο.

Από το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη

Κλίκα: κύκλος ανθρώπων που αλληλοϋποστηρίζονται μεταξύ τους για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς.

Από το λεξικό του Κ. Ιωαννίδη

…για όσους από εμάς δε γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η κλίκα, οι παραπάνω ορισμοί από δύο διαφορετικά λεξικά είναι ξεκάθαροι. Μία μικρή ομάδα ανθρώπων, ένας κύκλος ανθρώπων, ονομάστε το όπως θέλετε, που αλληλοϋποστηρίζονται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τους σκοπούς τους. Σας θυμίζει κάτι; Για σκεφτείτε το λίγο καλύτερα και ενώστε τα κομμάτια μεταξύ τους… τώρα τι σας θυμίζει; Α, ναι! Τους κυβερνώντες και όσους άμεσα ή έμμεσα επικροτούν την πολιτική τους, με το αζημίωτο φυσικά.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

«Θέλω να είμαι και εγώ στην κλίκα. Πού δηλώνω συμμετοχή;»

Θέλω να είμαι και εγώ στην κλίκα. Πού δηλώνω συμμετοχή

Με αφορμή την πανδημία και τον κορωνοϊό, υπήρξαν κάποιοι από εμάς που χάσαμε πολλά. Θα αφήσω στην άκρη τα ατομικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, θα μιλήσω κυρίως για το οικονομικό κομμάτι. Πολλοί, μα πολλοί πολίτες έχασαν την εργασία τους, μικρά μαγαζιά έκλεισαν, άλλα εξακολουθούν να χαροπαλεύουν για να μην κλείσουν ενώ οι άνθρωποι της τέχνης έμειναν εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλα πολλά.

Φαινομενικά είμαστε όλοι οικονομικά χαμένοι. Όλοι;! Όλοι, εκτός από τους κλικαδόρους.

Με τον όρο κλικαδόροι εννοούμε τους ανθρώπους που ανήκουν και θρέφονται από το Σύστημα. Το σύστημα τους στηρίζει οικονομικά και όχι μόνο. Και αν έχασαν τη δουλειά τους, το σύστημα φρόντισε να τους βρει άλλη. Και αν είχαν οικονομικές χασούρες, το σύστημα φρόντισε να τους δώσει χρήματα και με το παραπάνω. Με τον όρο βέβαια να το στηρίξουν στο όποιο έργο του.

Μα ποιοι είναι οι κλικαδόροι της Κυβέρνησης;

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει μία εντυπωσιακή ποικιλία ανθρώπων. Από τον άνθρωπο που φέρνει τα νερά στη Βουλή, τον άνθρωπο των θεαμάτων και του πολιτισμού, μέχρι και τον μεγαλοϊδιοκτήτη διαφόρων επιχειρήσεων. Από τον «ποιοτικό» ηθοποιό μέχρι τον ατάλαντο «παρουσιαστή» ψυχαγωγικής εκπομπής. Είναι όλοι αυτοί που εντελώς τυχαία και ξαφνικά, θα βολευτούν σε κάποια θεσούλα στο δημόσιο, θα τσιμπήσουν κάποια εργολαβία από το δημόσιο (λέγε με μάσκες ή παγκάκια στην Αθήνα), θα προταθούν και θα γίνουν διευθυντές σε νευραλγικές θέσεις και πόσα άλλα.

Ας μείνουμε λίγο όμως στο χώρο του θεάματος που παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της λίστας Πέτσα, πήραν έναν παχυλό μποναμά και τώρα ετοιμάζονται να πάρουν και άλλον. Όπως καταλαβαίνετε είναι απολύτως λογικό το γεγονός πως ότι και αν κάνει η κυβέρνηση το βρίσκουν εξαιρετικό και χτυπάνε αλύπητα όσους εκφέρουν διαφορετική άποψη.

Στόχος των Μ.Μ.Ε της λίστας Πέτσα είναι να προστατεύουν τους κυβερνώντες και το έργο τους.

Θυμίζω και πάλι τον ορισμό της κλίκας: κύκλος ανθρώπων που αλληλοϋποστηρίζονται μεταξύ τους για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς.

Θέλω να είμαι και εγώ στην κλίκα. Πού δηλώνω συμμετοχή;

Συνεχίζουμε με το χώρο του θεάματος, σε κρατικά και ιδιωτικά κανάλια (σ.σ. έτσι και αλλιώς και τα δύο, έχουμε φτάσει να τα πληρώνουμε εμείς). Ηθοποιοί, μουσικοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, τεχνικοί κ.ά., έμειναν άνεργοι εξαιτίας της πανδημίας. Όλοι;! Φυσικά και όχι όλοι! Υπάρχουν οι άνθρωποι του Συστήματος που εργάζονται μία χαρά. Κέρδισαν εκπομπές και από ηθοποιοί ή μουσικοί, έγιναν παρουσιαστές. Άλλοι κέρδισαν μέχρι και το δικό τους σήριαλ.

Σκεφτείτε λίγο όλα τα πρόσωπα που εργάζονται στην τηλεόραση. Για αρχή, όλα έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους και όλα κάπως συνδέονται. Σημαντικότερο είναι όμως να ακούσετε τις απόψεις τους. Στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την Κυβέρνηση και κάποιοι – λίγοι βέβαια – απλώς δεν παίρνουν θέση.

Τον Κραουνάκη για παράδειγμα, που συγκρούστηκε με την Κυβέρνηση, μη ψάχνετε, δε θα τον βρείτε στην τιβί.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα των κλικαδόρων είναι η περίπτωση της ΕΡΤ. Ατάλαντη, ξανθιά παρουσιάστρια, επί Ν.Δ., ανέλαβε την παρουσίαση ψυχαγωγικής εκπομπής στην ΕΡΤ. Η θεαματικότητα της εκπομπής της αγγίζει το 1% άντε με το ζόρι το 3%. Φυσικά, η εκπομπή δεν κόβεται. «Δε βαριέσαι, από την τσέπη μας τα βάζουμε; Ο λαός πληρώνει. Άσε το κοριτσάκι να έχει δουλίτσα», σκέφτονται οι ανώτεροι. Η συγκεκριμένη παρουσιάστρια θα ήταν παντελώς αδιάφορη μέχρι να ακούσει κάποιος τις απόψεις της, τις οποίες εκφράζει έμμεσα, μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Ο λαός πληρώνει τα πάντα λοιπόν, για να δουλεύουν οι κλικαδόροι και οι ομοίοι τους.

Δεν είναι κακό να εργάζεσαι έστω και στηριζόμενος στο σύστημα, κακό είναι όμως – και θα κριθείς για αυτό – να προσπαθείς να κάνεις δήθεν χαριτωμένα, πλύση εγκεφάλου υπέρ του Συστήματος και της εκάστοτε Κυβέρνησης. Να προσπαθείς να περνάς μηνύματα που ούτε ο ίδιος καλά-καλά δεν πιστεύεις, για να στηρίξεις ένα σαρκοφάγο σύστημα που τρώει όλους τους «μικρούς» και ευνοεί τους «μεγάλους»… και το πιο τραγικό, κάπου εκεί στην ψεύτικη εικόνα που έχεις λανσάρει, να το παίζεις και αριστερός.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, έχω μία ερώτηση: Πώς μπορώ να «φάω» και εγώ ένα πακετάκι ή μία θεσούλα; Θέλω να είμαι και εγώ στην κλίκα. Πείτε μου εσείς του Συστήματος, πού δηλώνω συμμετοχή;

* Με τον όρο σύστημα εννοώ όλες τις εξουσίες που συνεργάζονται μία χαρά μεταξύ τους.

Comments are closed.