Ένα κείμενο του 1956 που συγκλονίζει σχετικά με τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των σύγχρονων ανθρώπων, με αφορμή τα reality που σερβίρουν τα κανάλια.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Αθάνατη ελληνική τηλεόραση!

Η διαφορετική ιστορία της Λερναίας Ύδρας – Μία ιστορία για παιδιά

Ω! Μικρέ εσύ ανάξιε καλλιτέχνη

Ακόμα ένας Κρητίκαρος έδειξε τη λεβεντιά του: “Με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο, αλλιώς έχει βιασμό“. Τα συγκεκριμένα λόγια προβλήθηκαν διαδικτυακά από το ριάλιτι Big Brother του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι. O “βαρύμαγκας της Κρήτης” τα ξεστόμισε σε δύο άλλους συμμετέχοντες του συγκεκριμένου σόου. Ποια ήταν η αντίδρασή τους; Απλά γελούσαν.

Υπήρξε κάποια τιμωρία; Α ναι, ο συγκεκριμένος συμμετέχων αποβλήθηκε από το Big Brother και το σόου συνεχίζεται κανονικά. 

Τι με ρωτάτε; Τι έγινε με τους άλλους δύο που γελούσαν; Τίποτα! Συνεχίζουν στο “παιχνίδι” επίσης, κανονικά.

Συγκλονίστηκε λοιπόν η ελληνική κοινωνία, ο πολιτικός κόσμος, οι δημοσιογράφοι, τα κανάλια – ο Σκάι κυρίως – με το συγκεκριμένο γεγονός. Άρθρα, hashtags, σχόλια στα social media, γενικά ένας χαμός. Εδώ όμως έρχεται η ερώτηση:

Σε μία χώρα που αποθεώνει Κουτσόπουλους, Κοντιζάδες, Καγιάδες, Μικρούτσικους και λοιπούς παρουσιαστές, ειλικρινά, τι περιμένατε;

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Σε μία χώρα που αποθεώνει και ασχολείται με τους συμμετέχοντες των συγκεκριμένων παιχνιδιών, που τους δίνει θέσεις εργασίας που άλλοι άνθρωποι με πτυχία δε θα κερδίσουν ποτέ, που κάνει σταρ τους τιποτάδες, τι περιμένατε; Να απαγγέλλει ποίηση ο κάθε συμμετέχων ενός ριάλιτι; Ο ντόρος, το τζέρτζελο, οι αθλιότητες, οι καβγάδες και οι άσχημες συμπεριφορές φέρνουν νούμερα. Αυτά τα περιστατικά είναι σημαντικά τόσο για το κοινό όσο και για τα κανάλια. Γιατί αν οι συμμετέχοντες δε ξεκατινιάζονταν, το κοινό δε θα παρακολουθούσε το κάθε ριάλιτι. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα. Μη γελιόμαστε!

Για του λόγου του αληθές, ο συγκεκριμένος συμμετέχων που ξεστόμισε αυτά τα λόγια, βγαίνοντας από το παιχνίδι κέρδισε πάνω από χίλιους “θαυμαστές” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιθανότατα να συμφωνούν μαζί του πως οι γυναίκες είμαστε για “άδειασμα και βιασμό”. 

Ελλάδα, να χαίρεσαι τον νέο πολιτισμό και τη λεβεντιά σου!

…και κάπου εκεί σε όλο το χαμό, διάβασα στη Σελίδα Λάμπα Θυέλλης στο Facebook ένα πολύ ωραίο κείμενο. Ένα κείμενο πραγματικά συγκλονιστικό μέσα από το οποίο κατάλαβα γιατί εξελίσσεται και διαμορφώνεται κατά αυτόν τον τρόπο η προσωπικότητα των σύγχρονων ανθρώπων. Γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας φαίνεται μαύρο χωρίς ίχνος φωτός στον ορίζοντα.

Ένα κείμενο του 1956 που συγκλονίζει

* Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύεται αυτολεξεί από τη Σελίδα Λάμπα Θυέλλης στο Facebook.

” Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από το «Die Antiquiertheit des Menschen» («Η απαρχαίωση του ανθρώπου»), opus magnum του Γερμανού φιλοσόφου Γκύντερ Άντερς. Γραμμένο το 1956 περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια ένα μέλλον που ταυτίζεται με τις πιο ζοφερές στιγμές του δικού μας παρόντος:

«Για να καταπνιγεί κάθε εξέγερση πριν ακόμη προλάβει να εκδηλωθεί δεν απαιτούνται βίαια μέσα. Οι χιτλερικές μέθοδοι είναι ξεπερασμένες. Αρκεί να δημιουργηθούν εξαρτήσεις τόσο ισχυρές ώστε η ιδέα και μόνο της εξέγερσης να μην έρχεται στο μυαλό κανενός.

Θα ήταν ιδανικό η διαμόρφωση των ατόμων να ξεκινάει από την ώρα που γεννιούνται, με τη συρρίκνωση των έμφυτων ικανοτήτων τους. Κατόπιν, η εξάρτηση θα θωρακιστεί με τον δραστικό περιορισμό της παιδείας, προσανατολισμένης στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ένα ακαλλιέργητο άτομο έχει στενό ορίζοντα σκέψης και όσο η σκέψη του περιορίζεται σε ασήμαντες ασχολίες τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εξεγερθεί. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε η πρόσβαση στην πραγματική γνώση να γίνει ολοένα δυσκολότερη για τους πολλούς. […]

Θα χρησιμοποιείται η πειθώ και όχι η ωμή βία.

Θα προβάλλονται μαζικά, μέσω της τηλεόρασης, «ψυχαγωγικά» προγράμματα που θα κολακεύουν πρωτίστως το συναίσθημα και τα ένστικτα. Το πνεύμα θα απασχολείται με ό,τι ελαφρύ, ασήμαντο, παιδαριώδες. Σε ένα περιβάλλον ακατάσχετης φλυαρίας με αδιάκοπη μουσική υπόκρουση η ανάπτυξη της σκέψης θα παρεμποδίζεται. Το σεξ θα τεθεί στην πρώτη γραμμή των ανθρωπίνων ενδιαφερόντων — δεν υπάρχει καλύτερο κοινωνικό ηρεμιστικό!

Γενικά, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποβάλουν τη σοβαρότητα από την ύπαρξη, να γελοιοποιήσουν τα υψηλά ιδανικά, να καλλιεργήσουν μια διαρκή απολογία της ελαφρότητας, έτσι ώστε η διαφημιστική ευφορία να γίνει το μοντέλο της ανθρώπινης ευτυχίας και υπόδειγμα της ελευθερίας. […]

Ό,τι αποκοιμίζει τη διαύγεια του μαζικού ανθρώπου είναι κοινωνικά ωφέλιμο, ό,τι απειλεί να τον αφυπνίσει πρέπει να διακωμωδηθεί, να καταπνιγεί, να καταπολεμηθεί. Κάθε θεωρία που θα αμφισβητεί το σύστημα πρέπει να καταδικάζεται ως ανατρεπτική και τρομοκρατική, το ίδιο κι εκείνοι που την υποστηρίζουν.»

[Μετάφραση του Αντώνη Καραβασίλη από τη γαλλική έκδοση: «L’obsolescence de l’homme», εκδ. IVREA, Παρίσι 2002.]»
Αναδημοσιεύση απο Γωγώ Τέτου”
Πηγή: Λάμπα Θυέλλης (Facebook)

Comments are closed.