Αθάνατη ελληνική τηλεόραση! Αυτό είναι το μεγαλείο σου!

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Αθάνατη ελληνική τηλεόραση! Τυχαία είδα ένα video με την «κριτική» μίας ακόμα επιτροπής, σε ένα ακόμα ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης. Μία κοπέλα 26 χρόνων στεκόταν απέναντι από μία επιτροπή τεσσάρων ατόμων ώστε να κρίνουν αν κάνει για μοντέλο.

Κάποιος από την κριτική επιτροπή τη ρώτησε ποιο είναι το ύψος της. Η κοπέλα απάντησε 1,69 για να λάβει την επική κριτική «Είσαι κοντή για μοντέλο». Ο «ευγενέστατος» κριτής συνέχισε την εποικοδομητική κριτική του τονίζοντάς της πως στην πασαρέλα θα είναι πιο κοντή από το κοινό!!!

Μία ερώτηση: Σε ποιο κοινό ακριβώς απευθύνεται ο συγκεκριμένος κριτής; Στην Ελλαδίτσα οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουμε ύψος πάνω από 1,70. Τελικά, είμαστε κοντές και δεν κάνουμε για πασαρέλα. Τι καημός!

Η συγκεκριμένη κοπέλα, λοιπόν, κρίθηκε «κοντή» για πασαρέλα. Ωστόσο οι κριτές θέλησαν να τη δουν και με μαγιό. Ίσως μία εικόνα με μαγιό να την ψήλωνε δέκα-είκοσι πόντους. Ποιος ξέρει;

Συνεχίζει η εποικοδομητική κριτική από γυναίκα της επιτροπής που αποκαλεί τη διαγωνιζόμενη Μπάρμπι. (Ειλικρινά, πού τους βρίσκεται; Με τεστ ΙQ προσλαμβάνετε τους κριτές;) Φυσικά, η κοπέλα ουδεμία σχέση με Μπάρμπι. Ούτε ψεύτικα φουσκωτά στήθη, ούτε πρησμένα χείλια από σιλικόνες, ούτε ανορεξική, ούτε καν ξανθιά!

Η κριτική επιτροπή είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ και πως δε θα μπορούσε να συνεχίσει η κοπέλα σαν μοντέλο. Τι έκπληξη;! Κλείνοντας ο τελευταίος κριτής της είπε «Δεν είσαι ωραία, ούτε καν συμπαθητική…» ενώ η άλλη γυναίκα κριτής πως «Δεν έχεις την ηλικία για να ασχοληθούμε μαζί σου».

Αθάνατη ελληνική τηλεόραση! Αυτό είναι το μεγαλείο σου!

Αυτό το γεγονός, βέβαια, οδηγεί σε τρία ξεχωριστά μονοπάτια / συμπεράσματα.

Από πολιτικός μηχανικός θέλω να γίνω μοντέλο.

Η συγκεκριμένη κοπέλα που ήθελε να γίνει μοντέλο είχε σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Αναρωτιέμαι… Έχεις πτυχίο πολιτικού μηχανικού και πας να σε ξεφτιλίσουν για να γίνεις μοντέλο; Μ-Ο-Ν-Τ-Ε-Λ-Ο;

Και μία παρατήρηση… Μιλούσε σωστά ελληνικά – σπάνιο φαινόμενο τελευταία στην τηλεόραση –  ίσως για αυτό την «έκοψαν». Η ελληνική τηλεόραση απαγορεύει αυστηρά να μιλάμε σωστά ελληνικά.

Ίσως να έχει γίνει πολύ «προχό» η εποχή μας και να έχω μείνει πίσω. Το μόντελινγκ στην Ελλάδα «θα σου εξασφαλίσει μία μεγάλη καριέρα», αντίστοιχη με των μοντέλων που έχουμε ακούσει κατά καιρούς στα δελτία ειδήσεων. Πώς μπορεί το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού να ανταγωνιστεί κάτι τέτοιο;

Τα νούμερα της εκπομπής είναι χαμηλά, ας ξεφτιλίσουμε για να γίνει ντόρος.

Είναι πια αποδεδειγμένο. Όσο πιο «σκληρή» ή «καυστική» η κριτική, τόσο καλύτερα τα νούμερα. Ο κόσμος αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αρχίσουν να ασχολούνται με το αν ήταν λάθος ή σωστό. Επομένως, ο στόχος έχει επιτευχθεί. Οποιαδήποτε διαφήμιση, καλή ή κακή, δε παύει να είναι διαφήμιση.

Ξεκινήσαμε από τα πρώτα ριάλιτι με κριτικές του στυλ «δεν είσαι καλός» και φτάσαμε στο επίπεδο «Είσαι κοντή, άσχημη και μεγάλη σε ηλικία». Σύντομα -δε θα εκπλαγώ – αν αρχίσουν να τους δέρνουν. Για σκεφτείτε το… Πόσο μεγαλύτερα νούμερα!

Μερίδα του τύπου, ευτυχώς όχι σε μεγάλο ποσοστό, υποστήριξε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Χρησιμοποίησαν δε τους όρους «αυστηρός» και «τελειομανής». Παρέλειψαν όμως τους όρους «αγένεια» και «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Πολιτισμός;! Αυτόν η ελληνική τηλεόραση τον έχει θάψει τα τελευταία χρόνια πολύ βαθιά.

Τα μηνύματα στα παιδιά μας και στις γυναίκες.

Τα δύο πρώτα μονοπάτια είναι παρατηρήσεις και δε με αφορούν σαν γυναίκα. Το τρίτο όμως με αφορά, μας αφορά όλες σαν γυναίκες.

Τα μηνύματα που βγαίνουν από τον διάλογο της παράνοιας μεταξύ διαγωνιζόμενης και κριτικής επιτροπής, είναι επικίνδυνα. Χρησιμοποιώ τον όρο επικίνδυνα με κάθε σημασία της λέξης.

Τι μηνύματα περνάνε σε ένα κοριτσάκι 16 χρόνων που τυχαίνει να παρακολουθεί τη συγκεκριμένη εκπομπή; Πως είναι άσχημη; Η κοπέλα στην οποία απευθύνθηκαν ήταν εξαιρετικά όμορφη. Οι υπόλοιπες τι είμαστε; Χαβούζες;

Τι μηνύματα περνάνε σε μία γυναίκα με χαμηλή αυτοπεποίθηση; Πως είναι κοντή με ύψος 1,69; Είναι μεγάλη σε ηλικία 26 ετών; Πως είναι χοντρή αν έχει καμπύλες;

Χρησιμοποιούν τον όρο ειλικρίνεια και τον μπερδεύουν με την αγένεια. Αυτό το μπέρδεμα είναι πολύ κακό για οποιονδήποτε θελήσει να το ακολουθήσει.

Οι ίδιοι άνθρωποι που κρίνουν τις γυναίκες τόσο αυστηρά και τόσο προσβλητικά είναι οι ίδιοι που «έκλαιγαν» όταν πέθανε η δημοσιογράφος Νανά Καραγιάννη από νευρική ανορεξία.

Υπάρχει μία πολύ λεπτή γραμμή για να χάσουν τις ισορροπίες τους κοπέλες με χαμηλή αυτοεκτίμηση και να οδηγηθούν σε επικίνδυνα ψυχολογικά μονοπάτια.

Καλά τα νούμερα αλλά οφείλουμε όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί στο λόγο μας. Ειδικότερα όταν εκτιθέμεθα σε κοινό.

Σχετικά άρθρα:

Οι καλύτεροι κακοί της τηλεόρασης από ξένες σειρές
Ιστορίες μυστηρίου και ανεξήγητων φαινομένων – Ά Μέρος
Είκοσι τύποι Ελλήνων ψηφοφόρων
Γιώργος Αυγερόπουλος, ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής

 

Comments are closed.