Εγκ νογκ, η ιστορία του παραδοσιακού ροφήματος των εορτών σε πολλές χώρες του κόσμου.
Από την Μαριλένα Βλάχου
Η προέλευση της αγαπημένης μας κρέπας |
Θα έχετε παρατηρήσει σε πολλές Χριστουγεννιάτικες ταινίες όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια και πίνουν το παραδοσιακό εγκ νογκ. Τι είναι όμως αυτό το ρόφημα; Ποια η ιστορία και που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο;
Τι είναι το εγκ νογκ (eggnog);
Το εγκ νογκ είναι ένα πλούσιο, κρεμώδες και εορταστικό ρόφημα που έχει γίνει συνώνυμο των εορτών σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτό το απολαυστικό ρόφημα, που παρασκευάζεται από ένα μείγμα γάλακτος, κρέμας, ζάχαρης, χτυπημένων αυγών και μπαχαρικών όπως το μοσχοκάρυδο, περιέχει συχνά αλκοόλ όπως ρούμι, κονιάκ ή μπέρμπον για να ενισχύσει τη ζεστασιά και τη γεύση του.
Eίναι ένα ποτό σαν κρέμα με μεταξένια υφή και γλυκιά, πικάντικη γεύση. Η προετοιμασία του ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με τις πολιτιστικές παραδόσεις. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η χρήση των χτυπημένων αυγών, που του δίνουν μια αφρώδη και υπέροχη πυκνότητα.
Η παραδοσιακή του εκδοχή είναι με αλκοόλ, οι μη αλκοολούχες παραλλαγές του είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για οικογενειακές συγκεντρώσεις και είναι ευρέως διαθέσιμες στα παντοπωλεία κατά την περίοδο των γιορτών. Στις vegan παραλλαγές του χρησιμοποιείται γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, σοκολάτα και μπαχαρικά κολοκύθας και μέντα.
Το εγκ νογκ μπορεί να γίνει ζεστό ή κρύο και συχνά σερβίρεται με πασπαλισμένη κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Πολλές φορές σερβίρεται σε ένα μεγάλο μπολ άλλες πάλι σε χαμηλά ποτήρια.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Εγκ νογκ, η ιστορία του παραδοσιακού ροφήματος των εορτών
Η ιστορία του εγκ νογκ ξεκινά αιώνες πριν, με τις ρίζες του στη μεσαιωνική Ευρώπη. Προέκυψε από ένα ποτό που ονομάζεται “posset”, ένα ζεστό, γαλακτώδες ρόφημα που αναμιγνύεται με μπύρα ή κρασί και συχνά χρησιμοποιούταν ως θεραπεία για το κρυολόγημα. Το «posset» ήταν αγαπημένο μεταξύ της αριστοκρατίας, καθώς τα συστατικά – αυγά, γάλα και αλκοόλ – θεωρούνταν πολυτελή και συχνά προορίζονταν για τους πλούσιους.
Μέχρι τον 17ο αιώνα, το posset άρχισε να μετατρέπεται σε κάτι, που ήταν πιο κοντά στο σύγχρονο εγκ νογκ. Έγινε δημοφιλές στην Αγγλία ως πρόποση ευημερίας και καλής υγείας κατά τη διάρκεια κοινωνικών συγκεντρώσεων. Η προσθήκη μπαχαρικών όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα, που εισάγονται από την Ανατολή, πρόσθεσε γεύση και μία χλιδή.
Διέσχισε τον Ατλαντικό με Ευρωπαίους αποίκους και βρήκε ένα νέο σπίτι στις αμερικανικές αποικίες κατά τον 18ο αιώνα. Στις αποικίες, το ρούμι από την Καραϊβική ήταν πιο προσιτό από το ευρωπαϊκό κρασί ή το κονιάκ, καθιστώντας το το απόσταγμα της επιλογής για το πρώιμο αμερικανικό εγκ νογκ.
Μέχρι τον 19ο αιώνα, είχε εδραιώσει τη θέση του ως χριστουγεννιάτικη παράδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το εγκ νογκ έχει γίνει το παραδοσιακό ρόφημα των γιορτών σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, Κεντρική και νότια Αφρική, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία κ.ά.
Πηγές: en.wikipedia.org, bbc.co.uk
Comments are closed.