Η Ανθολογία του Κωστή Παλαμά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η παρούσα Ανθολογία βασίστηκε στη δεκαεξάτομη έκδοση Άπαντα Κωστή Παλαμά (εκδόσεις Γκοβόστη, χ.χ., επιμέλεια: Ανδρέας Καραντώνης – Γιώργος Κατσίμπαλης).

Ακολουθήθηκε η ορθογραφία αυτής της έκδοσης, με όλες τις πολυτυπίες της γραφής του Παλαμά και τις διπλοτυπίες ακόμη και εντός της ίδιας συλλογής, αφού ο ποιητής ως το τέλος του έργου και της ζωής του δεν υιοθέτησε ένα ενιαίο και αυστηρό ορθογραφικό σύστημα. Διορθώθηκαν ωστόσο εμφανή τυπογραφικά λάθη της έκδοσης των Απάντων, όπως και προφανή λάθη σε λέξεις που ουδέποτε τονίζονταν ή λάμβαναν τα πνεύματα που συναντούμε σε αυτήν.

Από το σημείωμα του Κώστα Χατζηαντωνίου.

Η ποιητική προσωπικότητα και το πολυσχιδές έργο του Κωστή Παλαμά σφράγισαν με τρόπο ανεξίτηλο τη νεοελληνική λογοτεχνία, δικαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του «εθνικού ποιητή», που δόθηκε μόνο σε αυτόν μετά τον Διονύσιο Σολωμό.

Η βαθιά παλαμική τομή έδωσε στην ελληνική φαντασία νέα γλώσσα και σύγχρονες μορφές και καθόρισε την εξέλιξη της νεοελληνικής ποίησης συνδέοντάς την οριστικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Με εξαιρετική γνώση και γόνιμη αντίληψη της ελληνικής παράδοσης στη διαχρονία της και με συναίσθηση των ευρωπαϊκών λογοτεχνικών τάσεων, ο Παλαμάς πέτυχε, με τη συνθετική ποιητική ιδιοσυγκρασία και την κριτική του οξύνοια, να γίνει επί δεκαετίες η συλλογική φωνή ενός έθνους που αναζητούσε έναν σύγχρονο προορισμό. Και το κατόρθωσε τούτο συνδυάζοντας τέλεια τον ελληνικό προσανατολισμό με τους ανοιχτούς ορίζοντες στην έμπνευση και στην οργάνωση της ποιητικής ύλης.

Έτσι, από το αβέβαιο όργανο που κληρονόμησε όταν εισήλθε στην ποίηση, «μας κληροδοτεί μια πλούσια, μεστή γλώσσα, ικανή όχι μονάχα να εκφράση του λυρισμού τις εξάρσεις αλλά και του στοχαστικού και μετρημένου πεζού λόγου, του δημιουργικού και του ερευνητικού, την πορεία να συντροφέψη και να καθοδηγήση», όπως έγραψε ο Κωνσταντίνος Θ. Δημαράς για να υποστηρίξει ότι η πνευματική ζωή του νέου ελληνισμού χωρίστηκε στα δύο από το πέρασμα του Παλαμά.

Από τον πρόλογο του Κώστα Χατζηαντωνίου.

Ανθολογία – Κωστή Παλαμά
Ανθολόγηση-Πρόλογος: Κώστας Χατζηαντωνίου
Εκδόσεις Κέδρος

ISBN: 978-960-04-4890-0, σελ. 480, τιμή: 28,00 €
Νοέμβριος 2018

Οι συλλογές που ανθολογήθηκαν: 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ
Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ
ΙΑΜΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΙΣΤΗ
Ο ΤΑΦΟΣ
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗΣ
Η ΑΣΑΛΕΥΤΗ ΖΩΗ
Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ
Η ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
ΟΙ ΚΑΗΜΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΣΑΤΙΡΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ
ΒΩΜΟΙ
ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΙΡΑ
ΤΑ ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΣΤΙΧΑ
ΟΙ ΠΕΝΤΑΣΥΛΛΑΒΟΙ – ΤΑ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΚΡΥΦΟΜΙΛΗΜΑΤΑ
ΟΙ ΠΕΝΤΑΣΥΛΛΑΒΟΙ (1910)
ΤΑ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΚΡΥΦΟΜΙΛΗΜΑΤΑ (1910 – 1911)
ΤΑ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΚΡΥΦΟΜΙΛΗΜΑΤΑ (1920)
ΟΙ ΛΥΚΟΙ
ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΣΤΙΧΩΝ
ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΦΗΜΙΟΥ
ΒΡΑΔΙΝΗ ΦΩΤΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/giannis-xanthoulis-tou-fidiou-to-gala/ 
https://umano.gr/to-neo-vivlio-tis-xristinas-oinomidou-apo-tis-ekdoseis-dioptra/ 
https://umano.gr/neo-album-twn-dilemma-se-poihsh-katerinas-aggelaki-rouk/

Comments are closed.