Άγχος: Μην το φοβάστε, αντιμετωπίστε το!”  ένας θαρραλέος τίτλος για όλους εμάς που μας κυριεύει το άγχος και ελέγχει τη ζωή μας. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Σοφά λόγια για τον άνθρωπο

Τα μικρά μυστικά της μακροζωίας

Keukenhof: Ο κήπος της Ευρώπης

Αρχικά ήταν η οικονομική κρίση, στη συνέχεια η πανδημία, τώρα ο πόλεμος για να φτάσουμε στην ακρίβεια. Τόσα χρόνια είδαμε τις ζωές μας να αλλάζουν -και όχι πάντα προς το καλύτερο, να διαφέρουν από ότι είχαμε συνηθίσει. Όπου υπάρχουν μεγάλες δυσάρεστες αλλαγές, το άγχος έρχεται και παίρνει τη θέση του. Ένα δυνατό συναίσθημα που αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, αρχίζει να μας κυριεύει τη ζωή μειώνοντας σημαντικά την ποιότητά της.

Παλεύοντας να νικήσω αυτόν τον αόρατο εχθρό, κατάλαβα δύο πράγματα. Πρώτον, θα πρέπει να έχω επίγνωση του άγχους μου και να το αντιμετωπίσω και δεύτερον, ότι υπάρχουν τρόποι που θα με βοηθήσουν σε αυτό. Σας προτείνω κάποια απλά, καθημερινά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το άγχος ή σταδιακά να το αποβάλλεται.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Άγχος: Μην το φοβάστε, αντιμετωπίστε το!

  • Αν το άγχος έχει αρχίσει να απειλεί την υγεία σας (πόνοι, αϋπνίες κ.ά.) μη διστάσετε να απευθύνεται σε κάποιον ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή. Μην παίρνετε μόνοι σας φάρμακα κατά του άγχους που σας πρότεινε κάποιος φίλος ή φαρμακοποιός. Αφήστε τους ειδικούς να κρίνουν για εσάς. Να θυμάστε όμως πως το άγχος για να αντιμετωπιστεί δε χρειάζεται φάρμακα αλλά αγάπη για τον εαυτό σας!
  • Μην το κρατάτε μέσα σας! Μιλήστε με κάποιον κοντινό σας (φίλο, γνωστό, οικογένεια), μοιραστείτε μαζί του τα άγχη και τις ανασφάλειες σας. Θα δείτε πως μέσα σε λίγα λεπτά θα αισθανθείτε καλύτερα.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο. Επιλέξτε ένα βιβλίο με βάση τη θεματολογία που σας ενδιαφέρει (πχ. αθλητικά, καρτούν, κοινωνικά, ρομαντικά κ.ά.) για να μην το παρατήσετε. Το μυαλό σας θα «ξεκολλήσει» από τα άγχη σας γλιστρώντας στις σελίδες του βιβλίου.
  • Βρείτε ένα χόμπι! Είναι κατανοητό πως ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος όμως με το χόμπι κερδίζετε δύο πράγματα: α) Το μυαλό σας θα είναι απασχολημένο με κάτι πέρα από τα προβλήματα ή τη δουλειά σας και β) θα κάνετε νέες γνωριμίες που θα έχουν κοινά ενδιαφέροντα, ως προς συζήτηση, μαζί σας.
  • Μην κλείνεστε στον εαυτό σας. 

Αν γνωρίζετε πως η πηγή του άγχους σας είναι κάποιος άνθρωπος (αφεντικό, σύζυγος, φίλος κ.ά.) τολμήστε να του μιλήσετε απευθείας. Μην το φοβηθείτε! Μετά από συζήτηση μαζί του ίσως να αποδειχτεί πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα βλέπετε.

  • Αν βαριέστε την άσκηση ή το περπάτημα, βάλτε την στη ζωή σας με πλάγιο τρόπο. Αφήστε το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι και προτιμήστε να πηγαίνετε παντού με τα πόδια. Μέσα σε δύο τρεις μέρες θα καταλάβετε αμέσως πόσο καλό σας κάνει.
  • Κλείστε το ψυγείο! Αν εξαιτίας του άγχους θέλετε να τρώτε συνέχεια και έχετε βάλει βάρος, υπάρχει τρόπος να τρώτε χωρίς να παχαίνετε. Καθαρίστε ωμά καρότα και κάθε φορά που θα πρέπει να καταφύγετε στο φαγητό για να λύσετε τα προβλήματα σας, να τρώτε καρότα. Κάνουν καλό στην υγεία και δεν παχαίνουν.
  • Κοινωνικοποιηθείτε. Όταν έχουμε προβλήματα δε μας αρέσει ο κόσμος και επιλέγουμε να κλεινόμαστε στο σπίτι. Λάθος! Σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να πείσουμε τον εαυτό μας ότι χρειαζόμαστε διασκέδαση. Πηγαίνετε με ένα φίλος σας για ένα καφέ, κάντε μία απρόσμενη επίσκεψη σε κάποιον, πηγαίνετε μόνος σ’ ένα σινεμά ή σε μία θεατρική παράσταση, οργανώστε μία μικρή συγκέντρωση στο σπίτι σας με φίλους… Να γνωρίζετε πως τα προβλήματα δε λύνονται με την εσωστρέφεια αλλά με την εξωστρέφεια.
  • Αποφύγετε την τηλεόραση. Οι ατέλειωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι μόνο σημάδι άγχους αλλά και κατάθλιψης. Αν αισθάνεστε πως είναι το μόνο που θέλετε να κάνετε τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.
  • Να χαμογελάτε! Κάνετε μία λίστα με όλα όσα σας κάνουν χαρούμενο και ξεκινήστε να τα δοκιμάζετε ένα ένα. Ο μεγαλύτερος εχθρός του άγχους να θυμάστε πως είναι το γέλιο.

Comments are closed.