Ο τουρισμός στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όσοι ζούμε σε αυτή την πόλη με τους ξέφρενους ρυθμούς, έχουμε την τάση να την κατηγορούμε για ότι κακό μας συμβαίνει! Αν χαλαρώσουμε και σκεφτούμε προσεκτικά θα συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια από τις ομορφότερες και πιο ζωντανές πόλεις του κόσμου.

Οι δρόμοι της Αθήνας είναι ένας τεράστιος καμβάς

Τα πιο γευστικά street food του κόσμου

Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που ερωτεύεσαι

Παρακάτω θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες όσοι αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Αθήνα. Αλλά και όσοι λόγω οικονομικής δυσχέρειας περάσετε την άδειά σας στην γεμάτη ενέργεια πόλη μας.

Τουρισμός στην Αθήνα θέα

Τουρισμός στην Αθήνα

Αν είσαστε απ’ αυτούς που σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό δεν αφήνετε μουσείο χωρίς να το επισκεφτείτε, η Αθήνα είναι ο επίγειος παράδεισός σας. Σας προτείνουμε ενδεικτικά κάποια από τα μουσεία που αξίζει τον κόπο να δείτε, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα, η απόφαση εξαρτάται από τις αντοχές σας.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Μουσεία 

  • Μουσείο Ακρόπολης: στον υπέροχο πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, εκθεσιακοί χώροι 14.000τμ με εισιτήριο μόλις 5€.
  • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: βρίσκεται Πατησίων 44, είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας με ευρήματα απ’ όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου, με γενική είσοδο 5€.
  • Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: έξω από το κέντρο της πόλης, στην Κηφισιά, για μια γνωριμία με την βλάστηση και τον ζωικό πλούτο του πλανήτη. Ενιαίο εισιτήριο και για τα δύο μουσεία του χώρου 6€.
  • Εθνική Πινακοθήκη: θα την βρείτε στο Άλσος Στρατού στο Γουδί. Ιδρύθηκε το 1900 και φιλοξενεί περισσότερα από 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής κ.α. Γενική είσοδος 5€.
  • Ευγενίδειο Πλανητάριο: επί της λεωφόρου Συγγρού στο ύψος του Π. Φαλήρου. Ως στόχο έχει την επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας. Οι τιμές για τις παραστάσεις ξεκινάνε από 6€.
  • Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: είναι αφιερωμένο στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου. Θα το βρείτε στη Νεοφύτου Δούκα 4 στο κέντρο της Αθήνας και το εισιτήριο εισόδου είναι 7€ και για τις δύο πτέρυγες.

Και δεν τελειώνουν εδώ!

  • Μουσείο Μπενάκη: φιλοξενεί δεκάδες εκθέσεις και εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Το κυρίως κτήριο βρίσκεται επί της Β. Σοφίας και υπάρχουν άλλοι οκτώ χώροι σε Αθήνα και Αττική που μπορείτε να επισκεφτείτε αναλόγως με τα ενδιαφέροντά σας. Η γενική είσοδος είναι 9€ αλλά κάθε Πέμπτη ισχύει ελεύθερη είσοδος στην μόνιμη έκθεση (εκτός οργανωμένων ομάδων).
  • Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: στην Πειραιώς 254. Είναι σημείο αναφοράς της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού με εκθέσεις, προβολές, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η τιμή του εισιτηρίου εξαρτάται από το τι θέλετε να παρακολουθήσετε.
  • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: βρίσκεται στη Σταδίου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Αντικείμενό του είναι η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, από την τουρκοκρατία και την φραγκοκρατία μέχρι σήμερα. Η τιμή του εισιτηρίου για άτομα άνω των 18 ετών είναι μόλις 3€.
  • Μουσείο Αφής-Φάρος Τυφλών της Ελλάδος: θα το βρείτε Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Ιδρύθηκε το 1984 για άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων από όλα τα μουσεία της χώρας μας. Η τιμή εισόδου είναι 2€!

Λόφοι της Αθήνας

Τουρισμός στην Αθήνα ΦιλοπάππουΚάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να επισκεφτεί τους τρεις πασίγνωστους λόφους της Αθήνας. Ξεκινήστε από τον λόφο του Φιλοπάππου (ή Μουσών). Βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη. Στην κορυφή του υπάρχει το μνημείο του Φιλοπάππου το οποίο έστησε ο ύπατος Φιλόπαππος κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Μονοπάτια από χώμα αλλά και ένα πλακόστρωτο στολίδι θα σας οδηγήσουν μέχρι εκεί, αλλά και στους άλλους λόφους, αφού συνδέονται μεταξύ τους.

Συνεχίζετε και βρίσκεστε στον λόφο της Πνύκας. Είναι η περιοχή όπου συγκαλούνταν η Εκκλησία του Δήμου. Εκεί αγόρευαν σπουδαία πρόσωπα της αρχαιότητας όπως ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Θεμιστοκλής αλλά και ο πιο «σύγχρονος» Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Κατά την αρχαιότητα ήταν χώρος αφιερωμένος στον Δία. Εκεί βρίσκονται και τα θεμέλια του Ηλιοσκόπιου του Μέτωνα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι αστρονόμοι για την παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων.

Προχωρήστε προς τον τρίτο διασυνδεόμενο λόφο, τον Λόφο Νυμφών ή Αστεροσκοπείου. Βρίσκεται απέναντι από το ναό του Θησείου. Στην κορυφή υπάρχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εκεί και διάφορα εικαστικά δρώμενα.

Θησείο

Τουρισμός στην Αθήνα ΘησείοΟ τουρισμός στην Αθήνα δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το Θησείο. Μια μικρή συνοικία της Αθήνας χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Εκεί βρίσκονται δύο Εβραϊκές Συναγωγές, πολλά μουσεία και ναοί. Μην παραλείψετε την εκπληκτική περαντζάδα στον πεζόδρομο του Αποστόλου Παύλου, στον οποίο μπορείτε πέρα από τα σημεία ιστορικής σημασίας να χαζέψετε τους πάγκους με διάφορα προϊόντα, τους καστανάδες που μας δημιουργούν νοσταλγία και να απολαύσετε καφέ ή φαγητό στα άφθονα μαγαζιά της περιοχής.

Ακρόπολη

Τουρισμός στην Αθήνα Ακρόπολη

Φαντάζομαι πως μία από τις ημέρες σας θα είναι αφιερωμένη στην επίσκεψη της Ακρόπολης των Αθηνών. Ένας βραχώδης λόφος, απρόσιτος από όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου είναι και ο προθάλαμος για την είσοδο στην Ακρόπολη, τα εξαιρετικά Προπύλαια.

Τουρισμός στην Αθήνα ΕρέχθειοΦορέστε τα πιο άνετά σας παπούτσια και ξεκινήστε να ανηφορίζετε για να θαυμάσετε από κοντά τον Παρθενώνα, το λαμπρότερο δημιούργημα της αθηναϊκής δημοκρατίας,  τον ιωνικού ρυθμού Ναό της Αθηνάς Νίκης και την ιερότερη περιοχή της Ακρόπολης, το Ερέχθειο. Το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης είναι 20€.

 

Επιπλέον αξιοθέατα

Ένα ακόμα σημαντικό μνημείο που θα ήταν καλό να επισκεφτείτε είναι ο Ναός (ή Στύλοι) του Ολυμπίου Διός. Ένας αρχαίος ναός, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Είναι κατασκευασμένος από Πεντελικό μάρμαρο, ένα υπαίθριο επισκέψιμο μουσείο με γενική είσοδο 6€.

 

Η Πύλη ή Αψίδα του Ανδριανού κατασκευάστηκε το 131-132μ.Χ. Συμβόλιζε την ένδειξη ευγνωμοσύνης των Αθηναίων προς τον αυτοκράτορα Ανδριανό για τα έργα του στην Αθήνα. Υπήρχαν δύο επιγραφές στην Πύλη που έχριζαν τον Θησέα και τον Ανδριανό ως ιδρυτές της πόλης. Είναι όλο κατασκευασμένο από Πεντελικό μάρμαρο και βρίσκεται 700μ. από το κέντρο της Αθήνας.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το αρχαιότερο εν λειτουργία στάδιο στον κόσμο και ένα μοναδικό τουριστικό σύμβολο. Η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896. Πρόκειται για το σημείο όπου παραδίδεται η Ολυμπιακή Φλόγα. Η γενική είσοδος είναι στα 5€.

 

Ζάππειο και Θέατρο Ηρώδου του Αττικού 

Φεύγοντας από το Καλλιμάρμαρο, πηγαίνετε μια βόλτα προς το Ζάππειο, παλαιότερα κτήριο και κήποι του παλατιού και σήμερα, ένα εντυπωσιακό συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Καλό θα ήταν να περάσετε και μια βόλτα από το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, ένα αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου. Χτίστηκε προς τιμήν της συζύγου του και το χρησιμοποιούσαν κυρίως ως ωδείο. Γίνονται πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, το να παρακολουθήσετε κάποια θα σας μείνει πραγματικά μοναδική εμπειρία.

 

Πλάκα και Μοναστηράκι

Πώς θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε μια επίσκεψη στην Πλάκα; Δε νοείται τουρισμός στην Αθήνα χωρίς αυτή. Η πιο γνωστή συνοικία της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη, γνωστή ως «συνοικία των θεών». Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός με νομοθετική ρύθμιση. Στην περιοχή λειτουργούν μουσεία, τουριστικά καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες.

 

Κατηφορίζοντας την Μητροπόλεως και πριν βγείτε στην πλατεία Μοναστηρακίου, μπορείτε να επισκεφτείτε την Μητρόπολη Αθηνών. Βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως και είναι ναός αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1842 και τελείωσε το 1862.  Ο τύπος του είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο.

Τουρισμός στην Αθήνα ΜοναστηράκιΣυνεχίστε να κατηφορίζετε και κατευθυνθείτε προς το Μοναστηράκι. Το όνομά του προέρχεται από την παλιά εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται πάνω στην πλατεία και ήταν παλιότερα μετόχι (αγρόκτημα) μοναστηριού. Από την πλατεία ξεκινάει ο πολύβουος πεζόδρομος της Ηφαίστου με τα κάθε λογής καταστήματα.

Λυκαβηττός

Τουρισμός στην Αθήνα ΛυκαβηττόςΜην παραλείψετε μια βόλτα στον ανεπανάληπτο Λυκαβηττό. Οι πιο τολμηροί μπορείτε να ανεβείτε με τα πόδια, για τους υπόλοιπους λειτουργεί τελεφερίκ που μπορείτε να πάρετε από την οδό Πλουτάρχου. Πάνω στον λόφο υπάρχει το θέατρο Λυκαβηττού στο οποίο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Στην κορυφή υπάρχει και café για να ξεκουραστείτε και να θαυμάσετε μια απίθανη θέα της πόλης. Αν είστε τυχεροί και πετύχετε καθαρή μέρα, μπορείτε να δείτε μέχρι τον Πειραιά και τα κοντινά νησιά!

Σύνταγμα

Φυσικά, μια επίσκεψη στην πλατεία Συντάγματος επιβάλλεται. Πρόκειται για την κεντρική πλατεία της Αθήνας, η οποία πήρε το όνομά της από το Σύνταγμα που παραχώρησε ο Όθωνας το 1843 αναγκαστικά, λόγω της επανάστασης του λαού που έγινε στις 3ης Σεπτεμβρίου. Η αρίθμηση όλων των αθηναϊκών δρόμων γίνεται με βάση την απόσταση από την πλατεία Συντάγματος.

Αξίζει να δείτε…

Απέναντι από την πλατεία θα δείτε την Βουλή των Ελλήνων από τη μία και τον πεζόδρομο της Ερμού από την άλλη, γεμάτο κόσμο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα ψώνια σας, να χαζέψετε τους καλλιτέχνες του δρόμου, να «τσιμπήσετε» ένα σνακ.

Τελευταία, προτεινόμενη από εμάς, στάση, είναι το Γκάζι, για μια επαφή με την πιο μοντέρνα πλευρά της πόλης. Είναι μια συνοικία της Αθήνας που οφείλει την ονομασία της στις κοντινές εγκαταστάσεις φωταερίου. Επρόκειτο για μια πολύ υποβαθμισμένη περιοχή η οποία σήμερα έχει αλλάξει πρόσωπο. Είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή της ζωή με τα κάθε λογής μαγαζιά διασκέδασης. Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμισή της έχει παίξει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, ένα σημαντικό σημείο συνάντησης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο ξεκούραστος τουρισμός στην Αθήνα

Για τους πιο βιαστικούς που επιθυμούν μια πιο ξεκούραστη ξενάγηση στην Αθήνα χωρίς πολύ κόπο, υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, με τα γνωστά μας διώροφα τουριστικά λεωφορεία. Μπορείς να διαλέξεις να δεις το κέντρο της πόλης, την Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά και τη διαδρομή που φτάνει ως τις πιο κοντινές παραλίες της Αττικής. Η τιμή του εισιτηρίου εξαρτάται από τη διαδρομή της επιλογής σας.

 

Πληροφορίες: Citysightseeing τηλ. 210 9220604 και info@citysightseeing.gr
AthensOpenTour GreyLine τηλ. 210 8815207 και info@athensopentour.com
Open Top Bus Hellas τηλ. 210 4176144 και info@sightsofathens.gr

Παραλίες και νησιά

Ο τουρισμός στην Αθήνα περιλαμβάνει και τις δεκάδες κοντινές παραλίες της Αττικής. Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Καβούρι, Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Λεγρενά, ΚΑΠΕ στο Σούνιο, Κόκκινο Λιμανάκι στη Ραφήνα, Δασκαλειό και Κακιά Θάλασσα στην Κερατέα, Αυλάκι στο Πόρτο Ράφτη, Ψάθα στη δυτική πλευρά της Αττικής, Αλεποχώρι λίγο έξω από τα Μέγαρα και δεκάδες άλλες περιμένουν να σας δροσίσουν, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Μπορείτε να φτάσετε ως εκεί  με δικό σας μεταφορικό, σε κάποιες με αστικό λεωφορείο και σε άλλες με ΚΤΕΛ του Ν. Αττικής.

Πολύ εύκολη είναι η πρόσβαση και στα κοντινά νησιά. Επισκεφτείτε το λιμάνι του Πειραιά και διαλέξτε έναν προορισμό, ακόμα και για μια μονοήμερη απόδραση. Αίγινα, Ύδρα, Πόρος και Αγκίστρι είναι άμεσα προσβάσιμα με πολλά δρομολόγια καθημερινά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πολύ οικονομικά νησιά, είτε στην τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου είτε στο πόσα θα χρειαστεί να ξοδέψετε εκεί.

Tips: *Μπορείτε να βγάλετε Ενιαίο Εισιτήριο αξίας 30 ευρώ το οποίο έχει διάρκεια πέντε ημερών και ισχύει για: Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά-Άρειο Πάγο, Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Βόρεια & Νότια κλιτύς Ακροπόλεως, Κεραμεικός, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών.
Πληροφορίες στο τηλ. 210 3214172

Φωτογραφίες: Y Skoulas – site ΕΟΤ

Comments are closed.