Το Stairway to Heaven ανήκει δικαιωματικά στους Led Zeppelin. Η απόφαση του Εφετείου των Η.Π.Α, βάζει τέλος σε μία πολύκροτη υπόθεση.

Από τον Βασίλη Δεληβοριά

Stairway to heaven: Το χρονικό μίας πολύκροτης υπόθεσης

Imagine: Το ουτοπικό τραγούδι του Τζον Λένον

Το αντιστασιακό τραγούδι Bella Ciao και οι στίχοι του

Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, οι Led Zeppelin δικαιώθηκαν σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα του θρυλικού τραγουδιού Stairway to heaven. Οι δημιουργοί του Stairway to Heaven, Τζίμι Πέιτζ και Ρόμπερτ Πλαντ, κατηγορήθηκαν το 2014 για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βασική κατηγορία ήταν πως η εισαγωγή του Stairway to Heaven ήταν κλεμμένη από το ορχηστρικό τραγούδι Taurus του συγκροτήματος Spirit.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ο μπασίστας του συγκροτήματος Spirit, Mark Andes, ήταν ο πρώτος που κατέθεσε νομικά έγγραφα στο δικαστήριο της Πενσυλβάνια το 2014. Το τραγούδι Taurus όμως, γράφτηκε από τον κιθαρίστα των Spirit, Randy Wolfe. Ο ίδιος ποτέ δεν κινήθηκε νομικά εναντίον των Led Zeppelin. Μετά το θάνατο του Wolfe, αναλαμβάνει διαχειριστής του καταπιστεύματός του ο Michael Skidmore.

Ο Michael Skidmore το 2015 κατέθεσε αγωγή εναντίον των Led Zeppelin.

Η δίκη ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου του 2016. Μετά από μια πενθήμερη διαδικασία στην οποία κατέθεσαν τα μέλη του συγκροτήματος Τζίμι Πέιτζ και Ρόμπερτ Πλαντ, το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των Led Zeppelin, καθώς έκρινε πως δεν είναι σημαντικές οι ομοιότητες ανάμεσα στα δύο τραγούδια.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η απόφαση αυτή ανατράπηκε. Μια νέα δίκη ορίστηκε ομόφωνα από τριμελή επιτροπή του 9ου Εφετείου του Σαν Φρανσίσκο. Η ημερομηνία της νέας δίκης ορίστηκε για τις 9 Μαρτίου του 2020.

Το 9ο  Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισε πως το Stairway to Heaven ανήκει δικαιωματικά στους Led Zeppelin.

O δικηγόρος του διαχειριστή Michael Skidmore, Francis Malofiy, δήλωσε σε συνέντευξή του «Προφανώς, το δικαστήριο το πήρε λάθος. Αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια για τους δημιουργούς, αυτούς που οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων έχουν ως σκοπό να προστατεύουν». Ο Malofiy τόνισε ότι μπορεί να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι δικηγόροι των Led Zeppelin δεν απάντησαν στις δηλώσεις του.

Φωτογραφία: Dina-Regine-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0, Πηγή: telegraph.co.uk

Comments are closed.