Από τον Δημήτρη Μιχαλαριά

Το Ελληνικό τραγούδι έχει γερά θεμέλιαΑπό τη στιγμή που γνώρισα τη μουσική, δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτή. Μέσα από την ενασχόλησή μου με το ραδιόφωνο, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής και να έρθω πιο κοντά στο έργο τους. Το ελληνικό τραγούδι έχει γερά θεμέλια.

Το ρεμπέτικο και το παραδοσιακό ενέπνευσαν τις δύο ”κολώνες” της ελληνικής μουσικής. Τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Μη ξεχνάμε και τους μεγάλους ποιητές μας, που μέσα από τη μουσική, τα ποιήματά τους πέρασαν στο ευρύ κοινό. Ευτυχώς, το ελληνικό τραγούδι εκτός από παρελθόν, έχει και παρόν και μέλλον. Υπάρχουν σπουδαίοι δημιουργοί και εξαιρετικοί ερμηνευτές.

Οι νέοι καλλιτέχνες, εκτός του ότι μας δίνουν νέα τραγούδια, διασκευάζουν τα παλιότερα με τον απαιτούμενο σεβασμό και έτσι τα παλιά τραγούδια ταξιδεύουν στο χρόνο και αποκτούν μία νέα γενιά ακροατών.

Κάτι αρνητικό στο ελληνικό τραγούδι είναι ο τρόπος που τα νέα τραγούδια περνάνε στον κόσμο.

Το play list στα ιδιωτικά ραδιόφωνα, όχι μόνο δεν επιτρέπει στους παραγωγούς να έχουν τη δική τους άποψη, αλλά πολλές φορές κουράζουν τους ακροατές γιατί επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια.

Η δισκογραφία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη και είναι απλά ένας τρόπος οι ”ρομαντικοί” καλλιτέχνες να καταθέτουν τη δουλειά τους απευθυνόμενοι σε ”ρομαντικούς” ακροατές, που τους αρέσει να ανοίγουν το cd και να ψάχνουν τις πληροφορίες των τραγουδιών στο ένθετο που το συνοδεύει. Στα θετικά είναι και η επιστροφή του βινυλίου στα μουσικά πράγματα. Το διαδίκτυο πια είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος διάδοσης των τραγουδιών, αρκεί και σ’ αυτό να μπει μία τάξη, έτσι ώστε να αποδίδονται σωστά τα πνευματικά δικαιώματα στους δημιουργούς. Το ελληνικό τραγούδι είναι εδώ και μέσα από αυτό μπορούμε να επικοινωνούμε. Στις δυσάρεστες και ευχάριστες στιγμές μας.

Άλλωστε μέσα στα τραγούδια όλοι μας βρίσκουμε αυτό που μας εκφράζει, με όποιο κριτήριο αισθητικής διαθέτει ο καθένας.

Καλή ακρόαση λοιπόν και καλά ταξίδια της ψυχής και του μυαλού, μέσα από τον ”ωκεανό” που λέγεται ελληνικό τραγούδι.

Δημήτρης Μιχαλαριάς
Ραδιοφωνικός παραγωγός 902 αριστερά στα FM (Νοέμβριος 2006 – Ιούλιος 2013)

* Στείλτε μας τα κείμενά σας προς  δημοσίευση μαζί με το ονοματεπώνυμό σας και μία φωτογραφία στο email  reporter@umano.gr 

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/create-to-be-created-tehni-loipon/
https://umano.gr/mykonos-i-santorini/
https://umano.gr/ta-soneta-tou-sheakespeare/

Comments are closed.