Από την Βαλεντίνη Μαυροδόγλου

Create to be created: Τέχνη λοιπόν…Με τις λέξεις δεν είμαι τόσο καλή όσο με τις εικόνες αλλά θα κάνω μια προσπάθεια να σας πω για την τέχνη στη ζωή ενός εικαστικού.

Τέχνη λοιπόν…

Όλα και τίποτα μπορεί να είναι τέχνη. Η δυναμική της έχει αναγνωριστεί, έχει καταγράψει, έχει πρωτοστατήσει και άλλα πολλά..

Εμένα ως παιδί μου άρεσαν τα χρώματα. Ασχολούμουν – λένε οι δικοί μου – ώρες ατελείωτες. Μεγαλώνοντας αυτό ενισχύθηκε με τις εμπειρίες, τις σπουδές, τις στιγμές και αυτό που λέμε… ζωή.

Πλέον είναι η καθημερινότητά μου και ο τρόπος μου να εκφράζομαι. Κάθε φορά που πιάνω μολύβι, πενάκι, πούντα ή πινέλο είναι και μια νέα περιπέτεια, μια νέα εμπειρία που ξεδιπλώνεται μαζί σου, σου δίνει και σου παίρνει τόσο όσο για να σε έχει πάντα στην αναζήτηση.

Έτσι είναι για μένα η τέχνη, η πιο μεγάλη ξελογιάστρα!

H δημιουργία είναι κάτι που δεν σταματά. Προσωπικά το έχω καθημερινή ανάγκη, αναζητώντας πάντα κάτι διαφορετικό και νέους δρόμους έκφρασης. Ο πειραματισμός για κάθε καλλιτέχνη είναι η “πηγή των ιδεών του”. Είναι κάτι αναπόφευκτο στην πορεία, καθώς και αυτό που του δίνει το κίνητρο για τα πάντα. Ένας ατέρμονος κύκλος θα έλεγα.

Υπάρχει βέβαια πάντα το μονοπάτι που έχεις κατακτήσει, αλλά πάντα θα υπάρχουν διασταυρώσεις και μικρά – άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά – νέα μονοπάτια. Έτσι λειτουργώ, ο πειραματισμός είναι κομμάτι της δουλειάς μου.

Θεματολογικά, τα έργα μου παρουσιάζουν έντονο ψυχογραφικό χαρακτήρα. Είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά και εστιάζουν σε πλασματικές πραγματικότητες που κινούνται από εσωτερικές αναζητήσεις στην γραμμή των αναμνήσεων και του συναισθήματος.

Οι χαρακτήρες μου αποτυπώνονται άλλοτε με ζωντάνια και άλλοτε ζοφερά, είναι τα παιδιά του σήμερα, οι θύμησες του χτες, τα δοκάρια του αύριο.

 Η αίσθηση του «δημιουργώ» δεν κρύβει εύκολα μονοπάτια. Είναι δύσβατη, θέλει υπομονή, επιμονή και θέληση. Μα στο τέλος πάντα σου χαρίζει απλόχερα μια στάλα λύτρωση. Αυτή τη λύτρωση που έχεις ανάγκη για να συνεχίσεις να εκφράζεις μα και να εκφράζεσαι.

* Στείλτε μας τα κείμενά σας προς δημοσίευση μαζί με το ονοματεπώνυμό σας και μία φωτογραφία στο email  reporter@umano.gr 

Σχετικά άρθρα : 

https://umano.gr/to-elliniko-tragoudi-exei-gera-themelia/
https://umano.gr/oh-mikre-esy-anaxie-kallitexnh/
https://umano.gr/ta-soneta-tou-sheakespeare/

Comments are closed.