Ταξιδεύοντας με τη Σταχτοπούτα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια έως έξι ετών για τη ευαισθητοποίηση ως προς την διαφορετικότητα από την νηπιακή ηλικία.

Η Θεία Λένα στα Νοσοκομεία της Αττικής

Μίλτος Πασχαλίδης: Στη χώρα των αθώων – Ένα ποίημα του Μάνου Ελευθερίου

Αφιέρωμα στη σχολική βία-bullying

Το  Θέατρο Ρετρό  υπό την χρηματοδότηση και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ταξιδεύοντας με τη Σταχτοπούτα. Για νήπια έως 6 ετών με θεματική τη διαχείριση της διαφορετικότητας στη νηπιακή ηλικία.

Με όχημα τις ελληνικές & ξένες παραλλαγές του παραμυθιού της Σταχτοπούτας, γνωρίζουμε διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσα από δέκα διαφορετικές ιστορίες της Σταχτοπούτας ανά τον κόσμο και διαχειριζόμαστε τη διαφορετικότητα από την νηπιακή ηλικία. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε τρία νηπιαγωγεία στις περιοχές Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Πλ. Βάθης όπου φοιτούν μαθητές από άλλες χώρες.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος και αφού κλείσουν τα σχολεία, σκοπός είναι μία έκθεση ζωγραφικής με όλο το υλικό που συγκεντρώσαμε με τα νήπια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, (ιστορίες, μουσικές, ζωγραφιές). 

Σκοπός του προγράμματος:
  • Να ενθαρρύνουμε τα νήπια να σέβονται όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής, το επάγγελμα, την κοινωνική & οικονομική θέση
  • Να συμβάλλουμε έτσι ώστε τα νήπια να παρατηρούν τις διαφορετικές οπτικές του κόσμου.-
  • Να ενθαρρύνουμε τα νήπια να είναι ανοιχτά στη μάθηση
  • Να ενθαρρύνουμε τα νήπια να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους
Λίγα λόγια για το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα, “Ταξιδεύοντας με την Σταχτοπούτα”

Λόγω της φύσης της δουλειάς μας επισκεπτόμαστε διαφορετικά σχολεία και συνομιλούμε με τους εκπαιδευτικούς. Η ιδέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε βλέποντας τις ανάγκες των σχολείων στο κέντρο της πόλης μας. Αφορμή λοιπόν για αυτό το πρόγραμμα στάθηκε η παράσταση μας  Γιε-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα, καθώς διαβάσαμε και μάθαμε την ιστορία της Σταχτοπούτας, σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές.

Έτσι λοιπόν για να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα μελετήσαμε, ερευνήσαμε, ανοίξαμε βιβλία και άλλα βιβλία, ακουσαμε μουσικές, συζητήσαμε, βρήκαμε εικόνες, βάλαμε όλη τη φροντίδα μας και φέτος έχουμε τη χαρά το πρόγραμμα να υλοποιείται.

Μέσα από το πρόγραμμα, επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε στα παιδιά, το σπουδαίο και  αισιόδοξο μήνυμα του παραμυθιού της Σταχτοπούτας, πως ο άνθρωπος είναι πιο δυνατός από τα γεγονότα και πως όσες αντιξοότητες και να συναντήσουν στο τέλος θα τις επιλύσουν.

Αγγελική Φράγκου,  ηθοποιός-καλλιτεχνική διευ/νση Θέατρο Ρετρό

Ταξιδεύοντας με τη Σταχτοπούτα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια

Συντελεστές:

Eμψύχωση προγράμματος: Γεωργία Κουτάλη και Ειρήνη Χατζηνίκου

Ιδέα & σχεδιασμός: Αγγελική Φράγκου

Αφίσα: Σπυριδούλα Αρταβάνη

Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού

Φωτογράφηση: Παύλος Μαυρίδης

Υλοποίηση: Θέατρο Ρετρό

Το πρόγραμμα υλοποιείται στα 34ο, 35ο και 85ο νηπιαγωγεία Αθηνών.

Ευχαριστούμε θερμά το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης,  για την ευγενική φιλοξενία της φωτογράφησης μας, στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

* Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Comments are closed.