Η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου υποδύεται την Θεία Λένα και επισκέπτεται τα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Μία εξαιρετική ιδέα και πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τη θεατρική δράση Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά. Μία ιδέα του Νίκου Διαμαντή, καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Στόχος της δράσης είναι η ανακούφιση της διαμονής των παιδιών στο νοσοκομείο αλλά και η παρακίνηση για τη θεραπεία τους.

Η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου υποδύεται τη Θεία Λένα, αναλαμβάνοντας ένα δύσκολο εγχείρημα και μία δυνατή πρόκληση. Βρήκαμε και μιλήσαμε με την Αγγελική για το ρόλο της, τη θεία Λένα και τα παιδιά-ασθενείς στα νοσοκομεία.

Η Θεία Λένα στα Νοσοκομεία της ΑττικήςUmano: Σε ποιον ανήκει η πρωτοβουλία και πώς υλοποιήθηκε;

Η ιδέα ανήκει στον κύριο Νίκο Διαμαντή, καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο οποίος μου ανέθεσε την υλοποίηση της δράσης. Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς για την εμπιστοσύνη του. Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι ο ακόλουθος:

Η λέξη παραμύθι κατάγεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα παραμυθούμαι – παραμυθέομαι που σημαίνει παρηγορώ, ανακουφίζω, παρακινώ.

Στόχος μας είναι με την δράση αυτή, να «παρηγορήσουμε» τα αισθήματα που δημιουργεί η ασθένεια, να «ανακουφίσουμε» τη διαμονή των παιδιών στο νοσοκομείο και να «παρακινήσουμε» τη θεραπεία τους.

Umano: Ποια νοσοκομεία επισκέπτεστε και πόσο συχνά;

Η Θεία Λένα επισκέπτεται το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού”, το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, το Παίδων Πεντέλης. Ακόμα, τα εξής: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, Γενικό Νοσοκομείο “Σισμανόγλειο”, Γενικό Νοσοκομείο “Ασκληπιείο Βούλας”, Φλόγα – Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, Γενικό Νοσοκομείο Τζάνειο, Σύλλογος Ελπίδα, Ωνάσειο, Θριάσειο. Οι επισκέψεις είναι μηνιαίες.

Umano: Υποδύεσαι τη Θεία Λένα. Πες μου δυο λόγια για το ρόλο σου.

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να υποδύομαι την θρυλική Θεία Λένα! Η Αντιγόνη Μεταξά (1905-1971) ήταν σημαντική παιδαγωγός και υπήρξε η δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα. Με τα παραμύθια της μεγάλωσαν πολλές γενιές παιδιών. Τα παιδιά στην Ελλάδα την άκουγαν επί εικοσιοκτώ χρόνια στο ραδιόφωνο.

Έγραψε πενήντα τέσσερα παιδικά βιβλία, ανάμεσά τους η παιδική εγκυκλοπαίδεια και η Εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Μυθολογίας για παιδιά.

Ξεχωρίζουν τα έργα της Το Θέατρο του Παιδιού και Η Ώρα του Παιδιού. Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Μετά το θάνατό της μνημονεύεται στο πάρκο απέναντι από το μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου, σε μια μαρμάρινη πλακέτα.

Η Θεία Λένα στα Νοσοκομεία της Αττικής

Umano: Τι συναντάς επισκεπτόμενη τα νοσοκομεία; 

Το νοσοκομείο είναι χώρος με βαριά ενέργεια. Είναι γεγονός πως συναντάμε ιδιαίτερες καταστάσεις. Όπως παιδιά που νοσηλεύονται για πολύ καιρό και τα συναντάμε κάθε μήνα στις επισκέψεις μας, παιδιά ασυνόδευτα που – ενώ είναι υγιή – διαμένουν στο νοσοκομείο, παιδιά με βαριές ασθένειες.

Αντικειμενικά είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά αυτό που με βοηθάει να το διαχειρίζομαι είναι η προσωπική μου εμπειρία με τη διαμονή στο νοσοκομείο.

Ως παιδί είχα νοσηλευτεί για αρκετό διάστημα, οπότε μπορώ να κατανοήσω τα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί στο νοσοκομείο και γνωρίζω πώς είναι η καθημερινότητά του μέσα σε αυτό. Οπότε βάζω όλες μου τις δυνάμεις για να «απαλύνω» τη ζωή του παιδιού που βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Umano: Πώς αντιδρούν τα παιδιά στη Θεία Λένα;

Τα παιδιά που νοσηλεύονται δεν είναι χαρούμενα και αυθόρμητα. Είναι συγκρατημένα και δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Οπότε πηγαίνεις εκεί με σταθερότητα, ευγένεια και σεβασμό. Εάν μου χαμογελάσουν στο τέλος της παράστασης ή θελήσουν να ζωγραφίσουν, τότε καταλαβαίνω πώς όλα πήγαν καλά!

Umano: Μπορείς να ξεχωρίσεις μία στιγμή που σε συγκίνησε βαθιά;

Σε μία από τις παραστάσεις μας, έρχεται στο τέλος ένα κοριτσάκι επτά ετών και μου λέει: ”Εγώ κυρία έβαλα το καλό μου φόρεμα για να έρθω να σας δώ.”

Η Θεία Λένα στα Νοσοκομεία της Αττικής

Umano: Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που η θεία Λένα θα επισκέπτεται τα παιδιά;

Η Θεία Λένα θα επισκέπτεται τις παιδιατρικές κλινικές έως το τέλος του Απριλίου του 2019.

Umano: Όταν τελειώσει το ταξίδι της Θείας Λένας, ετοιμάζετε κάτι αντίστοιχο;

Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τη δράση και για τη θεατρική σαιζόν 2019-20.

Η Θεία Λένα στα Νοσοκομεία της Αττικής – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 

Ιδέα: Νίκος Διαμαντής

Σχεδιασμός δράσης & Ερμηνεία: Αγγελική Φράγκου

Δραστηριότητες: Θηρεσία Θεοδώρου

Κοστούμι: Βιβέτα Στρατηγού

Φωτογραφία: Παύλος Μαυρίδης

Αφίσα: Σπυριδούλα Αρταβάνη

Ακούγονται οι φωνές των: Νίνα Αδαμοπούλου, Αιμίλιου Αλεξανδρή, Αμαλία Μητροπούλου, Αχιλλέα Παπαγεωργίου, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Χατζηνίκου, Φοίβη Ψευδού

Διάρκεια θεατρικής δράσης: 60′

Αφήγηση: 30′

Δραστηριότητες: 30′

*Η θεατρική δράση είναι βασισμένη σε επιλογές παραμυθιών της Αντιγόνης Μεταξά και υλοποιείται από το Θέατρο Ρετρό.

*Μετά την αφήγηση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι & εικαστικό εργαστήριο με σκοπό μία έκθεση ζωγραφικής φτιαγμένη από τους μικρούς θεατές!

*Οι παρουσιάσεις της θεατρικής δράσης ξεκίνησαν στις 08 Νοεμβρίου 2018 και θα ολοκληρωθούν στις 30 Απριλίου 2019.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/afierwma-sti-sxolikh-via-bullying/ 
https://umano.gr/trofopouli-i-poli-pou-ekpaidevei-ta-paidia-na-trone-ygieina/ 
https://umano.gr/o-kosmos-mesa-apo-ta-matia-ton-paidion/
https://umano.gr/oikonomika-dora-xoris-xodepsete-polla-xrimata/

Comments are closed.