Splendidissima gemma – Recomposing Hildegard, ένα μουσικοθεατρικό θέαμα που αντλεί την έμπνευσή του από τη μουσική της μεσαιωνικής συνθέτριας, Hildegard von Bingen.

Μια σκηνική εγκατάσταση βασισμένη σε μια νέα ηλεκτρονική σύνθεση που αντλεί την έμπνευσή της από τους  ύμνους της της μεσαιωνικής συνθέτριας Hildegard von Bingen(Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν), μιας από τις σημαντικότερες συνθέτριες όλων των εποχών.

Μια άδεια σκηνή. Τέσσερις γυναίκες περιμένουν υπομονετικά το αναπόφευκτο τέλος μια πέμπτης γυναίκας, ένα τέλος που σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια μυστηριακή αιωνιότητα.

Ο άδειος χώρος μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια σειρά από εικόνες-οράματα. O ηλεκτρονικός ήχος αρχίζει να αποκτά σχήμα και να δίνει τη θέση του στην επί σκηνής έμπνευση για τη σύνθεση του συγκλονιστικού ύμνου Ave generosa της Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν, που ακούγεται, στο τέλος της παράστασης στην αυθεντική του μορφή.

Splendidissima gemma –  Recomposing Hildegard, ένα μουσικοθεατρικό θέαμα για τη γυναικεία δημιουργικότητα, τη βαθιά συγκίνηση και τη μεταφυσική ανάταση του ήχου.

Την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 20:30 στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της σειράς Γέφυρας (καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος).

Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, μετά τη μεγάλη επιτυχία της όπερας «Λευκό ρόδο» που σκηνοθέτησε στη Εθνική Λυρική Σκηνή, δημιουργεί μια ρηξικέλευθη παράσταση μουσικού θεάτρου που ενώνει το παλιό με το νέο, τους μεσαιωνικούς ύμνους με τη σύγχρονη μουσική σύνθεση και τη μοναστική μυσταγωγία με μια σύγχρονη εικαστική γλώσσα βασισμένη στο βίντεο και στο φως. Συμπράττει με τον διεθνούς φήμης συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Constantine Skourlis και το φωνητικό σύνολο Canto Soave, το οποίο αποτελείται από τις σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και Νατάσα Αγγελοπούλου, τη μετζοσοπράνο Έφη Μηνακούλη και από την  Κατερίνα Κτώνα (ψαλτήρι, οργανέτο, τροχοβιέλα).

Σπουδαία γυναικεία μορφή των μεσαιωνικών χρόνων, ποιήτρια, συνθέτρια, και θεραπεύτρια, η Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν αφιερώθηκε στον μοναστικό βίο από 8 ετών. Στο έργο της, το θρησκευτικό όραμα συνομιλεί με τη μουσική, τη φυσιολογία, την εκκλησιαστική εικονογραφία –σπάνιας αισθητικής τόλμης–  και με έναν τεράστιο όγκο αλληλογραφίας. Παράλληλα, η Χίλντεγκαρντ ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο μουσικό ύφος μέσω ύμνων απαράμιλλης ομορφιάς που χαρτογραφούν τις δυνατότητες της θρησκευτικής μουσικής, της ανθρώπινης φωνής και της ψυχοακουστικής εμπειρίας του ήχου. Στο έργο της εντυπωσιάζει τόσο η απενοχοποιημένη ενασχόλησή της με το γυναικείο σώμα και τη γυναικεία σεξουαλικότητα, όσο και η δημιουργία μιας αμιγώς γυναικείας παράδοσης οραματισμού, ποίησης και μουσικής σύνθεσης.

Splendidissima gemmaRecomposing Hildegard

Μια σύγχρονη παράσταση μουσικού θεάτρου βασισμένου σε ύμνους της μεσαιωνικής

συνθέτριας Hildegard von Bingen 

Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Μαρτίου | 20:30

Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, Μέγαρο Μουσικής

Canto Soave 
Μάιρα Μηλολιδάκη, Νατάσα Αγγελοπούλου | σοπράνο 
Έφη Μηνακούλη | μετζοσοπράνο 
Κατερίνα Κτώνα | ψαλτήρι, οργανέτο, τροχοβιέλα
Σύνθεση, electronics | Constantine Skourlis
Σκηνοθεσία | Θέμελης Γλυνάτσης
Σκηνικά, κοστούμια | Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί | Στέλλα Κάλτσου
Βίντεο | Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση
Ηχοληψία, σύμβουλος ήχου | Μιχάλης Μοσχούτης

Τιμές εισιτηρίων
7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15 € ● 20 €

Eισιτήρια
210 72 82 333, www.megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα Public

Σχετικά άρθρα:

Το Europa του Lars Von Trier για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ηλέκτρα: Μία σύγχρονη τραγωδία, από την Ομάδα Sarkha
Ute Lemper: Η μεγάλη ντίβα έρχεται ξανά στην Ελλάδα
Οι Πιστωτές, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Μπάγκειον

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Comments are closed.