Πίσω Από Πόρτες Κλειστές, μία εικαστική και οπτικοακουστική εγκατάσταση για την έμφυλη βία, στο Αρχοντικό Μπασάρα στην Καστοριά.

Νέο album από τη Σαββέρια Μαργιολά

Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ: Πρώτη συνάντηση

Ο Κώστας Τσιμπίδας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι

Η ελευθερία είναι ένα άλογο που τρέχει. Πώς μυρίζει ένα σπίτι όπου δεν μιλάνε ποτέ; Πώς βγαίνεις από τον λαβύρινθο, όταν εσύ είσαι ο λαβύρινθος, αυτός που ψάχνει την έξοδο και η ίδια η έξοδος μαζί; Αν η ασφάλεια είναι μια αγκαλιά, τότε τι είναι μια αγκαλιά που σε πνίγει; Κι αν η αγάπη είναι, όπως λένε, τα πάντα, είναι η αγάπη πάντα αγάπη; Όλοι μας ξέρουμε τι χωρίζει η τιρκουάζ γραμμή. Αλλά ποιος και που και πότε την ορίζει;

Πριν από έξι περίπου μήνες, με πρωτοβουλία της υποτρόφου του προγράμματος START GREECE, Αθηνάς Κιορπελίδου και με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Αλέξανδρου Μιχαήλ, σχηματίστηκε στην Καστοριά μία ομάδα δημιουργικών ανθρώπων, η οποία ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε συνεντεύξεις γυναικών που έχουν υποστηριχθεί από το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου. Μέσα από τον διάλογο, τη βιωματική εμπειρία και την Τέχνη, η ομάδα προσπάθησε να βρει μία κοινή γλώσσα για να εκφραστεί και να μιλήσει για όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, για όλα όσα δεν τολμάμε να μιλήσουμε: τις διαφορετικές μορφές της έμφυλης, ενδοοικογενειακής βίας.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
Σιγά-σιγά, η πρωτοβουλία ξεπέρασε τα όρια της ομάδας και απλώθηκε σε όλη την Καστοριά.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα και συμμετείχαν σε μία σειρά βιωματικών εργαστηρίων, μέσα από τα οποία είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα, σε μία συλλογική, πλέον, προσπάθεια σύνδεσης με το φαινόμενο της έμφυλης βίας.

Από τις 20 έως τις 28 Ιουνίου, οι πόρτες θα είναι ανοιχτές για όλους όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν το Πίσω Από Πόρτες Κλειστές στην Καστοριά και στο πλήρως ανακαινισμένο αρχοντικό Μπασάρα, να περιπλανηθούν ελεύθερα μέσα στις εικαστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και να βιώσουν με όλες τις αισθήσεις τους τις εμπειρίες αυτών των γυναικών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πίσω Από Πόρτες Κλειστές
Μία εικαστική και οπτικοακουστική εγκατάσταση για την έμφυλη βία
Στο αρχοντικό Μπασάρα στην Καστοριά
20 – 28 Ιουνίου 2020

Τοποθεσία: Αρχοντικό Μπασάρα, Βυζαντίου, περιοχή Ντολτσό, Καστοριά
Ημερομηνίες: 20 – 28 Ιουνίου 2020
Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα έως Παρασκευή, 19:00 – 22:00 | Σάββατο και Κυριακή, 11:00 – 14:00 και 19:00 – 22:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936 750 757 (κ. Μένη Κόκκινου)

*Είσοδος ελεύθερη

**Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των επισκεπτών από τον ιό Covid-19.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωτοβουλία και διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Κιορπελίδου
Καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Εικαστική επιμέλεια: Μάρκος Ντέμκας
Δημιουργική ομάδα: Βαγγέλης Αναστασίου, Νίκος Μερτζανίδης, Βέτα Μπλαχάβα, Μάρκος Ντέμκας. Ασημίνα Πολυχρονίου, Άρτεμις Φραδέλου, Κική Χρυσομαλλίδου

Για τα βίντεο της εγκατάστασης συνεργάστηκαν οι Χρήστος Κυριαζίδης (βιντεοσκόπηση, μοντάζ) και Τόμη Αναγνώστου (μοντάζ). Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τον Βαγγέλη Αναστασίου. 

Οπτική επικοινωνία: Χρήστος Κυριαζίδης (φωτογραφίες), Τόμης Αναγνώστου (βίντεο)
Γραφιστική επιμέλεια και τεχνική υποστήριξη: Γρηγόρης Τσολάκης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αθηνά Κιορπελίδου
Διαχείριση social media: Λία Κεσοπούλου

Η εικαστική εγκατάσταση «Πίσω Από Πόρτες Κλειστές» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι» και της Κοιν.Σ.Επ. «Το Αέναον-neverest».

Το «Πίσω από πόρτες κλειστές | Ανοίγοντας τον διάλογο για την έμφυλη βία» σχεδιάστηκε από την υπότροφο Αθηνά Κιορπελίδου και υλοποιείται στο πλαίσιο του START – Create Cultural Change 2019/20. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Περισσότερα για το πρόγραμμα: www.startgreece.net

Comments are closed.