Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ή αλλιώς της Ευρωπαϊκής Μουσικής, καθιερώθηκε από τον πρώην Γάλλο υπουργό πολιτισμού Ζακ Λανγκ το 1982. Σήμερα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – σε περισσότερες από 22 χώρες.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Αρχικά, η Γιορτή της Μουσικής, συγκέντρωσε 200.000 μουσικούς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, από κάθε χώρο και είδος μουσικής. Με την υποστήριξη των τοπικών αρχών παρουσίασαν χιλιάδες συναυλίες σε πλατείες, δρόμους, πάρκα, δωρεάν για το κοινό. Ο θεσμός, από το 1985, πέρασε τα γαλλικά σύνορα και εκείνη τη χρονιά φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μετά από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Η ίδια αρκετά νωρίτερα είχε πει πως «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή που μόνο ο πολιτισμός μπορει να τη προσφέρει».

Δέκα χρόνια μετά δημιουργήθηκε η διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με σκοπό την εξάπλωση του ευρωπαϊκού μουσικού – και όχι μόνο – πολιτισμού μέσα από τη συνεργασία, την προώθηση και την ανταλλαγή καλλιτεχνών.

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ή Ευρωπαϊκής ΜουσικήςΗ Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ελλάδος διοργανώνει κάθε χρόνο ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις σε δημόσιους, κυρίως, χώρους. Στόχος η υποστήριξη και προβολή είτε νέων είτε καταξιωμένων καλλιτεχνών, πάντα με ελεύθερη πρόσβαση. Τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις αυτές δεν περιορίζονται στην Αθήνα αλλά  εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερες πόλεις πανελλαδικά.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών της ελληνικής διοργάνωσης μέχρι και σήμερα, οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν 2.400 ερμηνευτές, σχήματα, ορχήστρες και χορωδίες από την Ελλάδα, 80 από το εξωτερικό, 200 καλλιτεχνικές ανταλλαγές εντός εθνικού δικτύου και 15 εντός ευρωπαϊκού, 35 καλλιτεχνικές συμπαραγωγές, 45 εργαστήρια και 5 ημερίδες.

Υπολογίζεται ότι τις εκδηλώσεις έχουν παρακολουθήσει πάνω από 1.200.000 θεατές.

19Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ | ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | 21-24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Είναι ένα ταξίδι, ένα μέσο ονειροπόλησης. Είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει το πάρτι! Απελευθερώνει. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, τρόπος έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Τι είναι για σένα η μουσική; Και τι πιστεύεις ότι είναι για το διπλανό σου;

Για 4 μέρες από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου, η μελωδικότερη γιορτή του καλοκαιριού δίνει το σύνθημα και μας καλεί να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας για τη μουσική, με αφορμή τη 19η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

55 πόλεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας συντονίζονται ώστε να ηχήσει μια κοινή μελωδία που θα ενώσει μουσικά ανθρώπους, γενιές, κουλτούρες και παραδόσεις σε όλη τη χώρα.

Περισσότερες από 320 εκδηλώσεις και συναυλίες και συνολικά 492 σχήματα, ορχήστρες και καλλιτεχνικές προτάσεις από επώνυμους, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που και φέτος είναι αφιερωμένη στην καλλιτεχνική έκφραση και την απόλαυση του ρυθμού και της μελωδίας.
Από τη Λευκάδα ως τη Νίσυρο και από τη Δημητσάνα ως την Αλεξανδρούπολη, το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί με νέες πόλεις που εντάχθηκαν στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. 

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ή Ευρωπαϊκής ΜουσικήςH τελετή έναρξης την Πέμπτη 21 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Παρουσιάζοντας μία πρωτότυπη καλλιτεχνική σύμπραξη στο Μουσείο Μαστίχας στη Χίο και θα μεταδοθεί ζωντανά από την επίσημη σελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο Facebook (Visit Greece).

Στην Αθήνα, στις  20 Ιουνίου ένα electro pre-party στο Spinster θα μας εισάγει στη Γιορτή δίνοντας το έναυσμα να ανοίξουν την επόμενη ημέρα οι πόρτες του Αρχαιολογικού Μουσείου, να γίνουν εκδηλώσεις στο Ηρώδειο και στον Κήπο του Μεγάρου, σε πεζόδρομους, ταράτσες και πλατείες της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει έργα μπαρόκ σε συναυλία στη Ροτόντα ενώ στην κεντρική πλατεία Ξάνθης θα ακουστούν έντεχνες-λαϊκές νότες από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». 7 DJ’s – μουσικοί παραγωγοί και ένας visual artist θα συναντηθούν για ένα βράδυ στον Ενετικό Λιμένα Χανίων, στη Συκιά Ξυλοκάστρου θα διοργανωθεί το μεγαλύτερο beach party του καλοκαιριού με 15 εκδηλώσεις στην παραλία, ενώ και στην Κοιλάδα του Αχελώου, συναυλίες θα πραγματοποιηθούν κατά μήκος των γεφυριών του ποταμού.

Αυτές και εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις -που συνεχώς ανανεώνονται- θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο σε όλη την Ελλάδα, στη Γιορτή που μας καλεί να επισκεφτούμε γειτονιές, πόλεις και σημεία απαράμιλλης ομορφιάς που δεν έχουμε ξανά επισκεφτεί.

Με πυξίδα το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων,  έλα, βίωσε, συζήτησε  και νιώσε πριν απαντήσεις, «Τί είναι για σένα η Μουσική;»

Πόλεις & περιοχές 2018:

Aγιοι Σαράντα – Άγιος Δημήτριος – Άγιος Νικόλαος Αγρίνιο – Αθήνα – Αλεξανδρούπολη – Αμαλιάδα – Αρχαία Ολυμπία – Βέροια – Βόλος – Βύρωνα – Δημητσάνα – Διδυμότειχο – Δράμα – Ελευσίνα – Θεολόγος – Θεσσαλονίκη – Ίσθμια Κορινθίας Ιωάννινα – Καλαμπάκα – Κάτω Γατζέα – Κέρκυρα – Κοζάνη – Κοιλάδα Αχελώου – Κομοτηνή – Κόρινθο – Κρουνοί  – Κύθηρα – Λαμία  – Λάρισα – Λευκάδα – Λιβαδειά – Νάξος – Νεάπολη – Νίσυρος – Ξάνθη – Ορεστιάδα – Παλαιό Φάληρο – Παράλιο Άστρος – Πάτρα  – Περιστέρι – Πύργος – Ρόδος – Σαντορίνη – Σέρρες – Σουφλί – Σπάρτη – Συκιά Ξυλοκάστρου – Τήνος – Τρίπολη – Χαϊδάρι – Χανιά  Χίος – Ωρωπός

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ή Ευρωπαϊκής Μουσικής
Simfoniki_Orxistra_ERT_Hmera_Mousikis_Press_01

Ενδεικτικά, στις 21 Ιουνίου όπως κάθε χρόνο, η Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, με μία μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.  Στο πρώτο μέρος, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Εισαγωγή και φούγκα πάνω σε δύο Ελληνικά Θέματα του Διονύσιου Λαυράγκα και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Νο.3, σε ντο ελάσσονα, έργο 37 του Μπετόβεν, με τον σολίστ Γεώργιο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη.
Στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία Νο.  9, μι ελάσσονα, έργο 95, «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ή Ευρωπαϊκής Μουσικής
Simfoniki_Orxistra_ERT_Hmera_Mousikis_Press_Simeonidis

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης
Σολίστας: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Για να ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα στην κάθε περιοχή επισκεφθείτε το site www.europeanmusicday.gr ή
το 
Facebook/Europeanmusicday.gr

Ο Εθνικός Φορέας Συντονισμού των Διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Δικτύου είναι η Αστική Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) www.mesoevents.eu

Πηγή: europeanmusicday.gr / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/8o-festival-mousikis-domatiou-saronikou-synenteuksi-giannis-agraniotis/ 
https://umano.gr/etoimasteite-gia-to-pagkosmio-kypello-podosfairou/ 
https://umano.gr/athens-open-air-film-festival-h-athina-ena-therino-cinema/

Comments are closed.