Οι Placebo και τα τραγούδια που ξεχωρίζουμε. Το εναλλακτικό συγκρότημα των Placebo που έκανε τη διαφορά στη ροκ μουσική τα τελευταία χρόνια.

Από τον Βασίλη Δεληβοριά

Nirvana: Το αξέχαστο grunge συγκρότημα

Οι καλύτερες live εμφανίσεις στην ροκ μουσική

Πέντε τραγούδια-ύμνοι του ροκ συγκροτήματος Dire Straits

Οι Placebo είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αξιόλογα συγκροτήματα της ροκ μουσικής των τελευταίων τριάντα ετών. Η αμερικανική εφημερίδα New York Times τους συνέκρινε με συγκροτήματα όπως οι Cure, οι U2 και οι Talking Heads. Δεν ήταν λίγοι που τους παρομοίασαν με τους Nirvana, στην πιο γκλαμ έκδοσή τους. Όπως και να έχει, οι Placebo δεν πέρασαν απαρατήρητοι, τόσο για τη μουσική τους όσο και για το ανδρόγυνο προφίλ τους.  

Οι Placebo και τα τραγούδια που ξεχωρίζουμε

Placebo: Τo συγκρότημα και τα τραγούδια που ξεχωρίζουμε
φωτο: Arek Olek from Kraków, Poland [CC BY 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)]

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1994 στο Λονδίνο από τον Αμερικανό-Σκοτσέζο Μπράιαν Μόλκο (τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός) και τον Σουηδό Στέφαν Όλσνταλ (κιθαρίστας, μπασίστας και τραγουδοποιός). Ο Μπράιαν Μόλκο σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent το 2017, μιλάει για την ίδρυση των Placebo «Το κίνητρό μας ήταν απλά να μη βρούμε ποτέ δουλειά σε ένα γραφείο. Με τη δημιουργία των Placebo αναμέναμε και ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να πληρώσουμε το ενοίκιο και να βάλουμε φαγητό στο τραπέζι. Θα ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι από αυτό, αλλά το σύμπαν είχε διαφορετικά σχέδια για εμάς».

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Στους Placebo προστέθηκε ως τρίτο μέλος και ο Robert Schultzberg (ντράμερ), ο οποίος έφυγε το 1996 λόγω των συγκρούσεων με τον Μπράιαν Μόλκο και αντικαταστάθηκε την ίδια χρονιά από τον Στιβ Χιούιτ. Ο Χιούιτ εγκατέλειψε το συγκρότημα ένα χρόνο αργότερα, λόγω προσωπικών και μουσικών διαφορών. Αντικαταστάθηκε τον επόμενο χρόνο από τον Στιβ Φόρεστ. Οι Placebo με τον Φόρεστ κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ. Ο ίδιος άφησε το συγκρότημα το 2015 για να ακολουθήσει τη δική του μουσική πορεία.

Από το 2015, ως Placebo παρέμειναν τα δύο ιδρυτικά μέλη, ο Μπράιαν Μόλκο και ο Στέφαν Όλσνταλ που εμφανίζονται στη σκηνή με τέσσερις επιπλέον μουσικούς.

Στέφαν Όλσνταλ φωτο:Charlie Cravero [CC BY 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)]

Την περίοδο που στο συγκρότημα ήταν και ο Χιούιτ, οι Placebo δημιούργησαν – όπως υποστηρίζουν αρκετοί κριτικοί – τον πιο πετυχημένο ίσως δίσκο τους, «Without I am nothing».

Το συγκρότημα πήρε την ονομασία του, Placebo, από τη λατινική έννοια της λέξης η οποία σημαίνει «θα ευχαριστήσω» (I shall please). Στην ιατρική, Placebo είναι ένα εικονικό φάρμακο, μια αδρανής ουσία ή θεραπεία που δεν έχει σχεδιαστεί για να έχει θεραπευτική αξία και χρησιμοποιείται κυρίως για ιατρικές μελέτες.  

Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους, Placebo, κυκλοφόρησε το 1996. Το τραγούδι του άλμπουμ, Nancy Boy, τράβηξε την προσοχή του David Bowie ο οποίος τους κάλεσε να ανοίξουν αρκετές από τις συναυλίες του στις αρχές του 1996.

Placebo: Τo συγκρότημα και τα τραγούδια που ξεχωρίζουμε
Μπράιαν Μόλκο φωτο: Pablo029 [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]1

Οι Placebo κατηγορήθηκαν από μεγάλη μερίδα του Τύπου για το ανδρόγυνο στυλ του τραγουδιστή Μπράιν Μόλκο, καθώς σε πολλές εμφανίσεις τους φορούσε φορέματα και μακιγιάζ. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του το 2017, μιλάει για αυτή την επιλογή τους «Ήθελα να προκαλέσω την ομοφοβία που έβλεπα στη μουσική σκηνή. Ήθελα, οποιοσδήποτε ήταν ελαφρά ομοφοβικός, όταν ερχόταν στις συναυλίες μας να σκεφτόταν «Ω! Πραγματικά γουστάρω την τραγουδίστρια. Είναι πολύ καυτή», μόνο για να ανακαλύψει αργότερα πως η «τραγουδίστρια» ονομάζεται Μπράιαν. Γεγονός που ήλπιζα πως θα τους οδηγούσε στο να γυρίσουν σπίτι τους και να κάνουν στον εαυτό τους κάποιες ερωτήσεις. Φυσικά, το ανδρόγυνο στυλ είναι μία αισθητική επιλογή αλλά για εμάς ήταν και μία πολιτική πράξη. Έπαιζε σημαντικό ρόλο σε αυτό που προσπαθούσαμε να πετύχουμε εκείνο τον καιρό».

Οι Placebo έχουν κυκλοφορήσει επτά άλμπουμ με πωλήσεις πάνω από έντεκα εκατομμύρια παγκοσμίως. Η μουσική τους έχει χαρακτηριστεί ως εναλλακτική ροκ, γκλαμ ροκ, πανκ-ποπ, ηλεκτρονική ροκ, πανκ-ροκ κ.α. Το συγκρότημα είναι σίγουρο πως ανήκει στη «μαμά» ροκ σκηνή αλλά από εκεί και έπειτα έχει ένα δικό του μουσικό στυλ. Οι Placebo είναι από τα λίγα συγκροτήματα που στο απόγειο της καριέρας τους επισκέπτονται τη χώρα μας σχεδόν κάθε χρόνο. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συναυλίες τους, γνωρίζουν πως πρόκειται για μία εξαιρετική ροκ μπάντα.

Οι Placebo και τα τραγούδια που ξεχωρίζουμε και λατρεύουμε

Placebo: Τo συγκρότημα και τα τραγούδια που ξεχωρίζουμε
φωτο: Marcelo Teson from Los Angeles, CA, USA [CC BY 2.0 (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)]

MedsPlacebo

Το τραγούδι Meds περιλαμβάνεται στο πέμπτο άλμπουμ των Placebo “Meds”, του 2006. Δημιουργοί του τραγουδιού είναι ο Μπράιαν Μόλκο, o Στέφαν Όλσνταλ και ο Στιβ Χιούιτ.

Ακούστε το εδώ.

Every you, every me – Placebo

Το τραγούδι Every you, every me κυκλοφόρησε με το δεύτερο άλμπουμ των Placebo “Without you I am nothing”, το 1998. Δημιουργοί του είναι οι Μπράιαν Μόλκο, Στέφαν Όλσνταλ, Στιβ Χιούιτ και Charles Drummond.

Ακούστε το εδώ.

For what is worth – Placebo

Το For what is worth κυκλοφόρησε στο έκτο άλμπουμ των Placebo “Battle for the sun”, το 2009. Δημιουργοί του τραγουδιού είναι οι Μπράιαν Μόλκο, Στέφαν Όλσνταλ, Στιβ Φόρεστ και Γουίλιαμ Πάτρικ Λόιντ.

Ακούστε το εδώ.

Song to say goodbye – Placebo

Το τραγούδι Song to say goodbye περιλαμβάνεται στο πέμπτο άλμπουμ των Placebo, “Meds”. Δημιουργοί του τραγουδιού ο Μπράιαν Μόλκο, o Στέφαν Όλσνταλ και ο Στιβ Χιούιτ.

Ακούστε το εδώ.

Placebo: Τo συγκρότημα και τα τραγούδια που ξεχωρίζουμε
φωτο: Pablo029 [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

The bitter end – Placebo

Το The bitter end κυκλοφόρησε με το τέταρτο άλμπουμ των Placebo “Sleeping with Ghosts”, το 2003. Δημιουργοί του τραγουδιού ο Μπράιαν Μόλκο, o Στέφαν Όλσνταλ και ο Στιβ Χιούιτ.

Ακούστε το εδώ.

Pure morningPlacebo

Το τραγούδι Pure morning κυκλοφόρησε στο δεύτερο άλμπουμ των Placebo “Without you I am nothing”, το 1998. Δημιουργοί του τραγουδιού ο Μπράιαν Μόλκο,o Στέφαν Όλσνταλ και ο Στιβ Χιούιτ.

Ακούστε το εδώ.

Nancy boyPlacebo

Το Nancy boy περιλαμβάνεται στο πρώτο άλμπουμ των Placebo “Placebo”, που κυκλοφόρησε το 1996. Δημιουργοί του τραγουδιού ο Μπράιαν Μόλκο,o Στέφαν Όλσνταλ και ο Robert Schultzberg.

Ακούστε το εδώ.

Without you I am nothing – Placebo feat David Bowie

Το Without you I am nothing κυκλοφόρησε με το δεύτερο άλμπουμ των Placebo “Without you I am nothing”, το 1998. Δημιουργοί του τραγουδιού ο Μπράιαν Μόλκο, o Στέφαν Όλσνταλ και ο Στιβ Χιούιτ.

Ακούστε το εδώ.

Κεντρική φωτογραφία: Alessandro Caniglia [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)], Πηγές: placeboworld.co.uk, allmusic.com,independent.co.uk, officialcharts.com, billboard.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.