Οι πιο γνωστές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Υπάρχουν διάφορες μορφές αυτού του είδους τουρισμού που τα τελευταία χρόνια έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Οργανωμένα κάμπινγκ στην Ελλάδα για οικονομικές διακοπές

Siam Park, το waterpark της Ισπανίας που κόβει την ανάσα

Φαράγγι του Βίκου: Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου

Εάν έχετε βαρεθεί να κάνετε “μία από τα ίδια” και “διψάτε” για νέες εμπειρίες στις διακοπές σας, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι εδώ. Προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων και θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στον οινοτουρισμό μέχρι την εθελοντική εργασία.

Οι πιο γνωστές μορφές εναλλακτικού τουρισμού

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ορειβατικός τουρισμός

Οι πιο γνωστές μορφές εναλλακτικού τουρισμού - Ορειβατικός

Μία από τις πιο εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Απολαμβάνουμε τις διακοπές μας μέσα από την πεζοπορία, ακολουθώντας διάφορες απαράμιλλης ομορφιάς διαδρομές. Προσφέρονται διάφορες πορείες μικρής ή μεγάλης διάρκειας, εύκολες ή δύσκολες διαδρομές με έμπειρους συνοδούς-ξεναγούς. Ορειβατικό τουρισμό θα βρείτε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Εθελοντική εργασία

Οι πιο γνωστές μορφές εναλλακτικού τουρισμού - Εθελοντική εργασία

Μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σας δίνεται η ευκαιρία, να συμμετέχετε σε κοινωνικά προγράμματα. Στόχος τους είναι η στήριξη ευπαθών ομάδων, η προστασία της άγριας ζωής, των βιοτόπων και του φυσικού περιβάλλοντος. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν διαμονή, πλήρη σίτιση και ασφάλιση των εθελοντών, εν ώρα εργασίας. Οι οργανώσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχετε τη δυνατότητα, με καλυμμένα τα έξοδά σας, να δηλώσετε συμμετοχή για εθελοντική εργασία, επιλέγοντας τη χώρα και τον τομέα που σας ενδιαφέρει.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με παιδιά, αναπαλαιώσεις κτηρίων, συμμετοχή σε φεστιβάλ οικολογικού χαρακτήρα, υποστήριξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλά άλλα. Μία από τις πιο γνωστές οργανώσεις, με δράσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, είναι η SCI. Πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα ειρήνης που υπάρχει από το 1920. Έχει ως σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Γαστρονομικός τουρισμός

Οι πιο γνωστές μορφές εναλλακτικού τουρισμού - Γαστρονομικός

Αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις μεγαλύτερες τάσεις παγκοσμίως, και οι λάτρεις του είναι γνωστοί με την ορολογία “foodies”. Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών πλέον επιθυμούν το μέρος που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους να συνδυάζει και την απόκτηση νέων γαστρονομικών απολαύσεων. Αυτή η μορφή τουρισμού έχει ως σκοπό οι ταξιδιώτες να γνωρίσουν τις τοπικές γεύσεις και διατροφικές συνήθειες του προορισμού τους και να βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Μέσα από αυτό θα γνωρίσετε τις τοπικές και πολιτιστικές παραδόσεις της κάθε περιοχής. Θα έρθετε σε επαφή με αγροτικά προϊόντα που παράγονται από τοπικές πρώτες ύλες αλλά και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Στην Ελλάδα ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην Κρήτη αλλά μπορείτε να βρείτε πολλές τουριστικές μονάδες πανελλαδικά που προσφέρουν αντίστοιχα πακέτα.

Οικολογικός τουρισμός

Οι πιο γνωστές μορφές εναλλακτικού τουρισμού - Οικολογικός τουρισμός

Αυτού του είδους ο τουρισμός συνδέεται με δραστηριότητες στη φύση, κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές (π.χ. Natura). Έχει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με αυτό. Είναι χαμηλού κόστους. Σε αντίθεση με τον κλασικού τύπου τουρισμό, ενισχύει οικονομικά τις, παραμελημένες συνήθως, τοπικές κοινότητες.

Η Ελλάδα θεωρείται ένας παράδεισος του οικολογικού τουρισμού. Από την Ήπειρο και τη Μακεδονία έως τα εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης, τα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια, τις κοιλάδες και τα αμέτρητα νησιά. Θα βρείτε κάποια πακέτα για αυτού του είδους την δραστηριότητα σε τουριστικά πρακτορεία, κυρίως όμως πρέπει να επικοινωνήσετε με διάφορες οργανώσεις που αναλαμβάνουν τις ξεναγήσεις σε προστατευόμενες περιοχές.

Ιαματικός τουρισμός

Οι πιο γνωστές μορφές εναλλακτικού τουρισμού - Ιαματικός τουρισμός Αιδηψός

Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε στον τουρισμό υγείας. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του είναι πως πρόκειται για ένα είδος τουρισμού προσιτό σε οικονομικά ασθενέστερους τουρίστες. Περιλαμβάνει την χρήση φυσικών πόρων για την αποκατάσταση και βελτίωση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας του ατόμου. Οι ιαματικές θεραπείες περιλαμβάνουν τις λουτροθεραπείες, εισπνοθεραπείες, λασποθεραπείες και θαλασσοθεραπείες.

Οι ιαματικές πηγές έχουν θεραπευτικές ιδιότητες γιατί τα νερά τους προέρχονται από πετρώματα της γης και μεταφέρουν στην πορεία τους όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των μετάλλων. Το νερό τους περιέχει χημικά στοιχεία όπως θείο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο κ.ά. Κάνει καλό σε προβλήματα αναπνευστικά, γυναικολογικά, στους ρευματισμούς, την υπέρταση και πολλές ακόμα παθήσεις. Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε πρέπει να πηγαίνει ανάλογα με τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού σας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 753 σημεία που αναβλύζουν ιαματικά νερά. Η εκμετάλλευσή τους ανήκει στον ΕΟΤ. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες περιοχές γνωστές για τις πηγές τους: Αιδηψός στην Εύβοια, Απολλωνία στη Θεσσαλονίκη, Ικαρία, Καϊάφας, Θερμά στην Κω, Λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία.

Αγροτουρισμός

Οι πιο γνωστές μορφές εναλλακτικού τουρισμού - Αγροτουρισμός

Πρόκειται για μία μορφή τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε κάποιο αγρόκτημα και παίρνουν μέρος σε αγροτικές εργασίες. Έρχονται σε επαφή με τη φύση, τις καλλιέργειες, την αγροτική ζωή. Συμμετέχουν σε δραστηριότητες, παρατηρούν το οικοσύστημα και κάνουν διάφορα μαθήματα. Αυτά μπορεί να είναι αργαλειού, τοπικών παραδοσιακών χωρών, τυροκομίας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά αγροτουριστικά καταλύματα στα οποία θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες, σε περιοχές όπως το Λεωνίδιο Λακωνίας, ο Ζαρός Κρήτης, η Λίμνη Ευβοίας, το Καρπενήσι, ο Βασιλικός Ζακύνθου και δεκάδες άλλες. Παράλληλα καταλύματα θα βρείτε και στις χώρες του εξωτερικού, ενδεικτικά με τις πιο γνωστές Αγγλία, Ιταλία, Μπαλί, Γαλλία κ.ά.

Comments are closed.