Η Νέδα είναι ο εκπληκτικά όμορφος ποταμός της Πελοποννήσου και αποτελεί ένα νοητό φυσικό σύνορο μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας.

Φαράγγι του Βίκου: Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου

Αχέροντας: Ο επιβλητικός ποταμός των ψυχών

Πολυλίμνιο Μεσσηνίας: Λίμνες και καταρράκτες

Η Νέδα είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια της Ελλάδας με θηλυκό όνομα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νέδα ήταν η νύμφη που γλίτωσε τον Δία από τον Κρόνο, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του ώστε να αποφύγει να χάσει την παντοδυναμία του. Ως κόρη του Ωκεανού και θεότητα των νερών και των ποταμών, η Νέδα κράτησε το βρέφος, πλένοντας και λούζοντάς το στο όρος Λύκαιο, απ’ όπου πηγάζει το πανέμορφο ποτάμι.

Ο όμορφος ποταμός Νέδα της Πελοποννήσου

Νέδα

Το τοπίο πλησιάζοντας είναι μαγευτικό. Εδώ η χλωρίδα είναι πλούσια, με βελανιδιές, πλατάνια, φτέρες, πουρνάρια κ.ά να συμπληρώνουν την ομορφιά των κρυστάλλινων νερών. Αντιστοίχως πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής, αφού διάφορα είδη ζώων, ερπετών και πουλιών κατοικούν γύρω από τον ποταμό.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η Νέδα, τα τελευταία χρόνια ειδικά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Προσελκύει πολλούς τουρίστες, κυρίως λάτρεις της φύσης οι οποίοι επιθυμούν να διασχίσουν το ποτάμι, να περπατήσουν στο ομώνυμο φαράγγι, να κολυμπήσουν στις φυσικές λίμνες με τα διάφανα νερά με θέα έναν από τους τρεις βασικούς καταρράκτες που σχηματίζονται στην πορεία του ποταμού.

καταρράκτες Νέδας

Η πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά που συναντά κανείς διασχίζοντας τον ποταμό, θα ενθουσιάσει όχι μόνο τους φυσιολάτρες αλλά και όσους έτυχε να ακολουθήσουν την παρέα τους εδώ. Το τοπίο προσφέρεται για μοναδικές φωτογραφίες που θα σας υπενθυμίζουν πάντα τη μαγεία του.

Το ποτάμι σε ορισμένα σημεία στενεύει πολύ και τα νερά γίνονται βαθιά και ορμητικά και σε άλλα φαρδαίνει και γαληνεύει, γίνεται ιδανικό για κολύμπι στα παγωμένα, πεντακάθαρα νερά του.

Η Νέδα είναι επιπλέον μία πολύ καλή επιλογή και για πεζοπορία ή ορειβασία. Υπάρχουν διάφοροι σύλλογοι οι οποίοι πραγματοποιούν οργανωμένες εξορμήσεις πεζοπορίας και ορειβασίας το καλοκαίρι κατά μήκος του ποταμού περνώντας την πλούσια βλάστηση, τις λίμνες και τους καταρράκτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται και κατάβαση στη σπηλιά Στόμιο.

Η Νέδα διατηρεί μέχρι σήμερα αναλλοίωτο το φυσικό της περιβάλλον και δεν έχει διαμορφωθεί τουριστικά σε αντίθεση με ορισμένα άλλα παρόμοια μέρη της Ελλάδας. Κάποια σημεία στον ποταμό αλλά και την περιοχή γύρω του είναι αρκετά δύσκολα και δύσβατα. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε μαζί σας τον κατάλληλο – και λιτό -εξοπλισμό, να φοράτε τα σωστά ρούχα και οπωσδήποτε αθλητικά παπούτσια ώστε να ευχαριστηθείτε την εκδρομή σας χωρίς να κινδυνέψει η σωματική σας ακεραιότητα.

Πηγές: greece.terrabook.com, zourtsa.gr
Φωτογραφίες: Νίκος Βατιμπέλας

Comments are closed.