Πρώην πρωτεύουσα της Ελλάδας και νυν πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών. Το Ναύπλιο, ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Πελοποννήσου ξεχωρίζει για πολλούς λόγους.

Τουρισμός στην Αθήνα

Μονοήμερη απόδραση στην Ύδρα

Μέτσοβο: Ο πανέμορφος οικισμός της Ηπείρου

Ναύπλιο: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Πελοποννήσου
G Da [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)], via Wikimedia Commons (2)
Βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών μας εδώ και χρόνια. Απέχει δύο μόλις ώρες μακριά από την Αθήνα. Γι’ αυτό και έχει τουριστική κίνηση όλους τους μήνες του χρόνου, όχι μόνο το καλοκαίρι. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δημοφιλή και εύκολο προορισμό ακόμα και για Σαββατοκύριακα.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ναύπλιο: Από την αρχαιότητα έως την Τουρκοκρατία

Το Ναύπλιο χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό κέντρο από την αρχαιότητα. Γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά τα βυζαντινά χρόνια αλλά και αργότερα, κατά την κατοχή Ενετών και Τούρκων. Την περίοδο των Ενετών διαμορφώθηκε το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης του Ναυπλίου. Εκείνο το διάστημα φτιάχτηκε το Μπούρτζι και το Κάστρο των Τόρων. Κατά την Ενετοκρατία – επιπλέον – οχυρώθηκε το Παλαμήδι.

Peloponnese_Nafplio_Acronafplia_12_GFilippini

Στην αρχή της Τουρκοκρατίας το Ναύπλιο απολάμβανε πολλά προνόμια. Αργότερα αυτό άλλαξε με τη μεταφορά της έδρας του Πασά. Λίγο πριν τη λήξη της τουρκικής κατοχής η πόλη γνώρισε την παρακμή και άρχισε να ερημώνει. Το 1822 πέρασε πια στα χέρια των Ελλήνων και άρχισε πάλι να αναπτύσσεται ταχύτατα. Από το 1827 έως το 1834 που ήταν πλέον η πρωτεύουσα της Ελλάδας, γνώρισε την καλύτερη εποχή του.

Ναύπλιο: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Πελοποννήσου

Περιηγηθείτε στην πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου. Θαυμάστε τα νεοκλασικά κτήρια, τις μεγάλες πλατείες και τους πεζόδρομους. Οι επιλογές για διαμονή, φαγητό, καφέ και ποτό είναι άφθονες.

Ναύπλιο: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Πελοποννήσου
By Stathis floros [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)], from Wikimedia Commons
Ανεβείτε τα 999 σκαλιά που οδηγούν στο Παλαμήδι. Από την κορυφή του φρουρίου η θέα είναι συγκλονιστική. Περάστε με το βαρκάκι στο απέναντι νησάκι για να δείτε το Μπούρτζι. Ένα εντυπωσιακό Ενετικό κάστρο και από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Ναυπλίου.

Μέσα στην πόλη λειτουργούν επτά μουσεία. Από Αρχαιολογικό και Πολεμικό μέχρι Αυτοκίνησης, Κομπολογιού και Παιδικής Ηλικίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η Εθνική Πινακοθήκη του Ναυπλίου. Φιλοξενεί έργα εμπνευσμένα από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η Βιβλιοθήκη – Παλαμήδης. Διαθέτει μια συλλογή από 70.000 βιβλία καθώς και μεγάλο αρχείο τοπικών εφημερίδων. Το παλαιότερο βιβλίο που φυλάσσεται είναι έκδοση του 1504.

Ναύπλιο: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Πελοποννήσου

Το Ναύπλιο και οι Αρχαιολογικοί χώροι

Αν αποφασίσετε να περάσετε αρκετές ημέρες στο Ναύπλιο, τα σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη αλλά και γύρω από αυτή είναι πολλά. Επισκεφτείτε την Τίρυνθα, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό χώρο που κατοικούνταν από τη Νεολιθική Εποχή.

Περπατήστε στην ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης. Η Ασίνη είναι μία από τις πόλεις που – σύμφωνα με τον Όμηρο – συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο. Θα θαυμάσετε τις οχυρωματικές κατασκευές και όλα τα μυκηναϊκά ευρύματα.

Ναύπλιο: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Πελοποννήσου
Peloponnese_Nafplio_03_GFilippini

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Μιδέας. Μία πόλη με κυκλώπεια οχύρωση και σπουδαία ευρύματα. Σήραγγες, ράμπες, δωμάτια, αποθήκες. Αλλά και πιθάρια, αγγεία, κοσμήματα, εργαλεία και σκεύη. Κοντά στην πόλη θα δείτε και το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Δενδρών. Έχουν ανακαλυφθεί πολλοί θολωτοί και θαλαμωτοί τάφοι. Μέσα βρέθηκαν σφραγιδόλιθοι, εργαλεία και σκεύη από πολύτιμα μέταλλα καθώς και μία εκπληκτική πανοπλία.

Παραλίες κοντά στο Ναύπλιο

Ναύπλιο: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Πελοποννήσου
Τολό By K-minos [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)], from Wikimedia Commons
Στο Ναύπλιο μπορείτε άνετα να απολαύσετε το κολύμπι και τη θάλασσα. Την πιο κοντινή παραλία, την Αρβανιτιά, την προσεγγίζετε με τα πόδια. Πανέμορφη και πολύ κοντά στο Ναύπλιο με το αυτοκίνητο είναι η Καραθώνα – μια αμμουδιά ιδανική για οικογένειες. Κοντά βρίσκεται και το Τολό με την όμορφη αμμουδερή παραλία του. Σε πολύ καλή απόσταση θα βρείτε επίσης τις παραλίες Νεράκι, Καστράκι, Πλάκα, Βιβάρι, Κονδύλι, Κάντια και Ίρια.

Πηγή: Δήμος Ναυπλιέων, nafplio.gr

Comments are closed.