Η Μήλος, το ήσυχο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων είναι ένα ακόμα μοναδικής ομορφιάς νησί της Ελλάδας. Πρόκειται για το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και ένα από τα πρώτα που ανέπτυξαν πολιτισμό λόγω της θέσης του μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας και Κρήτης αλλά και λόγω του ορυκτού του πλούτου.

Vamos a la playa σε δέκα πανέμορφες παραλίες της Ελλάδας

Ονειρεμένες διακοπές στην ήσυχη μαγευτική Αστυπάλαια

Τουρισμός στην Αθήνα

Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου και σχηματίζει ένα μεγάλο κόλπο ο οποίος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού αποτελείται από δύο οικισμούς, την Πλάκα και τις Πλάκες και βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από τον Αδάμαντα, το κυριότερο λιμάνι της Μήλου.  Το νησί διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο  – κυρίως βιομηχανικών ορυκτών – που εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Μήλος, το ήσυχο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων αρχαιολογικό μουσείο
Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Στο δυτικό κομμάτι του νησιού οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι. Σχεδόν ολόκληρο ανήκει στο δίκτυο Natura και θεωρείται προστατευόμενο περιβάλλον, σαν ένα υπαίθριο μουσείο φυσικής ιστορίας. Σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αποδημητικά πουλιά όπως το σπάνιο μεταναστευτικό γεράκι μαυροπετρίτης, το μουστακογλάρονο, ο ψαραετός κ.ά., η μεσογειακή φώκια, αιωνόβια δέντρα και ένα από τα πιο σπάνια είδη στον πλανήτη: η κόκκινη οχιά Vipera Lebetina, βρίσκονται σε αυτό το περιβάλλον υπό προστασία για να διατηρηθεί ανέπαφη η φυσική τους κληρονομιά.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Μήλος: Το ήσυχο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων

Τα χωριά της Μήλου

Τα χωριά της Μήλου είναι οκτώ, απίστευτα γραφικά όλα και αξίζει να τα επισκεφτείτε για τη μοναδική νησιωτική τους αρχιτεκτονική. Ξεκινήστε από την Πλάκα, τη σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη σε ύψωμα με θέα την απέραντη θάλασσα. Περπατήστε στα πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια χωρίς άγχος και βιασύνη αφού απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων, χαζέψτε στα παραδοσιακά μαγαζιά, απολαύστε τον καφέ ή το φαγητό σας στις ταβέρνες και τις καφετέριες με θέα τον μαγευτικό κόλπο της Μήλου. Στην κορυφή του λόφου της Πλάκας μπορείτε να επισκεφτείτε το ενετικό κάστρο καθώς και διάφορες εκκλησίες που θα συναντήσετε ανηφορίζοντας. Στην Πλάκα βρίσκονται επίσης και τα δύο μουσεία του νησιού, το αρχαιολογικό και το λαογραφικό. Στο αρχαιολογικό μουσείο θα δείτε και το «αυθεντικό αντίγραφο» της Αφροδίτης της Μήλου, του περίφημου αγάλματος ελληνιστικής εποχής που, δυστυχώς, φυλάσσεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Επισκεφτείτε τον Αδάμαντα, το κύριο λιμάνι της Μήλου και πιο τουριστικό προορισμό της. Το χωριό αυτό είναι μοναδικής κυκλαδίτικης ομορφιάς και το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε την ξεκούραση με τη νυχτερινή διασκέδαση αφού ο Αδάμαντας σας παρέχει όλα όσα χρειάζεστε, από καφέ και εστιατόρια μέχρι σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, εμπορικά καταστήματα κ.ά. Εδώ θα βρείτε τη στάση των λεωφορείων καθώς και ταξί, από εδώ θα ξεκινήσετε τις βόλτες σας με τα τουριστικά σκάφη.

Μήλος, το ήσυχο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων θάλασσα
Συνεχίστε την ξενάγηση στη Μήλο με μια βόλτα στην Απολλωνία, ένα γραφικό ψαροχώρι στα βορειοανατολικά του νησιού.  Είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου και από εδώ μπορείτε πολύ εύκολα να μεταβείτε στη γειτονική Κίμωλο. Η παραλία στον οικισμό αυτό διαθέτει πλούσια αμμουδιά, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφενεδάκια, όπως επίσης και εκδρομικά καραβάκια για τα Γλαρονήσια και τη Σπηλιά του Παπάφραγκα.

Μην παραλείψετε και αυτά

Ένας πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός είναι η Τρυπητή, χτισμένος αμφιθεατρικά και σχεδόν ενωμένος με την Πλάκα. Στην Τρυπητή μπορείτε να θαυμάσετε τους γραφικούς ανεμόμυλους οι οποίοι χρησιμοποιούνταν κάποτε για την άλεση σιτηρών και τώρα – στην πλειοψηφία τους – έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Δύο πυκνοκατοικημένα γειτονικά χωριά με αξιόλογη εμπορική κίνηση είναι ο Τριοβάσαλος και ο Πέρα Τριοβάσαλος. Είναι και αυτά χτισμένα αμφιθεατρικά και στον Τριοβάσαλο θα βρείτε αρκετές τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και καφενεία.

Στην ίδια διαδρομή, ανάμεσα στην Πλάκα και τον Τριοβάσαλο, θα συναντήσετε τις Πλάκες, ένα μικρό χωριουδάκι με λευκά σπίτια και σοκάκια. Στις Πλάκες αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του χωριού και να δείτε μία από τις παλαιότερες εικόνες του νησιού, την Παναγία την Ακραδιώτισσα.

Μη διστάσετε να γνωρίσετε την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, τη Ζεφυρία. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις πεντέμισι χιλιομέτρων από τον Αδάμαντα και αποτελεί έναν ζωντανό αγροτικό οικισμό. Εδώ κάθε δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται ένα από τα σημαντικότερα πανηγύρια της Μήλου.

Μήλος, το ήσυχο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων χωριό
Όμορφοι, μικρότεροι παραδοσιακοί οικισμοί που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι το Κλήμα, τα Μαντράκια, ο Φυροπόταμος, η Αρετή, ο Άγιος Κωνσταντίνος, το Φουρκοβούνι και ο Εμπουριός. Πρόκειται για μικρά, ψαράδικα λιμανάκια και θα σας εντυπωσιάσουν ιδιαίτερα τα μικρά υπόσκαφα καταλύματα δίπλα στη θάλασσα.

Παραλίες Μήλου

Η Μήλος έχει πάνω από 75 μικρές και μεγάλες παραλίες, άλλες χρυσαφένιες αμμουδιές, άλλες με βότσαλο, οργανωμένες ή άγριες, ικανές πάντως να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τις πιο όμορφες.

Οι διάσημες…

Κλέφτικο

Το Κλέφτικο ή «Θαλασσινά Μετέωρα» όπως το αποκαλούν πολλοί είναι ένα σύνολο βράχων με παράξενους σχηματισμούς, σπηλιές και κοιλώματα. Χρησίμευε ως καταφύγιο πειρατών, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Έχει κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα  νερά και η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι.

Σαρακήνικο

Ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο με ολόλευκους βράχους και βαθυγάλανα νερά. Άφθονα απολιθώματα και ηφαιστειακά υλικά, δημιουργούν ένα τοπίο που θα σας μείνει αξέχαστο.

Μήλος, το ήσυχο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων Σαρακήνικο
Σαρακήνικο

Παπάφραγκας

Πρόκειται ουσιαστικά για μια βαθιά θαλάσσια σπηλιά όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα νερά, ανάμεσα στα βράχια που οδηγούν στην ανοιχτή θάλασσα. Είναι μικρής έκτασης και για να φτάσετε χρειάζεται μια μικρή κατάβαση, το θέαμα όμως θα σας αποζημιώσει.

Αχιβαδολίμνη

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με ρηχά, διάφανα νερά και κάτασπρη άμμο. Πήρε το όνομά της από μια λιμνούλα που βρίσκεται απέναντί της και είναι γεμάτη αχιβάδες. Χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένα ήσυχο και απομονωμένο και το άλλο οργανωμένο και πολυσύχναστο. Διαθέτει beach bar και εστιατόρια.

Παπικινού

Μεγάλης έκτασης παραλία, ένα χλμ μόνο από τον Αδάμαντα, βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Είναι οργανωμένη αλλά διαθέτει και αρμυρίκια για όσους προτιμούν τη φυσική σκίαση, τα νερά της είναι ρηχά και βαθαίνουν αργά και θεωρείται ιδανική γιατί δεν πιάνει εύκολα κύμα.

Πάχαινα

Άνετη παραλία με θέα τα Γλαρονήσια. Έχει πλούσια αμμουδιά, αρμυρίκια για σκίαση αλλά και φυσικές σπηλιές στις οποίες μπορείτε να προστατευτείτε από τον ήλιο.

Αλογόμαντρα

Μία λωρίδα αμμώδους παραλίας κλεισμένη από ψηλά βράχια. Ο σχημαντισμός της θυμίζει μάντρα, από εκεί πήρε και το όνομά της. Τα νερά στην Αλογόμαντρα είναι ρηχά και γαλαζοπράσινα.

Μήλος, το ήσυχο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων Κλέφτικο
Κλέφτικο

Οι χαμηλού προφίλ…

Προβατάς

Πολύ ρηχά, κρυστάλλινα νερά, χρυσοκκόκινη αμμουδιά, οργανωμένη, με εύκολη πρόσβαση και αρκετές ταβερνούλες.

Παλιοχώρι

Πολύ δημοφιλής παραλία στον οικισμό του Παλιοχωρίου. Έχει συνολική έκταση δύο χλμ με βαθιά νερά, πολύχρωμα βότσαλα και χοντρή άμμο. Αποτελείται ουσιαστικά από τρεις παραλίες, η μεγαλύτερη είναι οργανωμένη. Εδώ θα βρείτε beach bars και ταβέρνες, με θέα το απέραντο Κρητικό πέλαγος. Η παραλία έχει σημεία απ’ όπου αναβλύζουν θερμά νερά, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής ενέργειας της περιοχής.

Αγία Κυριακή

Μεγάλη, οργανωμένη παραλία, με διάφανα νερά, πολύχρωμα βότσαλα και χοντρή αμμουδιά. Διαθέτει beach bar και γήπεδο beach volley.

Φυριπλάκα

Παραλία με γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά, οργανωμένη, με beach bar. Περιτριγυρισμένη από θεόρατα ηφαιστειακά βράχια με εντυπωσιακούς χρωματισμούς, διαθέτει ψιλή άμμο και λευκό βότσαλο.

Τσιγκράδο

Η κάτασπρη άμμος και τα σμαραγδένια νερά χαρακτηρίζουν το Τσιγκράδο. Παραλία εξωτικής ομορφιάς αγκαλιασμένη από επιβλητικά βράχια. Είναι ανοργάνωτη και για να φτάσετε στην παραλία θα χρειαστεί μία μικρή κατάβαση, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Μήλος, το ήσυχο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων σπηλιές
Φαγητό στη Μήλο

Επειδή πετυχημένες διακοπές σημαίνουν και καλό φαγητό, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Γνήσια Μηλέικα πιταράκια, χωριάτικες κουλούρες, πιάτα με πελτέ από ντομάτες μηλέικης παραγωγής, καρπουζόπιτα, γλυκό κουφέτο (ψύχα γλυκού κολοκυθιού με μέλι και αμύγδαλα), λαδένια (πίτα με λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι), ντόπια κρέατα και φυσικά φρέσκα ψάρια.

Στη Μήλο μπορείτε να πάτε είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, αφού διαθέτει αεροδρόμιο.
Χρήσιμες Πληροφορίες:
Λιμεναρχείο Πειραιά: τηλ. 210 4226000-4, 210 4593140, 210 4593150
Aegean Airlines: 8011144444, www.olympicairlines.com
Αστυνομικό Τμήμα: 22870 21204
Τουριστική Αστυνομία: 22870 21378
Τουριστικές Πληροφορίες: 22870 22445
Κέντρο Υγείας: 22873 60001, 60030

(Πηγές: Δήμος Μήλου / www.milos.gr)

Comments are closed.