Ο Σαρλ Περό, ο Γάλλος συγγραφέας που ενέπνευσε τους παραμυθάδες, τους Αδελφούς Γκριμ, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και άλλους γνωστούς παραμυθάδες.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Τα πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Τόλκιν: Ο δημιουργός του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ

Χάρι Πότερ, η γέννηση ενός μικρού μάγου

Ο Σαρλ Περό θεωρείται ο πατέρας των παραμυθιών. Ο Γάλλος συγγραφέας ήταν από τους πρώτους που έγραψε παραμύθια τον 17ο αιώνα.

Η ζωή του Γάλλου παραμυθά, Σαρλ Περό

Σαρλ Περό: Ο συγγραφέας που ενέπνευσε τους παραμυθάδες
DIMSFIKAS, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Ο Σαρλ Περό γεννήθηκε το 1628 στο Παρίσι. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Ο αδελφός του, Κλοντ Περό, υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες του μουσείου του Λούβρου. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων.

Το πάθος του για την λογοτεχνία και την ποίηση ξεκίνησε νωρίς. Μέχρι το 1660 είχε γίνει γνωστός για τα ποιήματά του. Το 1671 έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Με το ποίημά του Le Siècle de Louis le Grand έθεσε σύγχρονους συγγραφείς, όπως ο Μολιέρος και ο Παλέρμπ, πάνω από κλασικούς αρχαίους συγγραφείς της Ελλάδας και της Ρώμης.

Ξεκίνησε μία φιλολογική διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριζαν τους αρχαίους συγγραφείς και σε αυτούς που υποστήριζαν τους σύγχρονους. Οι Μοντέρνοι – σε αντίθεση με τους Αρχαίους – υποστήριζαν πως ο πολιτισμός εξελίσσεται, επομένως και η λογοτεχνία εξελίσσεται με αποτέλεσμα τα αρχαία κείμενα να φαντάζουν πιο χονδροειδή και βάρβαρα από τη σύγχρονη λογοτεχνία. Η στάση του Perrault ήταν ένα ορόσημο στην τελικά επιτυχημένη εξέγερση ενάντια στα όρια της επικρατούσας παράδοσης.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Σαρλ Περό: Ο συγγραφέας που ενέπνευσε τους παραμυθάδες

Σαρλ Περό: Ο συγγραφέας που ενέπνευσε τους παραμυθάδες
By Charles Perrault, Harry Clarke (ill.) [Public domain], via Wikimedia Commons
Θεωρείται ο ιδρυτής αυτού που αποκαλούμε «παραμύθι», που ενέπνευσε τους Αδελφούς Γκριμ, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και άλλους γνωστούς παραμυθάδες.

Σε ηλικία 67 ετών, το 1965, ο Περό χάνει τη θέση του σαν γραμματέας του Λουδοβίκου XIV. Τότε άρχισε να γράφει ιστορίες για τα παιδιά του. Επηρεασμένος από τις ιστορίες της λαϊκής παράδοσης γράφει μία σειρά παραμυθιών που αποσκοπούσαν στον προβληματισμό του αναγνώστη για τα διλήμματα των πρωταγωνιστών της ιστορίας.

Το 1967 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τις πρώτες του ιστορίες, σήμερα γνωστό με τον τίτλο Ιστορίες της μητέρας χήνας. Σε αυτό το βιβλίο βρίσκονται τα περισσότερα από τα πιο γνωστά μας παραμύθια.

Τα πιο δημοφιλή μας παραμύθια ανήκουν στον Περό. Τα πιο γνωστά παραμύθια του Περό είναι: Η Σταχτοπούτα, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ο Παπουτσωμένος γάτος, Η Κοκκινοσκουφίτσα, Ο Κοντορεβιθούλης κ.ά.

Δυστυχώς, σήμερα, οι ιστορίες του Περό που φτάνουν σε εμάς δεν είναι οι αρχικές.

Έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος τους εξαιτίας των τρομακτικών λεπτομερειών που περιείχαν και, σε άλλες, έχει αλλοιωθεί το τέλος τους.

Η Κοκκινοσκουφίτσα

Η Κοκκινοσκουφίτσα του Σαρλ Περό
Gustave Doré [Public domain], via Wikimedia Commons
Η πιο γνωστή έκδοση του παραμυθιού σήμερα είναι αυτή που γράφτηκε μεταγενέστερα από τους Αδελφούς Γκριμ. Στο αρχικό παραμύθι του Περό, ο λύκος τρώει την Κοκκινοσκουφίτσα.

Για τον Περό, ο “λύκος” είναι ο άντρας που κυνηγάει μοναχικά κορίτσια που περιπλανιούνται χωρίς συντροφιά.

Όπως γράφει ο ίδιος «Λέω “λύκος” αλλά όλοι οι λύκοι δεν έχουν την ίδια “κοπή”. Υπάρχουν λύκοι που δεν είναι μισητοί ή θορυβώδεις αλλά φαίνονται ευγενείς… αυτοί ακολουθούν τις καμαριέρες στους δρόμους και πολλές φορές μέχρι το σπίτι τους. Αλίμονο! Ποιος δεν ξέρει πως αυτοί, οι ευγενικοί λύκοι, είναι από όλα τα πλάσματα οι πιο επικίνδυνοι».

Η Σταχτοπούτα και η Ωραία Κοιμωμένη
Η Σταχτοπούτα του Σαρλ Περό
Gustave Doré [Public domain], via Wikimedia Commons
Οι ιστορίες της Σταχτοπούτας και της Ωραίας Κοιμωμένης έχουν παραμείνει παρόμοιες με τον τρόπο που τις έγραψε ο Περό. Υπάρχουν κάποιες εκδόσεις της Ωραίας Κοιμωμένης που στηρίζονται στην ιστορία των Αδελφών Γκριμ. Η έκδοση της Disney στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων είναι πιστή στην αρχική ιστορία του Περό.

Πηγές: εκδόσεις Ιανός, the independent.co.uk, the telegraph.co.uk, theguardian.com, biography.com, britannica.com, wikipedia

Comments are closed.