Τα Λουτρά Πόζαρ, το θαύμα της φύσης, είναι θερμά, ιαματικά νερά που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την κωμόπολη της Αριδαίας του Νομού Πέλλας, σε μία υπέροχη έκταση 72 στρεμμάτων.  

Μελισσάνη, η λίμνη των Νυμφών στην Κεφαλλονιά

Αχέροντας: Ο επιβλητικός ποταμός των ψυχών

Πολυλίμνιο Μεσσηνίας: Λίμνες και καταρράκτες

Το νερό στα Λουτρά Πόζαρ ή Λουτρά Λουτρακίου αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C. Είναι σε ένα μοναδικής ομορφιάς καταπράσινο τοπίο, με πλούσια βλάστηση, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Η λέξη Πόζαρ άλλωστε σημαίνει «Κάτω από τη φωτιά». Το ιαματικό αυτό νερό είναι πόσιμο και ενδείκνυται για λουτροθεραπεία και χαλάρωση. Προσφέρει ευεξία αλλά και συμπληρωματική προστασία σε διάφορες παθήσεις.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας
By C messier [CC0], from Wikimedia Commons
Τα Λουτρά βρίσκονται στην κοιλάδα μίας χαράδρας που έχει δημιουργηθεί σε ένα επιβλητικό βουνό, μέσα στην οποία ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα». Σχηματίζει μικρούς καταρράκτες στις όχθες του καθώς και τις λεγόμενες «πισίνες», μικρές και μεγάλες φυσικές μπανιέρες θερμού ιαματικού νερού. Στις εγκαταστάσεις της περιοχής θα βρείτε επίσης εσωτερικές πισίνες με τεχνητούς καταρράκτες και χαμάμ.

By Ggia [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)], from Wikimedia Commons

Οι πηγές των Λουτρών Πόζαρ αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων.

Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που ποτίζει το έδαφος. Το νερό φτάνει σε μεγάλο βάθος όπου θερμαίνεται και συνεχίζει την πορεία του στο έδαφος που το εμπλουτίζει με πολύτιμα μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού συνιστώνται για διαφόρων ειδών παθήσεις όπως ρευματοπάθειες, προβλήματα πνευμονολογικά και του κυκλοφορικού συστήματος, παθήσεις του πεπτικού κ.ά.

Λουτρά Πόζαρ, το θαύμα της φύσης
By Elenidaponta [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)], from Wikimedia Commons
Ολόκληρη η περιοχή εκεί είναι οργανωμένη, μία μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Παρέχει στον λουόμενο όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Εκτός από τις μικρές πισίνες λειτουργεί και μία μεγάλη ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ειδικά διαμορφωμένη παράλληλα με το ποτάμι. Επιπλέον, στην περιοχή μπορείτε να επιδοθείτε και σε άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα ορειβασία και περιπάτους στην υπέροχη φύση τριγύρω μέσα από προσεκτικά φτιαγμένα πλακόστρωτα μονοπάτια και ξύλινες γέφυρες. Κάποια από αυτά καταλήγουν στο σύμπλεγμα των δεκαεπτά σπηλαίων της περιοχής. Ένα σημείο στο οποίο έχουν βρεθεί παλαιοντολογικά ευρήματα που μαρτυρούν πως η περιοχή κατοικούνταν από τη Νεολιθική Εποχή.

Αξίζει λοιπόν να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας, να ζήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία, να επισκεφθείτε τα Λουτρά Πόζαρ, το θαύμα της φύσης.

Πηγές: http://www.loutrapozar.com.gr/  http://www.loutrapozar.net/ 

Comments are closed.