Ιζαμπέλ Αλιέντε, η πολυδιαβασμένη ισπανόφωνη συγγραφέας. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε σαράντα δύο γλώσσες και πωλήθηκαν περισσότερα από εβδομήντα επτά εκατομμύρια αντίτυπα.

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη

Μαίρη Σέλεϊ: Η συγγραφέας του Φρανκενστάιν

Συμβουλευτικά αποφθέγματα από τον Χόρχε Μπουκάι

Αγκάθα Κρίστι, η Βασίλισσα του Εγκλήματος

«Είναι πολύ περίεργο να γράφει κανείς τη βιογραφία του γιατί είναι απλώς μια λίστα με ημερομηνίες, γεγονότα και επιτεύγματα. Στην πραγματικότητα, τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου συνέβησαν στις μυστικές κάμαρες της καρδιάς μου και δεν έχουν θέση σε μια βιογραφία. Τα σημαντικότερα επιτεύγματά μου δεν είναι τα βιβλία μου, αλλά η αγάπη που μοιράζομαι με μερικούς ανθρώπους -ιδιαίτερα την οικογένειά μου- και οι τρόποι με τους οποίους προσπάθησα να βοηθήσω άλλους.

Όταν ήμουν νέα, ένιωθα συχνά απελπισμένη: τόσος πόνος στον κόσμο και τόσο λίγα που θα μπορούσα να κάνω για να τον ανακουφίσω! Αλλά τώρα κοιτάζοντας πίσω, νιώθω ικανοποιημένη γιατί πέρασαν μόνο λίγες μέρες χωρίς να προσπαθήσω τουλάχιστον, να κάνω τη διαφορά.»

Ιζαμπέλ Αλιέντε

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε γεννήθηκε στο Περού (1942) και μεγάλωσε στη Χιλή. Είναι ανιψιά του Σαλβαδόρ Αλιέντε και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, έζησε με την οικογένεια της στο Καράκας της Βενεζουέλας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και συντάκτρια πριν στραφεί στη συγγραφή βιβλίων. Μιλώντας άπταιστα αγγλικά, η Αλιέντε έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1993, έχοντας ζήσει στην Καλιφόρνια από το 1989.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ιζαμπέλ Αλιέντε, η πολυδιαβασμένη ισπανόφωνη συγγραφέας

Ιζαμπέλ Αλιέντε: H ισπανόφωνη συγγραφέας

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι μία πολυδιαβασμένη ισπανόφωνη συγγραφέας. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε σαράντα δύο γλώσσες και πωλήθηκαν περισσότερα από εβδομήντα επτά εκατομμύρια αντίτυπα.

Το πρώτο μυθιστόρημα της ήταν «Το σπίτι των Πνευμάτων» που εκδόθηκε το 1982. Παρόλο που το μυθιστόρημα απορρίφθηκε από αρκετούς ισπανόφωνους εκδότες πριν εκδοθεί, «Το σπίτι των Πνευμάτων» γίνεται αμέσως το βιβλίο με τις καλύτερες πωλήσεις και κάνει γνωστή την Ιζαμπέλ Αλιέντε.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, επηρεασμένο σύμφωνα με την ίδια την συγγραφέα, από το μυθιστόρημα του Gabriel García Márquez, «Εκατό Χρόνια Μοναξιά». Το μυθιστόρημα είναι ένα οικογενειακό έπος που εκτείνεται σε τρεις γενιές, με φόντο την πολιτική αναταραχή και την κοινωνική αλλαγή στη Χιλή.

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε χαρακτηρίζει τα έργα της «ρεαλιστική λογοτεχνία».

Η ίδια φαίνεται επηρεασμένη τόσο από την παιδική της ηλικία, όσο και από τους ανθρώπους και τα γεγονότα που πυροδότησαν τη φαντασία της. Έχει γράψει πάνω από είκοσι βιβλία. Πέρα από «Το σπίτι των Πνευμάτων» άλλα γνωστά της βιβλία είναι: «Εύα Λούνα», «Το νησί κάτω από τη θάλασσα», «Πέρα από το χειμώνα» κ.ά.

Τα μυθιστορήματα της Αλιέντε βασίζονται συχνά στην προσωπική της εμπειρία και σε ιστορικά γεγονότα. Τα έργα της εξερευνούν θέματα αγάπης, οικογένειας, πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, συχνά μέσα από την οπτική γωνία ισχυρών γυναικείων χαρακτήρων.

Εκτός από το συγγραφικό της έργο, η Ιζαμπέλ Αλιέντε ασχολείται ενεργά και με την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ξεκίνησε το Ίδρυμα «Isabel Allende» στις 9 Δεκεμβρίου 1996, προς τιμήν της κόρης της, Paula Frías Allende, η οποία έπεσε σε κώμα μετά από επιπλοκές στην ασθένεια της (σ.σ. είχε πορφυρία, ηπατικές διαταραχές) που οδήγησαν στη νοσηλεία της και στο θάνατό της το 1992, σε ηλικία 29 ετών. Το ίδρυμα είναι αφιερωμένο στην προστασία και τη χειραφέτηση των γυναικών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Η γραφή της Ιζαμπέλ Αλιέντε έχει επηρεάσει μια νέα γενιά συγγραφέων, επιδρώντας σημαντικά στη σύγχρονη λογοτεχνία. Τα έργα της συνεχίζουν να εμπνέουν και να προκαλούν τους αναγνώστες.

Πηγές: Βιβλ. Εκδόσεις Ψυχογιός, «Το σπίτι των πνευμάτων», isabelallende.com, en.wikipedia.org Φωτογραφίες: ©Lori Barra

Comments are closed.