Η νεαρή επιχειρηματίας και συγγραφέας Σοφία Κύργιου είναι η δημιουργός της Τροφούπολης. Μίας παραμυθένιας πόλης στην οποία τα παιδιά μας διδάσκονται, μέσω παιδικών χαρακτήρων κόμικ, να τρώνε υγιεινά.

Η Σοφία Κύργιου δεν είναι μόνο μία επιτυχημένη επιχειρηματίας, λάτρης της υγιεινής διατροφής και άσκησης, αλλά και ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες ως προς τη σωστή διατροφή των παιδιών και την ψυχολογική κακοποίηση που δέχονται εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Δημιούργησε πρώτα την Τροφούπολη, έναν παιδότοπο στον οποίο τα παιδιά μέσα από τη διασκέδαση και το παιχνίδι γνωρίζουν τους Διατροφούληδες και τους Τροφούληδες, πενήντα μοναδικούς ήρωες κόμικς που αποτελούν το πιο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διατροφής στην Ελλάδα για παιδιά 3-12 ετών. Μέσα από το παιχνίδι μαζί τους, τα παιδιά μυούνται στο θέμα της σωστής, υγιεινής διατροφής.

Το 2016 μετέφερε αυτούς τους χαρακτήρες στις σελίδες του βιβλίου «Τροφούπολη».

Τροφούπολη, η πόλη που εκπαιδεύει τα παιδιά να τρώνε υγιεινά

Umano: Σοφία πώς ξεκίνησες να έχεις ανησυχίες για τη διατροφή των παιδιών; 

Με στεναχωρούσε ανέκαθεν η εικόνα των παχύσαρκων παιδιών. Απογοητευόμουν πάντα όταν σκεφτόμουν αυτό που κρύβεται πίσω απ’ την εικόνα που δεν είναι άλλο από κακές διατροφικές συνήθειες όλης της οικογένειας…

Umano: Είσαι λάτρης – από όσο γνωρίζω – και εσύ της υγιεινής διατροφής.

 Ήμουν ανέκαθεν λάτρης της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να πρεσβεύω κάτι χωρίς να το πιστεύω, να το αγαπώ και να το έχω εγώ η ίδια προσωπικά τρόπο ζωής!

Umano: Μίλησέ μας λίγο για το πρώτο σου βιβλίο «Τροφούπολη».

Το βιβλίο μου ονομάζεται «Τροφούπολη» και έχει κυκλοφορήσει από τον Αύγουστο του 2016 στα βιβλιοπωλεία, από την Ελληνοεκδοτική. Απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω.

Ο κύριος στόχος μου μέσα απ’ αυτό το παραμύθι είναι η διατροφική διαπαιδαγώγηση και η εξάλειψη του bullying απέναντι στα παιδιά που πάσχουν από διατροφικές ασθένειες. 

Γι’ αυτό – και ενώ το κύριο μήνυμα είναι η υγιεινή διατροφή – κεντρικός ήρωας είναι ο Φατούλης, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα παχύσαρκο παιδί. Τα παιδιά μέσα από μία συναρπαστική ιστορία με πολλή περιπέτεια θα μάθουν για όλες τις τροφές και τι  προσφέρουν στον οργανισμό. Είναι σημαντικό να περάσουμε στα παιδιά αυτά τα μηνύματα από μικρή ηλικία. Το μυαλουδάκι τους είναι σφουγγάρι και ρουφά κάθε νέα πληροφορία.

Ο στόχος είναι η εκπαίδευση και η μέθοδος που χρησιμοποιώ είναι «παίζω & μαθαίνω», «διασκεδάζω και εκπαιδεύομαι».  Μέσα από την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση έρχεται η εκπαίδευση. Μέσα στο παραμύθι, τα παιδιά θα γνωρίσουν πενήντα ήρωες κόμικ, τους Διατροφούληδες και τους Τροφούληδες, θα διαβάσουν για την περιπέτειά τους και θα το απολαύσουν με την ψυχή τους, όσο ταυτόχρονα θα εκπαιδεύονται διατροφικά!

Τροφούπολη, η πόλη που εκπαιδεύει τα παιδιά να τρώνε υγιεινά

Umano: Είναι το πρώτο σου βιβλίο. Συνάντησες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της γραφής του; 

Στη ζωή μου μένω πάντα στα θετικά, οπότε ό,τι αρνητικό και δύσκολο το αφήνω πίσω μου και προχωράω. Μόνο θετική αίσθηση μου έχει αφήσει η διαδικασία της συγγραφής αλλά και η διαδικασία έκδοσης μιας και έχω πολύ καλούς συνεργάτες. Η ισχύς εν τη ενώσει! Δυσκολίες και εμπόδια πάντα υπάρχουν, στο χέρι μας είναι να τα προσπεράσουμε.

Umano: Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει η Τροφούπολη τους μικρούς μας φίλους σχετικά με τη διατροφή τους; 

Πριν από έξι χρόνια που πρώτο ξεκίνησα την Τροφούπολη – ως τον μοναδικό εκπαιδευτικό παιδότοπο στην Ελλάδα με θέμα τη διατροφή – είχα μόνο όνειρα και ελπίδα να βοηθήσω και να συνεισφέρω έστω και λίγο στην εκπαίδευση των παιδιών, διατροφικά και όχι μόνο.

Έχω δεχτεί τηλεφώνημα από μητέρα που δεν με γνώριζε προσωπικά αλλά το παιδάκι της μας είχε επισκεφθεί με το σχολείο του, για να με συγχαρεί και να με ευχαριστήσει για τη ριζική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού της από τη μέρα που μας επισκέφθηκε και μετά.

«Με μαλώνει όταν μαγειρεύω τηγανητά και λέει ότι εκείνος θα φάει μόνο λίγο από αυτά, μου έχει πει θα τρώει παγωτό που του αρέσει μόνο μία φορά τη βδομάδα και ότι θα πίνει πολύ νερό κάθε μέρα για να ενυδατώνεται. Πραγματικά σας ευχαριστώ για αυτό που πετύχατε!».

Αυτό είναι ένα παράδειγμα μεταξύ δεκάδων άλλων σχολίων από γονείς και εκπαιδευτικούς που μας επισκέπτονται με τις τάξεις τους που κατά καιρούς έχω ακούσει. Κρίνοντας από αυτά, θα μπορούσα να σας πω ότι κάποια όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν! Αυτό ήταν ένα από τα δικά μου!

Τροφούπολη, η πόλη που εκπαιδεύει τα παιδιά να τρώνε υγιεινά

Umano: Ασχολείσαι αρκετά με τα παιδιά καθώς έχεις και τον παιδότοπο της Τροφούπολης. Παρατηρώντας τα, ποια πιστεύεις πως είναι τα βασικά λάθη που κάνουμε σαν γονείς όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών μας;

α) Βασικό λάθος είναι η ύπαρξη ανθυγιεινών φαγητών μες στο σπίτι σε σημεία που τα παιδιά έχουν πρόσβαση ή μπορούν να δουν. Κρύψτε τα σε ψηλά ντουλάπια.

β) Η κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών σε καθημερινή βάση και αν αυτό συμβαίνει από την παιδική τους ηλικία, αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν τα παιδιά καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

γ) Η απαίτηση των γονέων για κατανάλωση υγιεινών τροφών από τα παιδιά τους όταν οι ίδιοι καταναλώνουν – και μάλιστα μπροστά τους – ανθυγιεινά. Θέλουμε απεγνωσμένα να φάμε σοκολάτα; Μπορούμε να την φάμε στα κρυφά και μπροστά στο παιδί να φάμε φρούτα. Είμαστε το παράδειγμα και πρότυπό του. Σε βάθος χρόνου το παιδί μας θα κάνει ότι κάνουμε και εμείς.

δ) Η επιβράβευση με τα γλυκά επίσης είναι λάθος. Εξηγήστε στο παιδί γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά και πόσο κακό κάνουν στον οργανισμό μας. Συμφωνήστε μαζί του πόσες φορές και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να τα τρώει. Μην του τα στερείτε τελείως γιατί κι αυτό είναι λάθος, απλά τηρήστε την συμφωνία που έχετε κάνει. Τα τρόφιμα όταν χρησιμοποιούνται ως επιβράβευση γίνονται πιο επιθυμητά και έτσι τα παιδιά τα αναζητούν πιο συχνά.

Τροφούπολη, η πόλη που εκπαιδεύει τα παιδιά να τρώνε υγιεινά

Umano: Τι θα πρότεινες στους νέους γονείς για την διατροφή των παιδιών; Τι θα πρέπει να προσέξουν;

Έχω, ήδη, αναφέρει κάποια πράγματα στην προηγούμενη απάντησή μου. Το βασικότερο είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα υγιεινό διατροφικά περιβάλλον στο σπίτι. Όταν το παιδί πεινάει να έχει άμεση πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα (π.χ. φρούτα) και όχι το αντίθετο. Επίσης, να προσπαθούν να εντάξουν στη διατροφή του παιδιού τους τα υγιεινά φαγητά σε πολύ μικρές ηλικίες που τα παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά σε γευστικές δοκιμές απ’ ότι μεγαλώνοντας και να καθυστερήσουν όσο μπορούν να τους “συστήσουν” τα ανθυγιεινά.

Βλέπω πολλές φορές να δίνουν σε μωρά σοκολάτα και να τα αφήνουν να πασαλείβονται με αυτή και το απολαμβάνουν. Είναι λάθος! 

Όλοι γεννιόμαστε με μια προτίμηση στη γλυκιά γεύση η οποία μπορεί να ενισχυθεί ή αποδυναμωθεί. Οι γονείς μπορούν, λοιπόν, να βάλουν το χεράκι τους εκεί… Ας το κάνουν ορθά!

Θα πρέπει να προσέξουν πολύ τα σνακ στο σχολείο, τα οποία θα πρέπει να είναι θρεπτικά.

Πραγματικά, έχω βαρεθεί να βλέπω δύο στα τρία παιδιά από αυτά που μας έρχονται εκδρομή στην Τροφούπολη με το σχολείο τους, την ώρα του διαλείμματος να ανοίγουν πατατάκια τα οποία τα φέρνουν απ’ το σπίτι τους, είναι αδιανόητο!

Τέλος, θα πρότεινα να προσπαθήσουν να μυήσουν το παιδί στην άσκηση. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο είδος γυμναστικής που θα αρέσει στο παιδί και οφείλουν οι γονείς να το ανακαλύψουν. Να βοηθήσουν το παιδί να έχει δράση και κίνηση στη ζωή του. Είναι μια συνήθεια που αν την αγαπήσει θα του γίνει τρόπος ζωής, μαζί με όλα τα θετικά οφέλη που έχει η άσκηση. Να κάνουν αθλητικές δραστηριότητες παρέα με τα παιδιά και μετά να φάνε παρέα ένα φρούτο. Να αποκτήσουν από κοινού υγιεινές συνήθειες που θα τους διασκεδάζουν και παράλληλα θα τους κάνουν καλό!

Ξέρω πως είναι δύσκολο για τους γονείς να προσέξουν όλα τα παραπάνω. Υπομονή, θετική σκέψη, προσπάθεια κι εμείς είμαστε εδώ να τους βοηθάμε όσο μπορούμε για να τα καταφέρουν.

Τροφούπολη, η πόλη που εκπαιδεύει τα παιδιά να τρώνε υγιεινά

Umano: Γράφεις και ένα δεύτερο βιβλίο τώρα, είναι πάνω στο ίδιο θέμα; 

Σε ό,τι γράφω, πάντα θα προσπαθώ να περνάω μηνύματα πάνω στον υγιεινό τρόπο ζωής και τα οφέλη του, το ίδιο θα κάνω και στο δεύτερο βιβλίο μου. Ο κύριος όμως στόχος μου μέσα από αυτό είναι η έμφαση στην ψυχική υγεία των παιδιών. Η προσπάθεια εξάλειψης του κοινωνικού ρατσισμού (bullying) απέναντι στα παχύσαρκα παιδιά και τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και η προσπάθεια τόνωσης της αυτοπεποίθησης των παιδιών είναι βασικοί μου στόχοι.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους και στην προσωπικότητά τους και να αναπτύσσουν τον θετικό τρόπο σκέψης από μικρή ηλικία.

Όπως εμείς οι μεγάλοι, έτσι και οι μικροί, δεν πρέπει να αφήνουν τα (τυχόν παραπανίσια) κιλά τους ή κάτι διαφορετικό που μπορεί να έχουν (όπως μία διατροφική ασθένεια ή ακόμα και κάτι πολύ πιο απλό) να τα κρατάει πίσω ή να τα απογοητεύει.

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται και στα παιδιά που μπορεί να γίνουν θύματα bullying για οποιοδήποτε λόγο αλλά και σε αυτά που διαπράττουν bullying.

Το όραμά μου είναι ένας καλύτερος κόσμος με χαρούμενα και υγιή παιδιά. Η ψυχική υγεία και ισορροπία είναι πολύ σημαντική και χτίζεται από μικρή ηλικία.

Umano: Κλείνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» ισχύει; 

Το πιστεύω ναι, αλλά πιστεύω και το αντίστροφο. Θα έλεγα και σώμα υγιές σε νου υγιή…Όλα ξεκινούν απ’ το μυαλό μας, τις σκέψεις μας και την ψυχική μας υγεία. Γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζουμε και να προσπαθούμε να είναι υγιές  τόσο το σώμα όσο και ο νους, όποια τελικά κι αν είναι η σειρά

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/anticancer-i-proliptiki-dynami-ton-trofon/
https://umano.gr/oi-kalokairines-trofes-kai-ta-threptika-systatika-tous/
https://umano.gr/o-kosmos-mesa-apo-ta-matia-ton-paidion/
https://umano.gr/to-proino-gevma-kai-ta-mystika-tou/
https://umano.gr/gnostes-tainies-pou-ekselissontai-se-sxoleia/

Comments are closed.