Η θεατρική μπάντα Ginger Creepers μας μιλάει για την πρωτότυπη θεατρική παράσταση Γιβραλτάρ.
Ο ηθοποιός Χρήστος Καπενής και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης δημιούργησαν τη θεατρική μπάντα Ginger Creepers το 2017. Ο όρος «μπάντα» παραπέμπει στην έννοια της καλλιτεχνικής «ομάδας». Έχουν πραγματοποιήσει τρεις πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις, Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο (2017-2018), Τζόαν Παντάν και Οι Θλιμμένοι Τροπικοί του Ντάριο Φο (2018-2019) και το Γιβραλτάρ που παρουσιάζεται στο θέατρο BIOS.
Το θέμα της παράστασης Γιβραλτάρ στηρίζεται σε δύο Βρετανούς αρχαιοκάπηλους που κατέληξαν φυγαδευμένοι στο Γιβραλτάρ.
Εκεί, αποφασίζουν να ξεκινήσουν για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα, τη Χαμένη Ατλαντίδα. Η σύλληψη της ιδέας και το κείμενο της παράστασης ανήκει στους Ginger Creepers που παράλληλα υποδύονται και τους δύο βασικούς χαρακτήρες.
Οι Ginger Creepers, ανάμεσα στις παραστάσεις του Γιβραλτάρ, μας μίλησαν για τη θεατρική τους μπάντα αλλά και για το συγκεκριμένο έργο.
Umano: Συστήστε μας τους Ginger Creepers…
Οι Ginger Creepers είναι η θεατρική μπάντα που έχουμε δημιουργήσει ο ηθοποιός Χρήστος Καπενής και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης. Είμαστε δύο φίλοι στον ίδιο χώρο με κοινές ανησυχίες, που θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν είναι αυτοσκοπός η δημιουργία μίας ταυτότητας που διέπει τις παραστάσεις, όσο το αποτέλεσμα της προσωπικής πορείας και αναζήτησης που εκφράζεται παραστατικά. Από αυτή την ανάγκη προέκυψε και ο όρος “μπάντα” αφού είναι συγγενικότερος στη διαδικασία μίας μπάντας που στόχος είναι περισσότερο να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί, παρά να προασπιστεί μία συγκεκριμένη ταυτότητα.
Umano: Είσαστε οι δημιουργοί και πρωταγωνιστές της παράστασης Γιβραλτάρ. Πώς σας φαίνεται να ενσαρκώνετε τους ήρωες που δημιουργήσατε;
Είναι μία συνολική, κάπως κυκλική διαδικασία. Γνωρίζοντας εξ’ αρχής πως εμείς θα είμαστε αυτοί που θα τους υποδυθούμε, από νωρίς τους οικειοποιούμαστε όσο τους γράφουμε.
Παράλληλα, γράφοντάς τους κατανοούμε τους ρόλους πιο αποστασιοποιημένα. Τους βλέπουμε απ‘ έξω και από μέσα.
Είναι πολύ γοητευτικό και το αποτέλεσμα οδηγεί σε κάτι ενδεχομένως πολύ πιο αβίαστο και πολύ πιο γεμάτο ταυτόχρονα.
Umano: Η ιδέα για την παράσταση Γιβραλτάρ πώς προέκυψε;
Σπάνια κάτι που δουλεύουμε προκύπτει από μία ιδέα. Ναι, μπορεί να ήταν η Ατλαντίδα ή η αρχαιοκαπηλία ή κάτι. Αλλά συνήθως μπαίνουν τόσα πράγματα από την καθημερινότητά μας, ακόμα και στον πολύ κεντρικό σκελετό, που ξεχνάμε ποια ήταν τελικά η πρώτη αφορμή.
Σίγουρα θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι με ταξίδι.
Μία διαφορετική περιπέτεια, έναν κόσμο που θα ήταν πιο ανοίκειος για μας, είτε μιλάμε για τις τοποθεσίες είτε για το υπόβαθρο των ηρώων. Κάτι που θα έπρεπε να ταξιδέψει περισσότερο εμάς από το κοινό. Και χιούμορ. Σίγουρα έπρεπε να έχει χιούμορ.
Umano: Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση.
Ολόκληρη η παράσταση διαδραματίζεται στη διάρκεια μίας ραδιοφωνικής εκπομπής. Σε ένα χώρο που, από ό,τι καταλαβαίνουμε, μόλις έχει λήξει ένα πάρτι. Τη ραδιοφωνική εκπομπή κάνουν οι δύο ήρωες, ο Λίο και ο Λούι, αλλά με τις avatar περσόνες τους, τον Γριέγο και τον Κάρλος. Βρίσκονται στο Γιβραλτάρ.
Ανάμεσα στα άρθρα που διαβάζουν, τα κρυφά μηνύματα που στέλνουν και τις συζητήσεις μίας ρουτινιάρικης αλλά και έκρυθμης καθημερινότητας, αναζητούν τη μυθική Ατλαντίδα, που ο Πλάτωνας τοποθετεί λίγα μίλια έξω από το Γιβραλτάρ. Εμφανίζεται και μία κοπέλα που αναζητάει κάποιον στο – κυριολεκτικά – λάθος μέρος.
Umano: Αληθεύει πως θα κάνετε και εκπομπές live μέσω web radio;
Η εκπομπή Ο Γύρος Του Κόσμου Σε Ογδόντα Μελωδίες, η πλασματική εκπομπή των δύο ηρώων, μεταδίδεται ζωντανά από το διαδικτυακό ραδιόφωνο Ginger Creepers Radio που δημιουργήσαμε για τις ανάγκες της παράστασης. Ωστόσο, στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τον σταθμό εμπλουτίζοντας σιγά σιγά το πρόγραμμα με επιπλέον εκπομπές.
Umano: Τελικά, οι δύο πρωταγωνιστές έχουν κλέψει τίποτα ή έχουν μείνει κυρίως στην ιδέα;
Απ’ ό,τι μαθαίνουμε έχουν κάνει μερικές μικρές ή μεγαλύτερες κλοπές αρχαίων αντικειμένων. Εξού και τους κυνηγάει η Ίντερπολ και καταλήγουν να φυγαδευτούν στο Γιβραλτάρ.
Στην παρούσα κατάσταση, φαίνεται να έχουν μία ανάπαυλα, στρέφοντας την προσοχή τους στο μεγάλο τους πλάνο που είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα, η Ατλαντίδα.
Umano: Τι συμβολίζει η Χαμένη Ατλαντίδα για τους ήρωες;
Η Ατλαντίδα είναι το μεγάλο τους όνειρο, το απαύγασμα της αλαζονείας τους. Aυτή – η αλαζονεία – ήταν που κατά τoν Πλάτωνα, οδήγησε και στον καταποντισμό του μυθικού εκείνου μέρους. Καλύτερα όμως να αποφύγουμε να εξηγήσουμε τα ουσιαστικότερα σύμβολα της Ατλαντίδος, καθώς θα προδώσουμε στοιχεία του φινάλε της παράστασης.
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση Γιβραλτάρ στο BIOS: https://umano.gr/gibraltar-tipota-den-einai-opos-fainetai/
Σχετικά άρθρα:
https://umano.gr/o-iwn-tou-eyripidi-ton-aprilio-sti-nea-yorki/
https://umano.gr/o-ithopoios-mixalis-syriopoulos-grafei-os-tzordi/
https://umano.gr/deka-i-omada-theatrou-pou-ksexorizei/
https://umano.gr/tainies-gia-na-kseperasete-to-xorismo-sas/
Comments are closed.