Η προέλευση της φράσης Live Fast Die Young, το σήμα κατατεθέν του star-system, που συνοδεύει όλους τους «εμφανίσιμους καλλιτέχνες» όταν πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία και γίνονται θρύλοι.

Από τον Δημήτρη Κοντό

Τζιμ Μόρισον: Ο ροκ σταρ και ο άνθρωπος

Το τραγικό τέλος του ηθοποιού Μπράντον Λι

Ηθοποιοί που πέθαναν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας

Η φράση «Live Fast Die Young», στα ελληνικά σημαίνει «Ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος». Μία φράση που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του starsystem. Ο θάνατος ενός νεαρού ανθρώπου είναι πάντα σοκαριστικός από μόνος του. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν νεαρό, εμφανίσιμο «σταρ». Ο όρος «σταρ» συμπεριλαμβάνει αθλητές, ηθοποιούς, μουσικούς κ.ά.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εμπορικό για τα Μ.Μ.Ε. από το θάνατο ενός νεαρού, εμφανίσιμου σταρ.  

Παρατηρώντας τις αυτοκαταστροφικές τάσεις που είχαν και έχουν κάποιοι καλλιτέχνες – και μη – φαίνεται σα να «επιδιώκουν» να πεθάνουν σε νεαρή ηλικία. Ο λόγος; Συνοψίζεται στη φράση «Live Fast Die Young», που άτυπα συμπληρώνεται από τη συνέχεία της: «Live Fast Die Young and Live Forever» (σ.σ. Ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος και ζήσε για πάντα).

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ποια είναι όμως η προέλευση της φράσης Live Fast Die Young;

Πολλοί λανθασμένα αποδίδουν τη συγκεκριμένη φράση στην ομώνυμη βιογραφία του ηθοποιού Τζέιμς Ντιν. Άλλοι την αποδίδουν στην ομώνυμη ταινία του 1958 Live Fast, Die Young και άλλοι στο τραγούδι με τον ίδιο τίτλο, του πανκ συγκροτήματος Circle Jerks.

Η πραγματική προέλευση της φράσης όμως είναι από το βιβλίο του Willard Motley, Knock on Any Door, που κυκλοφόρησε το 1947. Συγκεκριμένα, ολόκληρη η φράση του βιβλίου είναι «Live fast, die young, and leave a good-looking corpse» (σ.σ. Ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος και άφησε ένα εμφανίσιμο πτώμα»). Το βιβλίο Knock on Any Door έγινε ταινία το 1949 με πρωταγωνιστή τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ. Η φράση ακούγεται και μέσα στην ταινία.

Ο συγγραφέας Willard Motley δημιούργησε μία από τις πιο διάσημες ατάκες της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Το 1955, ο πρόωρος θάνατος του Τζέιμς Ντιν σε τροχαίο θέτει σε πλήρη εφαρμογή τη φράση Live Fast Die Young. Με τον όρο Live Fast (σ.σ. ζήσε γρήγορα) εννοείται η άμεση εκπλήρωση των στόχων και η απελευθέρωση από τα «πρέπει». Ο συγκεκριμένος όρος βρήκε την ενσάρκωσή του στο πρόσωπο του Τζέιμς Ντιν. Ο Τζέιμς Ντιν ήταν ήδη είδωλο από την ταινία Επαναστάτης Χωρίς Αιτία. Με τον πρόωρο θάνατό του έγινε θρύλος και ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες.

Comments are closed.