Η προέλευση και η ιστορία της Pop Punk μουσικής, που έκανε την εμφάνισή της στα μέσα της δεκαετίας του ’70, με κορυφαία συγκροτήματα. Από τους Ramones και τους Buzzcocks, στους Green Day και στους Blink-182.

Από τον Βασίλη Δεληβοριά

Sex Pistols: Δεκαπέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Πάτι Σμιθ: Η ιέρεια της πανκ ροκ μουσικής σκηνής

Μπίλι Άιντολ, το εκρηκτικό είδωλο της πανκ

Η ιστορία της Pop Punk (σ.σ. ποπ-πανκ) ταξιδεύει μέσα στο χρόνο καθώς διαμορφώνεται σε μια εποχή και αναδιαμορφώνεται σε μία άλλη. Η Pop Punk είναι ένα είδος μουσικής που συνδυάζει τους γρήγορους ρυθμούς της Punk Rock (σ.σ. πανκ-ροκ) με τις μουσικές δομές της pop. Είναι ένα μουσικό είδος που πέτυχε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιθωριοποίησης και της επιτυχίας με σχετική ευκολία.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ο ορισμός της Pop Punk

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ορισμό της Pop Punk θα πρέπει να αναλύσουμε λίγο τους μουσικούς όρους. Η pop μουσική προέρχεται από την λέξη popular (σ.σ. δημοφιλής) και νοείται ως η μουσική που αρέσει σε πολλούς ανθρώπους. Η εξέλιξη της ποπ καταλήγει να περιλαμβάνει μία συλλογή μουσικών στοιχειών που συνδέονται συχνά με τα μουσικά τσαρτς και την εμπορικότητα.

Επομένως, με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να ορίσουμε την Pop Punk ως μουσική Punk Rock που περιλαμβάνει και μουσικά στοιχεία που είναι κοινά στο είδος της pop (σ.σ. ποπ).

Η προέλευση και η ιστορία της Pop Punk

Η ιστορία του Pop Punk ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και αναδύεται ταυτόχρονα με την Rock Punk. Εκείνη την εποχή, το μουσικό κίνημα που φέρει σήμερα το όνομα Pop Punk, ονομαζόταν συνήθως punk ή punk rock. Αργότερα όμως άρχισαν να διακρίνονται οι όποιες διαφορές ανάμεσα στα τρία είδη μουσικής.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πρωτοποριακές pop punk μπάντες, όπως οι Ramones, μπορούν επίσης να ονομαστούν και punk rock.

Ωστόσο, αυτό που τους χαρακτηρίζει ως pop punk συγκροτήματα είναι η προσήλωσή τους στα μουσικά στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω. Συγκεκριμένα, πιασάρικες συγχορδίες, επαναλαμβανόμενα ρεφρέν και απλές δομές τραγουδιών.

Ορισμένα από τα “πρώτα πανκ” συγκροτήματα θεωρούνταν οι Beatles, οι The Kinks και οι Beach Boys. Τα pop punk συγκροτήματα της πρώτης γενιάς είχαν μεγαλώσει ακούγοντας αυτές τις μπάντες τη δεκαετία του ’60 και εφάρμοσαν πολλά από τα ίδια μουσικά στοιχεία στη δική τους μουσική.

Τα πιο σημαντικά pop punk συγκροτήματα της δεκαετίας του ’70, μεταξύ άλλων, ήταν οι: Ramones (1974), Undertones (1975), Buzzcocks (1976) και Generation X (1976). Αυτά τα συγκροτήματα συνδύασαν το πιασάρικο μουσικό στιλ της ποπ με πιο ανάλαφρους στίχους, σε αντίθεση με τους πιο πολιτικούς στίχους των τυπικών πανκ ροκ συγκροτημάτων.

Πολλές από τις πρώτες pop punk μπάντες δημιούργησαν τη δική τους μουσική και ίδρυσαν ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες τη δεκαετία του 1980. Κάποιες από αυτές τις δισκογραφικές ήταν οι Lookout! Records, Fat Wreck Records και Epitaph Records. Αν και η pop punk  ήταν αρκετά δημοφιλής κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, παρέμεινε περιθωριοποιημένη και εξαρτώμενη από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες.

Η Pop Punk και η μεγάλη απήχησή της

Τη δεκαετία του ‘90 η pop punk γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύ κοινό με ένα νέο κύμα συγκροτημάτων. Οι Green Day κάνουν την εμφάνισή τους και εκτινάζουν τη δημοτικότητα του είδους.

Οι Green Day υπήρξαν ένα από δημοφιλέστερα συγκροτήματα της εποχής.

Η μουσική τους ήταν εμπνευσμένη από την πανκ και από μπάντες όπως οι Bad Religion και οι Black Flag. Κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους ήχο. Κυκλοφορήσαν αρκετά άλμπουμ με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Lookout!. Όλα άλλαξαν όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Lookout! και υπέγραψαν με την Reprise Records (σ.σ. θυγατρική της Warner Music Group).

Η κίνησή τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία του άλμπουμ Dookie, το 1994. Το άλμπουμ σημείωσε μια τεράστια εμπορική επιτυχία. Έφτασε στο νούμερο δύο στα τσαρτς του Billboard και πούλησε σχεδόν δέκα εκατομμύρια αντίτυπα.

Την ίδια στιγμή που οι Green Day σημείωναν τεράστια επιτυχία, ακόμα ένα συγκρότημα της pop punk εμφανίζεται και κάνει μεγάλη αίσθηση. Ήταν οι Offspring με το άλμπουμ Smash.

Χάρη στην επιτυχία των Green Day και των Offspring, η pop punk άρχισε να τραβάει όλο και περισσότερη προσοχή.

Αυτό επέτρεψε σε άλλες μπάντες, όπως οι Bad Religion, Rancid και Face to Face, να οδηγήσουν την pop punk σε ένα νέο μουσικό μονοπάτι. Τόσο οι Rancid όσο και οι Face to Face κατάφεραν να εξασφαλίσουν προσοδοφόρα συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες, καθώς η μουσική βιομηχανία έψαχνε για την επόμενη μπάντα που θα μπορούσε να παράγει ένα αντίστοιχο Dookie ή Smash.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η pop punk είχε γίνει πια ένα εμπορικό είδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Η ανάπτυξή της συνέχισε να επικεντρώνεται στην Καλιφόρνια, με τους Blink-182 να γίνονται το επόμενο πρωτοποριακό συγκρότημα. Το 1997, οι Blink-182 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους Dude Ranch, το οποίο πήγε εξαιρετικά καλά. Ακολούθησε το άλμπουμ Enema of the State το 1999, το οποίο σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία από το προηγούμενο και έκανε τους Blink-182 το δημοφιλέστερο pop punk συγκρότημα της γενιάς τους.

Τα τραγούδια των Blink-182 άνοιξαν το δρόμο για την emo μουσική.

Δημιουργήθηκε ένα νέο μουσικό είδος – σαν υπό-είδος της pop punk – το emo pop. Το emo pop είχε το ίδιο μουσικό στυλ, αλλά με πιο καταθλιπτικό λυρικό περιεχόμενο και πιο σκοτεινή συναισθηματική ατμόσφαιρα στη μουσική.

Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 2000, η pop punk συνέχισε να είναι δημοφιλής με συγκροτήματα όπως οι Sum 41, New Found Glory, Saves the Day και αργότερα οι Fall Out Boy, Taking Back Sunday και Good Charlotte. Η δημοτικότητα της pop punk μειώθηκε τη δεκαετία του 2010, αλλά συνεχίζει να έχει θαυμαστές με την εμφάνιση συγκροτημάτων όπως οι Neck Deep και The Story So Far.

Κεντρική Φωτογραφία: Daniel-D’Auria-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0 – Πηγές: rockmyworld.com

Comments are closed.