Φαίδρα, τελευταία παράσταση στο θέατρο Βράχων την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. Σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης, μετάφραση Στρατής Πασχάλης.

Αγρόκτημα Μαρίνη: Συναυλίες και μουσικά εργαστήρια

Το πρόγραμμα περιοδείας της παράστασης, Η Παγίδα

Η Βαλκυρία -πρώτη πράξη- του Ρίχαρντ Βάγκνερ

Μετά από την επιτυχημένη πρεμιέρα στο Θέατρο Πέτρας, την συγκινητική εξάντληση όλων των δελτίων εισόδου μέσα σε 24 ώρες για το Θέατρο της Ρεματιάς, η «Φαίδρα» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, ετοιμάζεται να ανέβει στο Θέατρο Βράχων για το τελευταίο ραντεβού με το θεατρόφιλο αθηναϊκό κοινό, την Τετάρτη 28 Ιουλίου, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά την προετοιμασία για το ταξίδι της στην Σουηδία στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά θέατρα της περιφέρειας, το Östgötateatern.

Μια δυναμική και ιδιαίτερη σκηνική́ σύνθεση από́ τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής και ευρωπαϊκής γραμματείας «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη και «ΦΑΙΔΡΑ» του Ρακίνα στη μετάφραση του Στρατή Πασχάλη, που αφηγούνται επί σκηνής η αισθαντική ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου στον ρόλο της θεάς Αφροδίτης, η πολύπειρη ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη στον ρόλο της Τροφού, καθώς και η Ραφίκα Σαουίς, με διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό της στον χώρο της περφόρμανς, στον ρόλο της Φαίδρας καθώς επίσης και ο Σπύρος Περδίου στον ρόλο του Θησέα και ο ανερχόμενος Δημήτρης Τσίκλης στον ρόλο του Ιππόλυτου.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ένας από τους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς με συνεχόμενη και αξιόλογη παρουσία στη θεατρική σκηνή, ο Μάνος Καρατζογιάννης. Τη μουσική της παράστασης ντύνει ο καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Το τραγούδι του ΜάνουΧατζιδάκι, με τους στίχους του Παντελή Πρεβελάκηαπό τον «ΜεγάλοΕρωτικό» (1972), μου ερχότανσυνέχεια στο στόμακατά τη διάρκεια των προβών. «ΚάποιακατάραείναιΘεού»… «σε χτύπησεοργή Θεάς»… «Μιας θεϊκήςεκδίκησηςάμοιροςστόχος»…«Σαν μέλι με φαρμάκι…», «Μα τα δεσμά της αγάπηςπρέπει να είναιχαλαρά».

Ότε ο Θησέαςήλθε εις την Τροιζήνα, σημειώνει στην «Ελληνική Μυθολογία» ο ΣτέφανοςΚομμητάς, με την γυναίκα του Φαίδρα, δια να καθαρισθεί – τότε η Φαίδραηγάπησε τον Ιππόλυτον. Και επειδή δεν ηδυνήθη να τον ελκύσει εις το θέλημα της, τον κατηγόρησενότι την εβίασεν. «Όλαείναιμύθοι κι εμείςπαραδέρνουμε».

Σύμφωνα με τον ΣτάθηΔρομάζο ο Ευριπίδηςγράφοντας τον «Ιππόλυτο», ο οποίοςπαρουσιάστηκεκατά το τρίτοέτος του Πελοποννησιακού Πολέμου, έχεικατά νου «τον άνθρωπο που έχειδικαίωμα να ζήσει με τα πάθη του και να καεί μέσα σ’ αυτά».
Ακολούθησαναιώνεςμετά ο Σενέκας, ο Ρακίνας και πολύ πρόσφατα η ΣάραΚέιν. Τα όρια της επιθυμίαςήτανβέβαιαυπό διαπραγμάτευση, ήδηαπό την εποχή του Αισχύλου.

Γράφει στο ποιήμά του «ΠρομηθέαςΔεσμώτης» ο ΛεωνίδαςΠολυδεύκης:
Ω, στην αφθονία μας χανόμαστε!
Και ποιός την αφθονία να συνδράμει;
Αλήθεια! Ό,τι απ’ το όριό του ξεφεύγει
πάει, σκορπάει, χύνεταιχάμου, χάνεται
Ακόμα κι ο θεός! ακόμα κι η αγάπη…

Φαίδρα: Τελευταία παράσταση στο θέατρο Βράχων

ΔΙΑΝΟΜΗ
Μίνα Αδαμάκη (Τροφός)
Σαβίνα Γιαννάτου (Θεά Αφροδίτη)
Σπύρος Περδίου (Θησέας/Ιππόλυτος)
Ραφίκα Σαουίς (Φαίδρα)
Δημήτρης Τσίκλης (Ιππόλυτος/ ξωτικό)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Κίνηση: Φρόσω Κορρού
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Σκηνικά: Όλγα Μπρούμα
Ενδύματα: Parthenis
Sound Design: Μανώλης Μανουσάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θώμη Πλιάτσικα
Διεύθυνση Παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Βασίλης Λιάτσος – Άννα Θεοδόση
Φωτογραφίες promo: Δημήτρης Λιάκος
Στίχοι του χορικού του έρωτα: Σωτήρης Τριβιζάς

Πληροφορίες παράστασης
28/7/2021 ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ, Ώρα 21:00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: VIVA.GR
https://www.viva.gr/tickets/theater/pollaploi-horoi/faidra/

Γενική είσοδος: 10€

Comments are closed.