Έξι κλισέ σε πολλές ταινίες τρόμου που είναι και τα πιο συνηθισμένα.Τι χειρότερο από ένα προβλέψιμο θρίλερ στο οποίο γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η πλοκή;

Από τον Δημήτρη Κοντό

Επτά αξέχαστα ψυχολογικά θρίλερ

Ταινίες σχετικές με ιούς και πανδημίες

Τα δώδεκα καλύτερα τραγούδια των ταινιών Τζέιμς Μποντ

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μία καλή ταινία τρόμου; Σωστή σκηνοθεσία, ατμοσφαιρική μουσική και φωτισμό και, φυσικά, ένα καλό σενάριο θα ήταν ιδανικό. Οι ταινίες τρόμου είναι επιβλητικές και έχουν τη δύναμη να «μεταφέρουν» το θεατή μέσα στη μεγάλη οθόνη. Η έβδομη τέχνη μας έχει δώσει πραγματικά αριστουργήματα σε αυτό το είδος των ταινιών αλλά και πολλές «πατάτες».

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Υπάρχουν έξι συγκεκριμένα κλισέ που μας ξενερώνουν και συναντάμε συχνά σε πολλές ταινίες τρόμου.

Έξι κλισέ σε πολλές ταινίες τρόμου
photo by dfirecop-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-nd2.0

1. «Ανάψτε κανένα φως μέσα στο σκοτάδι»

Από τα πιο χαρακτηριστικά κλισέ στις περισσότερες ταινίες τρόμου. Μέσα στη νύχτα, ένα έντονος θόρυβος οδηγεί τον πρωταγωνιστή στο να κινητοποιηθεί για να ανακαλύψει από πού προέρχεται. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι κατεβαίνει σε υπόγεια, ανεβαίνει σε σοφίτες και γενικά, τριγυρνάει σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Ώσπου ξαφνικά, κάποιος πετάγεται από πίσω του, από μπρος του… τι προβλέψιμο!

2. «Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα»

Πώς να μη γελάσεις, όταν στην έναρξη της ταινίας διαβάζεις το πολυφορεμένο «βασισμένο σε αληθινά γεγονότα» και εσύ βλέπεις το «Paranormal Activity»; Μία μόδα-κλισέ που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερα θρίλερ για να «τσιμπήσει» θεατές.

3. «Βλέπω το θάνατό σου»

Ένα από το πιο βασικά κλισέ στις ταινίες τρόμου είναι να ξέρεις πότε θα πεθάνει ο κάθε ηθοποιός. Σε κάποιες ταινίες δε, βλέπουμε τους ηθοποιούς-θύματα, των οποίων ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι… για να πεθάνουν. Όπως καλή ώρα στο «Παρασκευή και 13».

4. «Βάλε τέρμα τον ήχο, για να τρομάξουν»

Σε κάποιες κινηματογραφικές σχολές, μάλλον διδάσκουν στους σκηνοθέτες πως ένα καλό θρίλερ στηρίζεται μόνο στον ήχο. Ο δυνατός, συνεχόμενος, αγωνιώδης ήχος με σκοπό την πρόκληση τρόμου στο θεατή είναι ένα ακόμα κλισέ σε πολλές ταινίες τρόμου. Μία επαναλαμβανόμενη προσπάθεια να προκαλέσουν φόβο, με φόντο περισσότερο την έντονη μουσική παρά τις δυνατές σκηνές. Λέγε με «Scream».

5. «Ο δαίμονας του θρίλερ»

Η αλήθεια είναι πως ένας τρομερός δαίμονας πουλάει. Το να παρουσιάσεις όμως έναν ανίκητο δαίμονα πρόχειρα, μπορεί να καταλήξει στο άχαρο και σχεδόν… αστείο αποτέλεσμα της «Καλόγριας». Ακόμα αναρωτιέμαι γιατί πέταξα σχεδόν δύο ώρες!

6. «Το απομονωμένο σπίτι»

Σοβαρά τώρα, ποιος πάει να μείνει σε ένα σπίτι στη μέση του πουθενά; Οι πρωταγωνιστές στις περισσότερες ταινίες τρόμου. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, το κλισέ είναι το απομονωμένο σπίτι. Συνήθως, δύο είναι τα επικρατέστερα δεινά που πρόκειται να συμβούν. Ή το σπίτι θα είναι στοιχειωμένο ή κάποιος θα μπουκάρει να απειλήσει τους πρωταγωνιστές, λέγε με «The Strangers».

Comments are closed.