Νέα διεθνής διάκριση για την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο ετήσιο συνέδριο της European Federation of National Youth Orchestras.

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

New Long Fest 2022

Ο Φοίβος Δεληβοριάς παρουσιάζει το ANIME

Από 9 έως 12 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ετήσιο συνέδριο της European Federation of National Youth Orchestras (EFNYO) (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων).

Το συνέδριο φιλοξένησε στη χώρα μας η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), μέλος της Ομοσπονδίας, και πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η ΕΛΣΟΝ στεγάζεται από το 2020 ως Ορχήστρα in Residence.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Διάκριση για την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Στη φετινή συνεδρίαση, η Ομοσπονδία αναβάθμισε με ομόφωνη απόφαση του General Assembly το status της ΕΛΣΟΝ από associate member σε full member, τακτικό μέλος, με πλήρες δικαίωμα ψήφου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό αυτό θεσμό. Έγινε επίσης πρόταση στον Ιδρυτή & Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣΟΝ, Διονύση Γραμμένο, να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕFNYO, την οποία και αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε, μεταξύ άλλων, αναφορά στη σημαντική πρόοδο και εξέλιξη της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στα πέντε αυτά χρόνια λειτουργίας της. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, και πρόεδρος της Wiener Jeneuss Orchester, κα Renate Böck αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν την ΕΛΣΟΝ με τις υπόλοιπες Εθνικές Ορχήστρες Νέων της Ευρώπης, ενώ συνεχάρη τον κο Διονύση Γραμμένο για την πρωτοβουλία της ίδρυσης της ορχήστρας και τo έργο του αυτά τα χρόνια να εγκαθιδρύσει την παρουσία της ΕΛΣΟΝ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ευκαιρίες στους νέους Έλληνες μουσικούς να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και δείγματα του ταλέντου τους διεθνώς.

Από την πλευρά του ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος, ευχαρίστησε τα μέλη της Ομοσπονδίας για την αναγνώριση του έργου της ορχήστρας.

Καθώς και για την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση τους να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, το οποίο χαράσσει τη στρατηγική του και διαμορφώνει το πλαίσιο σύμπραξης μεταξύ των Εθνικών Ορχηστρών Νέων της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τα μέλη της EFNYO καλωσόρισαν με χαρά δύο νέα τακτικά μέλη, την «Εθνική Ορχήστρα Νέων της Ουκρανίας», και την «Εθνική Ορχήστρα Νέων της Σλοβενίας», αφοσιωμένες και οι δύο στο να υποστηρίζουν την αμοιβαία συνεργασία σε περιόδους της τρέχουσας κρίσης και ενθουσιώδεις υποστηρικτές νέων ταλέντων στις χώρες τους και όχι μόνο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η συμμετοχή της ΕΛΣΟΝ στο Πρόγραμμα MusXchange, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο προσφέρει σε νέους ταλαντούχους μουσικούς σε όλη την Ευρώπη ευκαιρίες για την ανάπτυξη των μουσικών, διαπολιτισμικών, επικοινωνιακών και επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων .
Μέσω της συμμετοχής της ΕΛΣΟΝ στην ΕFNYO, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει νέους Έλληνες μουσικούς να εκπαιδεύονται, να κάνουν συναυλίες και να μοιράζονται εμπειρίες με τους συνομηλίκους τους σε όλη την Ευρώπη.

* Κεντρική φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν

Comments are closed.