Η Καληάνθη Βογδοπούλου κι η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, δύο νεαρές εικαστικοί, μιλούν δυναμικά μέσα από το χαρακτικό τους έργο. Εγκαινιάζοντας τον πολιτιστικό χώρο για την Χαρακτική, του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών- Pandolfini & Σιατερλή Α.Μ.Κ.Ε., στον Λυκαβηττό, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 18.30.

Η Καληάνθη Βογδοπούλου και η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου στέκεται η μία απέναντι από την άλλη. Συνομιλούν, ανταλλάσσουν την καθαρότητα και αγνότητα της σκέψης τους, μιλούν για την απελπισμένη στάση τους απέναντι σε μια κοινωνία που έχει ορίσει κανόνες απάνθρωπους για τους ανθρώπους,, ανοίκειους για το περιβάλλον, άδικους και τιμωρούς για όσους και όσες ξεφεύγουν από τα γρανάζια του συστήματος της τάξης πραγμάτων.

Η επίγνωση αυτής της σκληρής κληρονομιάς σημαδεύει τις ψυχές, την συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους. Και οι δύο «λαβώνονται» στη διαδρομή μα μένουν ακλόνητες στην απόφασή τους να υπάρξουν και να δουλέψουν την τέχνη, επίμονα και μαχητικά.

Αλλοίμονο, ο καλλιτέχνης ρουφάει όλον τον ζόφο του περίγυρού του και προφητεύει το μέλλον. Η συνομιλία τους λειτουργεί λυτρωτικά όσο η τέχνη τους ρέει ζωντανή και δυνατή μέσα από την γραφή του μαύρου του λευκού και του γκρίζου.

Η αγωνία του διαλόγου τους διατρέχεται ακριβώς από  την επίγνωση αυτής της συνθήκης, της μοίρας του καλλιτέχνη- ποιητή που καλείται να μετρήσει τον κόσμο του και να μιλήσει με τις εικόνες του.

Η ποιητική τρυφερή σχέση φιλίας τους τυραννιέται από τα συνεχή μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης. Ανταλλάσσουν τον λόγο όπως γίνεται μ’ ένα παιδικό επαναληπτικό  παιχνίδι. Τελικά η δύναμη της τέχνης της καθεμιάς τους, οδηγεί  στο κανάλι μιας «λύσης» ικανής να αντέξει το κατάμαυρο χρώμα του μελανιού μ’ ένα ανεξίτηλο ίχνος που σφραγίζει την ψυχή τους κι εκείνη του θεατή.

Άβατον Ασύμφωνα, έκθεση χαρακτικής

Διεύθυνση: Αργυρουπόλεως 16 , και Κλεφτών κι Αρματολών 20, Λυκαβηττός

(2η παράλληλος της Αλεξάνδρας στο ύψος του Ι.Κ.Α.),  Αμπελόκηποι (μετρό)

Εγκαίνια : Σάββατο, 6 Οκτωβρίου στις 18.30

Διάρκεια έκθεσης: 6-27 Οκτωβρίου 2018

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 13.00 – 18.00, Σάββατο & Κυριακή 15.00 -19.00

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/frida-ki-allo-apo-tous-fly-theatre-gia-tesseris-parastaseis/ 
https://umano.gr/anepidekti-diorthosis-sto-theatro-odou-kefallinias/ 
https://umano.gr/i-staxtopouta-tou-russian-ballet-theater/ 
https://umano.gr/o-alfa-mist-zontana-stin-athina-sto-gagarin/

Comments are closed.