Τα δεύτερα, γιατί κουράστηκαν τα πρώτα ο απόλυτος σύγχρονος λαϊκός δίσκος σε μουσική Φώτη Σιώτα και στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

Ο Φώτης Σιώτας είναι έμπειρος και πολύπλευρος δημιουργός και δεξιοτέχνης του βιολιού.

Έχει μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στην ελληνική μουσική σκηνή, σημαντικές συνεργασίες με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Αγγελάκα, Σωκράτη Μάλαμα αλλά και προσωπική δισκογραφία με το ντουέτο Sancho 003 και το σχήμα «Σωτήρες»Η βαθιά αγάπη που είχε από παιδί για το λαϊκό τραγούδι τον οδήγησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου λαϊκού δίσκου στον οποίο μπόρεσε να εντάξει με απόλυτα αρμονικό τρόπο τον ήχο των αγαπημένων του εγχόρδων.

Το αποτέλεσμα είναι Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα να έχουν έναν ιδιαίτερο και ελκυστικό ήχο. Συνδυάζει δύο μουσικούς κόσμους δημιουργώντας ένα νέο άφθαρτο άκουσμα που φέρει στον πυρήνα του την λαϊκή κουλτούρα και παράδοση αλλά και την σύγχρονη αντίληψη ενός εξαιρετικού μουσικού για τον νέο κόσμο που αλλάζει πιο γρήγορα από όσο μπορούμε να καταλάβουμε.

Ο Θοδωρής Γκόνης υπογράφει τους στίχους όλων των τραγουδιών και είναι καθοριστικός παράγοντας στη δημιουργία του δίσκου.

Φυσικά δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς το έργο του έχει γράψει τη δική του μοναδική ιστορία στην ελληνική δισκογραφία. Οι στίχοι του έχουν αγαπηθεί και τραγουδηθεί όσο λίγοι και έχουν κερδίσει την καθοριστική μάχη της καλλιτεχνικής έκφρασης με το χρόνο. Ο Θοδωρής Γκόνης με τη γνωστή του ικανότητα να ζωντανεύει τα πρόσωπα των στίχων του, δίνει ψυχή στους ήρωες των τραγουδιών του δίσκου και δημιουργεί σύγχρονα λαϊκά τραγούδια που ενώ δεν ακολουθούν την εύκολη συνταγή ταιριάζουν σε όλα τα χείλη.

Χρησιμοποιώντας τα στέρεα υλικά της παράδοσης του λαϊκού στίχου καταφέρνει μέσα από την προσωπική του ματιά να δημιουργήσει ένα νέο ιδίωμα που προσδίδει στο album «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα» μια αύρα ανανέωσης του είδους που ενώ έχει βαθιές ρίζες, οι νέοι του βλαστοί είναι ελάχιστοι.

Τα δεύτερα είναι ο απόλυτος σύγχρονος λαϊκός δίσκος σε μουσική Φώτη Σιώτα και στίχους του Θοδωρή Γκόνη. 

Βασικοί ερμηνευτές του album είναι η ταλαντούχα λαϊκή ερμηνεύτρια Ιουλία Καραπατάκη και ο πολυπράγμων Φώτης Σιώτας. Σημαντικές είναι οι συμμετοχές της Δήμητρας Γαλάνη και του Σωκράτη Μάλαμα, αλλά και του εξαιρετικού Γιάννη Διονυσίου.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ο τρόπος που έγινε η ηχογράφηση του δίσκου. Έγινε με όλη την (μεγάλη) ορχήστρα να παίζει ζωντανά στο στούντιο, όπως γινόταν με τον παλαιό τρόπο και τους τραγουδιστές να ερμηνεύουν εκείνη τη στιγμή με τη συνοδεία της.

Είναι ένας δύσκολος τρόπος αλλά το αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα πιο «αληθινό», εμπλουτισμένο εντυπωσιακά με τον ήχο από 10 βιολιά και 3 βιολοντσέλα που πλαισιώνουν το μαεστρικό παίξιμο του μπουζουκιού από τον Μανώλη Πάππο.

Ο Φώτης Σιώτας με όπλο την ανατρεπτική ενορχηστρωτική του άποψη, συνθέτει ένα απρόβλεπτο λαϊκό δίσκο κεντημένο προσεκτικά με τις αέρινες κλωστές του ήχου των εγχόρδων.

Η ερμηνεία της Ιουλίας Καραπατάκη αναδίδει το άρωμα της παράδοσης των μεγάλων φωνών του είδους. Ο Φώτης Σιώτας αποδίδει με λιτό και στιβαρό τρόπο την ατμόσφαιρα των τραγουδιών, ανταποκρινόμενος άψογα στο ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή.

Η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει συγκλονιστικά το τραγούδι «Προσευχή». Η φωνή της είναι ένας μακρινός γοητευτικός ψίθυρος της εποχής του δάσκαλου Τσιτσάνη.

Ο Σωκράτης Μάλαμας με την ορμή και το μοναδικό του μέταλλο συνθέτει με την Ιουλία Καραπατάκη που τον συνοδεύει και στις συναυλίες του, ένα εξαιρετικό ντουέτο στο τραγούδι «Καρδίτσα».

Ο Γιάννης Διονυσίου είναι ένας από τους πιο αξιόλογους ερμηνευτές της νέας γενιάς. Η συγκινητική του ερμηνεία στο τραγούδι «Ο περιττός ο άνθρωπος» το αποδεικνύει περίτρανα.

«Τα δεύτερα» κυκλοφορούν από το Ogdoo Music Group. Σε cd, σε όλα τα δισκοπωλεία και σε ψηφιακή μορφή σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ακούστε το άλμπουμ εδώ.

Κατεβάστε το από:
iTunes 
Google Store
Amazon
Ακούστε το από:

Spotify
Deezer

Καλή Ακρόαση!
Κυκλοφορεί από το 
Ogdoo Music Group
Αθήνα, Νοέμβριος 2019

Σχετικά άρθρα: 

Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Ο Αργύρης Λούλατζης στο Σταυρό του Νότου Club
Παύλος Σιδηρόπουλος και Δημήτρης Καρράς στην Εξακρίβωση
9ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Comments are closed.