«Οι πέτρες μιλούν», ο θεσμός της πόλης της Αθήνας, θεατρικά δρώμενα βασισμένα στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία που ζωντανεύουν στο Μουσείο Ακρόπολης, στο Βυζαντινό Μουσείο και στην Αρχαία Αγορά.

Το Μουσείο Ακρόπολης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η Αρχαία Αγορά είναι εφέτος οι χώροι όπου θα φιλοξενηθεί η επιτυχημένη πολιτιστική δράση «Οι πέτρες μιλούν».

Mία προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού στους επισκέπτες της Αθήνας και φυσικά στους Αθηναίους. Εφέτος, μάλιστα, η ΕΞΑΑΑ έχει την τιμή να ενώνει τις δυνάμεις της με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στη συνδιοργάνωση της δράσης. 

«Οι πέτρες μιλούν» είναι πρωτότυπες εκδηλώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πραγματοποιούνται για τρίτη χρονιά, έχοντας πλέον δημιουργήσει θεσμό για την πόλη. Στόχος είναι η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το εύρος της, συνδυάζοντάς την με την τουριστική ανάπτυξη.

Επί τρεις μήνες, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο νέοι ηθοποιοί θα ερμηνεύουν κείμενα της Αρχαίας και Βυζαντινής Γραμματείας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε τρεις γλώσσες (ελληνικά- αγγλικά -γαλλικά). Επιτρέπεται η παρακολούθησή τους από πλήθος ξένων επισκεπτών.

Ήρωες τραγικοί και κωμικοί, ιδέες και σύμβολα που η Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της τέχνης. Ζωντανεύουν μέσα από αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, την «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον «Επιτάφιο λόγο του Περικλή» του Θουκυδίδη, το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου -που αποδίδεται στα αρχαία ελληνικά μελοποιημένο από τον Νίκο Πλάτανο- και τον «Διγενή Ακρίτα».

«Οι πέτρες μιλούν» – Ο θεσμός της πόλης της Αθήνας

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κατά τις ώρες 11 π.μ έως 1μ.μ. Η έναρξη γίνεται στις 5 Ιουλίου από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (αίθριο). Ακολουθούν τον Σεπτέμβριο ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς και τον Οκτώβριο το Μουσείο Ακρόπολης (αίθριο).  Η παρακολούθησή τους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Να σημειωθεί ότι η επιτυχία της δράσης επιβραβεύεται φέτος από το Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει εντάξει τις «Πέτρες μιλούν» στο πρόγραμμά του «Άνοιγμα στην πόλη».

Ευχαριστίες εκφράζονται προς τον Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, την Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κυρία Κατερίνα Δελλαπόρτα και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως της Αθήνας κυρία Ελένη Μπάνου για την έγκρισή τους στη χρήση των χώρων.

Τα κείμενα της Αρχαίας και Βυζαντινής Γραμματείας αποδίδει ομάδα σπουδαστών – ηθοποιών (Nέδη Aγαπίου, Γεωργία Zάχου, Άννα-Λούνα Λούβαρη, Δημήτρης Nάστος, Σταύρια Νικολάου) της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Θεοδώρου.

Την οργάνωση παραγωγής της δράσης «Οι πέτρες μιλούν» έχει η εταιρεία Smart Concepts.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/oi-danaides-tou-andrea-kalvou/
https://umano.gr/o-antonis-martsakis-sto-theatro-vraxon/
https://umano.gr/ifigeneia-i-en-avlidi-tou-evripidi-sto-arxaio-theatro-tis-epidavrou/
https://umano.gr/florence-and-the-machine-sto-odeio-irodou-attikou/

Comments are closed.