Οι Klezmer Yunan στο Afrikana Jazz Club την Κυριακή 12 Μαϊου 2019.

Οι Klezmer Yunan, στο δρόμο προς την ολοκλήρωση και την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου το φθινόπωρο, σε ένα μοναδικό live, με τη νέα τους σύνθεση, την Κυριακή 12/5, στο Afrikana Jazz Club.

Το ξεχωριστό, για τα δεδομένα της ελληνικής μουσικής σκηνής, σχήμα δημιουργήθηκε το 2015, με τον ήχο του να είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς αναζήτησης και πειραματισμού. Προέκυψε από ένα σύγχρονης αισθητικής πάντρεμα της εβραϊκής Klezmer και της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, στα μονοπάτια της jazz και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, στο δρόμο που άνοιξε ο περίφημος αμερικανός συνθέτης και μουσικός John Zorn και η δισκογραφική του,Tzadik Records, στις αρχές των nineties. Έτσι, στις διασκευές τους, οι Klezmer Yunan καταθέτουν ποικίλες επιρροές, από τη rock, τη funk και την jazz, μέχρι τα λαϊκά, τα Balkan, την trip hop, την disco αλλά και την κλασική μουσική, πάντα με κυρίαρχο φόντο τον ήχο της ηλεκτρικής περιόδου του Miles Davis.

To όνομά τους σημαίνει «Ελληνική klezmer»*, ή αλλιώς το μουσικό είδος που αρχικά διαμορφώθηκε στην περιοχή των Βαλκανίων, και της κεντρικής και βορειοανατολικής Ευρώπης.

Και είναι αξιοσημείωτο το απρόσμενα μεγάλο κοινό ρεπερτόριο που έχει η klezmer με τα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, όπως τα τραγούδια της Μακεδονίας αλλά και αυτά που έχουμε κληρονομήσει από την παράδοση της Κωσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Οι Klezmer Yunan δίνουν μεγάλη αξία στο «τραγικό» στοιχείο και πραγματοποιούν εμφανίσεις που χαρακτηρίζονται από θεατρικότητα, έχοντας ως βασική τους αναφορά το Jewish Theater των Βαλκανίων και της βορειοανατολικής Ευρώπης αλλά και την πλούσια ελληνική παράδοση.

Η αναβίωση της Klezmer ξεκίνησε στις Η.Π.Α. τη δεκαετία του ’70, αποκτώντας τότε ακόμα πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Είναι άλλωστε εγγενές χαρακτηριστικό της να απορροφά στοιχεία από άλλα είδη (π.χ. την κλασική μουσική και το tango). To κλαρινέτο παίζει κυρίαρχο ρόλο και στις δυο συγγενικές παραδόσεις και έχει αποτελέσει έναν από τους συνδετικούς κρίκους στη διαμόρφωση ενός κοινού ρεπερτορίου.

* Yunan αποκαλούνται οι έλληνες στα τούρκικα και αραβικά, Yavan στα εβραϊκά, και Yavana στα σανσκριτικά. Η ρίζα του ονόματος προκύπτει από το όνομα Ίωνες.

Οι Klezmer Yunan είναι:
Λεονάρδος Μπατής: Κλαρίνο (με πετάλια) – Φωνή
Άγγελος Αγγελίδης: Ηλεκτρική Κιθάρα
Θοδωρής Καπετανάκος: Ηλεκτρικό Μπάσο
Σεραφείμ Μπέλλος: Τύμπανα

Ενορχηστρώσεις: Κώστας Νικολόπουλος

Πληροφορίες:
AFRIKANA JAZZ CLUB | Ιεροφαντών 13 | 210 3410445

Ωρα έναρξης: 21.30 | Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/rebetiki-synodos-koryfis-sto-gyalino/
https://umano.gr/i-anerxomeni-tragoudopoios-konstantina-palla-sti-sfigga/
https://umano.gr/oi-the-circle-orchestra-epistrefoun-sto-faust/
https://umano.gr/oi-melldrop-parousiazoun-to-proto-tous-album/

Comments are closed.