Ο μυστηριώδης ηθοποιός Τόμι Γουάιζο, δημιουργός της χειρότερης ταινίας όλων των εποχών, The Room (2003), ο οποίος έχτισε ένα πέπλο μυστήριου γύρω από τον εαυτό του.
Από την Μαριλένα Βλάχου
Μπέτι Μίντλερ: Πέντε αξέχαστες κωμωδίες |
Ο περίεργος και μυστηριώδης Τόμι Γουάιζο είναι γνωστός για τη συγγραφή, την παραγωγή, τη σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “The Room” (2003). Η ταινία έχει χαρακτηριστεί από την πλειοψηφία των κριτικών κινηματογράφου ως η χειρότερη όλων των εποχών. Παρ’ όλα αυτά, απέκτησε πολλούς και φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Καθώς η λατρεία μεγάλωνε, η ταινία θεωρήθηκε cult, επαναπροσδιορίζοντας τη φράση «κάτι τόσο κακό είναι καλό;».
Ποιος είναι όμως ο μυστηριώδης Τόμι Γουάιζο;
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας |
Το παράδοξο με τον δημιουργό, ηθοποιό και άλλα συναφή Τόμι Γουάιζο, είναι πως δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για την προσωπική του ζωή. Πολλές πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, την καταγωγή του και κυρίως την προέλευση του πλούτου του, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. Όσα γνωρίζουμε για τον Γουάιζο είναι από κάποιες αναφορές που έχει κάνει ο ίδιος, αν και αρκετές έχουν πολλές ανακρίβειες.
Ο φίλος και στενός συνεργάτης του Γουάιζο, Γκρεγκ Σιστέρο, ηθοποιός και συμπρωταγωνιστής της ταινίας The Room, με αφορμή τη συμμετοχή του στην ταινία κυκλοφόρησε το 2013 το βιβλίο «Disaster Artist: My Life Inside The Room». Στο βιβλίο του κάνει αρκετές αναφορές στην προσωπική ζωή του Τόμι Γουάιζο, οι οποίες όμως δεν είναι επίσημα επιβεβαιωμένες. Στο βιβλίο του Σιστέρο βασίστηκε και η επιτυχημένη ταινία του Τζέιμς Φράνκο «The Disaster Artist»(2017).
Τι γνωρίζουμε για τον αινιγματικό και μυστηριώδη Τόμι Γουάιζο;
Σχετικά με το όνομά του
Το όνομα Τόμι Γουάιζο δεν είναι το πραγματικό του ηθοποιού. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πραγματικό του. Αν και υπάρχει η πιθανότητα να είναι Wieczor, με βάση κάποια αρχεία που βρέθηκαν μετά την άφιξη του Γουάιζο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχετικά με την καταγωγή του
Σε διάφορες συνεντεύξεις του ο Τόμι Γουάιζο ισχυρίζεται πως έχει ζήσει στη Γαλλία, ότι μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα και περιγράφει πως έχει μια «ολόκληρη οικογένεια» στο Chalmette. Στην ταινία The Disaster Artist (2017) γίνεται έντονη αναφορά στο γεγονός πως κατάγεται από την Νέα Ορλεάνη.
Στο ντοκιμαντέρ Room Full of Spoons (2016) γίνεται για πρώτη φορά λόγος πως ο Τόμι Γουάιζο κατάγεται από την Πολωνία. Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Ρικ Χάρπερ, ισχυρίζεται πως ερεύνησε το υπόβαθρο του Γουάιζο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι Πολωνός και κατάγεται από την πόλη του Πόζναν.
Ο Γουάιζο εμπόδισε την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, καταθέτοντας αγωγή εναντίον των δημιουργών.
Ισχυρίστηκε πως το ντοκιμαντέρ παραβιάζει τα πνευματικά του δικαιώματα χρησιμοποιώντας υλικό από την ταινία του «The Room» και ότι εισέβαλε στο προσωπικό του άβατο αποκαλύπτοντας την καταγωγή του, την οποία ο ίδιος προσπαθούσε να κρατήσει μυστική.
Τον Νοέμβριο του 2017, ο Τόμι Γουάιζο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι κατάγεται από την Ευρώπη: «Μακροπρόθεσμα, μεγάλωσα στην Ευρώπη πριν από πολύ καιρό, αλλά είμαι Αμερικανός και είμαι περήφανος για αυτό».
Στις αρχές του 2020, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστήριο του Οντάριο που διευθέτησε την υπόθεση, ανάγκασε τον Γουάιζο να καταβάλει 550.000 δολάρια για χαμένα έσοδα και 200.000 δολάρια για ποινικά έξοδα στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ, λόγω του ότι προσπάθησε να εμποδίσει την κυκλοφορία της ταινίας τους. Ο δικαστής ανέφερε ως «δίκαια» τα αποσπάσματα που χρησιμοποιήθηκαν από την ταινία του Γουάιζο. Σχετικά με τις λεπτομέρειες για την καταγωγή του, ήταν διαθέσιμες από δημόσιες πηγές και ο καθένας είχε δικαίωμα να τις αποκτήσει.
Σχετικά με την ηλικία του
Σε μια συνέντευξή του 2010 στο Crikey, ο Γουάιζο δήλωσε μια ηλικία που δείχνει ότι γεννήθηκε το 1968-1969. Ο ισχυρισμός του ήρθε σε αντίθεση με το βιβλίο του φίλου του Γκρεγκ Σιστέρο όπου αναφέρει «…η φίλη του αδελφού μου απέκτησε αντίγραφα των εγγράφων μετανάστευσης του Γουάιζο στις ΗΠΑ και βρήκε ότι ο Γουάιζο γεννήθηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι ισχυρίστηκε, σε μια χώρα του Ανατολικού Μπλοκ στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1950».
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και το ντοκιμαντέρ του Ρικ Χάρπερ, που ανακάλυψε πως ο Γουάιζο γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1955.
Σχετικά με την περιουσία του
Ο προϋπολογισμός της ταινίας The Room έφτασε τα έξι εκατομμύρια δολάρια. Ένα πόσο που ο δημιουργός της διέθεσε απλόχερα. Μέχρι σήμερα οι πηγές των εσόδων του παραμένουν άγνωστες.
Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά από πού προήλθε η περιουσία του Τόμι Γουάιζο.
Σύμφωνα με τον Σιστέρο, ο Γουάιζο είναι αυτοδημιούργητος. Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο Σαν Φρανσίσκο και κατέληξε να αγοράσει μεγάλα καταστήματα λιανικής μέσα και γύρω από το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, κάτι που τον οδήγησε στη δημιουργία της περιουσίας του. Ωστόσο, ο Σιστέρο παραδέχεται πως οι αφηγήσεις του Γουάιζο για το πώς έγινε πλούσιος τόσο γρήγορα μέσω των θέσεων εργασίας που κατείχε, είναι μάλλον απίθανες.
Ο Σιστέρο αναφέρει στο βιβλίο του ότι πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στην ταινία The Room πίστευαν πως η ταινία ήταν κάποιου είδους ξέπλυμα χρημάτων για το οργανωμένο έγκλημα.
Σχετικά με το αυτοκινητιστικό ατύχημα
Ο Γουάιζο ισχυρίζεται ότι είχε εμπλακεί σε ένα σχεδόν μοιραίο αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Καλιφόρνια όταν ένας άλλος οδηγός πέρασε με κόκκινο και χτύπησε το όχημά του. Ως αποτέλεσμα, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για αρκετές εβδομάδες. Ο Σιστέρο τονίζει πως αυτό το περιστατικό ήταν το σημείο καμπής στη ζωή του Γουάιζο που τον οδήγησε στο να κυνηγήσει τα όνειρά του, να γίνει ηθοποιός και σκηνοθέτης και να αφήσει τις μέχρι τότε επαγγελματικές του δραστηριότητες.
Σχετικά με την ταινία «The Room»
Η ταινία «The Room» κυκλοφόρησε το 2003. Βασίστηκε σε ένα αδημοσίευτο μυθιστόρημα 540 σελίδων που γράφτηκε από τον ίδιο τον Γουάιζο. Ο προϋπολογισμός της ταινίας έφτασε τα έξι εκατομμύρια δολάρια. Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας «The Disaster Artist» (2017) – που αναφέρεται στην ταινία The Room – Τζέιμς Φράνκο δήλωσε « Η ταινία The Room κόστισε έξι εκατομμύρια δολάρια και φαίνεται ότι κοστίζει έξι δολάρια».
Παρ’ όλα αυτά, ο Τόμι Γουάιζο μετά την κυκλοφορία της ταινίας του και για τα επόμενα πέντε χρόνια, πλήρωνε μερικές χιλιάδες δολάρια σε συνεχόμενη διαφήμιση. Μέσα από τη διαφήμιση κατάφερε η ταινία του να παίζει σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εισπράξεις από την ταινία αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ετησίως.
Ο Τόμι Γουάιζο παραμένει ένα μυστήριο ως προς τις λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής και κυρίως ως προς τις πηγές του αμύθητου πλούτου του. Ο ίδιος σε μία συνέντευξη στο Entertainment Weekly το 2017, είχε δηλώσει «Νομίζω ότι η ιδιωτική ζωή πρέπει να είναι ιδιωτική ζωή, η επαγγελματική ζωή πρέπει να είναι επαγγελματική ζωή και εκεί είναι που στέκομαι, και έχω δικαίωμα να το κάνω αυτό».
Φυσικά, αυτό το μυστήριο γύρω από την προσωπικότητά του βοήθησε στην αύξηση των μετοχών του τόσο σαν ηθοποιού όσο και σαν δημιουργού – και ο ίδιος το γνώριζε καλύτερα από τον καθένα.
Πηγές: The Disaster Artist(2017) by James Franco, nme.com, indiewire.com, variety.com, en.wikipedia.org
Comments are closed.