Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη. Η πολυαγαπημένη παράσταση μικρών και μεγάλων, επιστρέφει στην Αθήνα! Στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου από 4 Δεκεμβρίου 2020.

Σύγχρονο Θέατρο: Ξεκινάει με 4 δυνατές παραστάσεις

Backstage: Μια παράσταση για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο

Πέτρα: Το νέο τραγούδι του Alex Sid από τις Άγριες Μέλισσες

Η Παιδική Σκηνή της Μαριάννας Τόλη, υποδέχεται, για τη θεατρική περίοδο 2020-2021 με το αγαπημένο μυθιστόρημα των παιδικών μας χρόνων, της Αλκής Ζέη. Ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθετεί το έργο για τέταρτη φορά, μετά το ανέβασμα του σε κρατικές σκηνές Ελλάδας και Κύπρου όπου απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια γνωρίζοντας την αποδοχή και την αγάπη από το κοινό. Το θέατρο Βασιλάκου επιλέγει ένα έργο, σταθμό αναφοράς στην παιδική λογοτεχνία, που θα μας ταξιδέψει σε ένα μεγάλο περίπατο γεμάτο συναισθήματα και γνώσεις.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Λίγα λόγια για το έργο

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα, ο Πέτρος, γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται, γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεμος… δεν ακούς τις σειρήνες;» Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννέα ετών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως, τον βιώνει κάθε μέρα μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο – μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών, ο Πέτρος με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι.

Σημείωμα σκηνοθέτη

“Ο Πέτρος επιστρέφει στην Αθήνα, από όπου ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου, στην πόλη όπου έζησε τα συνταρακτικά γεγονότα της ναζιστικής κατοχής και που τον ανάγκασαν να μεγαλώσει απότομα. Σήμερα, παππούς πια, περηφανεύεται για τα δύσκολα εκείνα χρόνια, που αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας του και για  έναν καλύτερο  κόσμο.

Ο Πέτρος επιστρέφει στην πόλη του, στο χώρο της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Βασιλάκου, που δημιούργησε και άφησε ισχυρό αποτύπωμα η δημιουργός του, Μαριάννα Τόλη. Τώρα πια, τον Πέτρο, η Άλκη του θα τον οδηγεί από ψηλά και  στο ταξίδι του θα κουβαλά τον ενθουσιασμό από τα βλέμματα των παιδιών, που είδαν την ιστορία του στη σκηνή της Κύπρου και της Θεσσαλονίκης.. 

Σε αυτά τα δέκα χρόνια άλλαξαν πολλά, η παραδοχή όμως πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως όλα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως συνέβη με την πανδημία του κορωνοΪού παραμένει ακλόνητη. Όπως επίσης και ο συνεχής αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς βία, ρατσισμό και καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Όλα αυτά είναι που κάνουν τον Μεγάλο Περίπατο της Άλκης πάντα επίκαιρο με οικουμενικές πλέον διαστάσεις.”                                                                                                                        Τάκης Τζαμαργιάς

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου – Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Τάκης Τζαμαργιάς

Σκηνικά – Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Μουσική: Δημήτρης  Ζαβρός

Στίχοι: Νεκταρίνη Κανίνια

Κίνηση: Φρόσω Κορρού

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Video:  Χρήστος Δήμας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου

Βοηθός Σκηνογράφου /Ενδυματολόγου: Φιλάνθη Μπουγάτσου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Λητώ Αμπατζή,Βαγγέλης Ζάπας ,Αφροδίτη Κατσαρού,Δάφνη Μαρκάκη,Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν,Βασίλης Μηλιώνης,Δανάη Μικέδη – Προδρόμου, Σταύρος Μπέκας,Βασίλης Ντάρμας,Γεώργιος Σύρμας, Στράτος Σωπύλης,Μαρία Τσιμά.

Από 4 Δεκεμβρίου 2020

Παραστάσεις για σχολεία, καθημερινές στις 10.30
Παραστάσεις για το κοινό, κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00

Comments are closed.