Ο Μαγικός Αυλός με τα μπαλέτα Béjart της Λωζάνης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από 20 έως 30 Δεκεμβρίου 2019.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγει την αυλαία των Χριστουγέννων με τα παγκοσμίου φήμης Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης  και το σπουδαίο έργο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός».

Τα μπαλέτα Bejart, μετά από τις sold out εμφανίσεις του Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, επιστρέφουν με νέα χορογραφία στην Αθήνα και παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την αξεπέραστη όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός» με την  αυθεντική χορογραφία του Μωρίς Μπεζάρ.

Ένα έργο πλούσιο σε συμβολισμούς για το καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψέμα, την αγάπη για τον άνθρωπο και την αξία της αρετής, στο οποίο ο Μότσαρτ δίνει τη υπέροχη μελωδία του και ο Μπεζάρ τη δημιουργική και μαγική χορογραφία του.Ο χορός και η μουσική ενώνονται αρμονικά σε ένα παραμύθι γεμάτο φως και μαγεία με 50 χορευτές επί σκηνής!

Ο «Μαγικός Αυλός» είναι έτοιμος να αρχίσει την περιπέτειά του αποθεώνοντας το μπαλέτο!

Η ιστορία ξεκινά…

Η βασίλισσα της νύχτας και ο βασιλιάς της μέρας, η πριγκίπισσα Παμίνα και ο πρίγκιπας Ταμίνο, ο Παπαγκένο, νεράιδες και πνεύματα θα βρεθούν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής για να μας διηγηθούν την ιστορία τους! Τις περιπέτειες των ηρώων  συνοδεύει η μεγαλοπρεπής μουσική του Μότσαρτ, ενώ ο Παπαγκένο προκαλεί το γέλιο με το χαρακτήρα και τα παθήματά του.

Η μακρινή Αίγυπτος γίνεται το ιδανικό σκηνικό ενός μαγικού παραμυθιού όπου όλα ανατρέπονται, αλλά στο τέλος το φως νικάει το σκοτάδι και το καλό θριαμβεύει.

Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

Ο Μότσαρτ συνέθεσε τον «Μαγικό Αυλό» το 1791 κατά το τελευταίο έτος της ζωής του και η πρεμιέρα του πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Βάιντεν, στη Βιέννη (Theater auf der Weiden), στις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Παρά την εξασθενημένη υγεία του, ο Μότσαρτ κατάφερε να διευθύνει την πρεμιέρα και κάποιες  παραστάσεις του αριστουργηματικού αυτού έργου, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μία όπερα σε δύο πράξεις, γραμμένη στη μορφή του γερμανικού singspiel, πάνω σε λιμπρέτο του Εμανουέλ Σικανέντερ.
 
Ο Μαγικός Αυλός με την χορογραφία του Μωρίς Μπεζάρ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 10 Μαρτίου 1981 στο Cirque Royal στις Βρυξέλλες και αναβίωσε στο Beaulieu Theatre της Λωζάνης στις 14 Ιουνίου 2017.

«Όταν χορογράφησα τον Μαγικό Αυλό δεν είχα πρόθεση να τραβήξω την παραμικρή προσοχή ή να προσθέσω κάποιο νόημα σε ένα ήδη τέλειο έργο. Ήθελα μόνο να αναζητήσω την μουσική και με αγάπη και διαβάσω και να μεταφράσω το λιμπρέτο». 

Maurice Béjart

Μωρίς Μπεζάρ για τον Μαγικό Αυλό:

«Ο τρόπος με τον οποίο ο Μαγικός Αυλός ξετυλίγεται μπροστά μας είναι διπλός: πρώτα ένα παραμύθι το οποίο μας μεταφέρει στην καθαρή ποιητικότητα της παιδικής ηλικίας ή την ιδιοφυΐα κι έπειτα- και περισσότερο από όλα-σε μια ακριβή, αυστηρή και εμπνευσμένη τελετουργία. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να φαίνεται παράξενος. Παρατηρούμε όμως πως λειτουργεί τέλεια και η εναλλαγή των σκηνών- είτε μαγικών είτε ειλικρινά κωμικών, με το φιλοσοφικό μήνυμα  μιας υψηλής σκέψης- μας κάνει περισσότερο δεκτικούς στον συμβολισμό, όχι μόνο με το μυαλό μας αλλά με όλο μας το είναι.

Οι άνθρωποι συχνά με ρωτάνε ποιο είναι το θέμα του Μαγικού Αυλού. Θα απαντήσω με την ανάλυση του Jacques Chailley:

Το βασικό θέμα, όπως τώρα το αντιλαμβανόμαστε, είναι η σύγκρουση των φύλων. Μια σύγκρουση η οποία βρίσκει την λύση της στο μυστήριο του ζευγαριού. Άντρας και γυναίκα πρέπει πρώτα να ψάξουν ο ένας τον άλλο. Μετά, έχοντας βρει ο ένας τον άλλο να κάνουν την υπέρβαση με μια σειρά δοκιμασιών που θα τους κάνει άξιους της νέας τους κατάστασης».
 
Ο Χορός είναι πρώτα από όλα μια τελετουργία. Σε κάθε πολιτισμό, χορός και τελετουργία είναι άρρητα συνδεδεμένα. Ο ιερέας χορεύει, ο σαμάνος χορεύει, ο μάγος χορεύει, ο Φαραώ και ο Δαυίδ, ο βασιλιάς και ο προφήτης χορεύουν μπροστά από την εικόνα της θεότητάς τους. Μέσα από την σωματικότητα λειτουργεί και το τελετουργικό.

Το μπαλέτο γεννήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και απέκτησε τον χαρακτήρα του όταν ενσωμάτωσε το παραμυθιακό στοιχείο, την αλληγορία, το υπερφυσικό. 

Για μένα ήταν προφανές πως οι χορευτές θα μπορούσαν να εκφράσουν την ευφυΐα του Μότσαρτ και πως μια χορογραφία λεπτοδουλεμένη ανάμεσα στις γραμμές της μουσικής θα κουβαλούσε λιγότερο βάρος από ένα απλό mise en scène, μεταφράζοντας την δυαδικότητα του παραμυθιού και της τελετουργίας.

Μπορεί  να φαίνεται παράξενο να χορογραφείται μια ολόκληρη όπερα αλλά από την μια μεριά η ανθρώπινη φωνή είναι το πιο υπέροχο στήριγμα για τον χορό και από την άλλη η χορογραφία υπερβαίνει τον ρεαλισμό και παρατείνει την ευφυή σκέψη της μουσικής φράσης.

Όταν χορογράφησα τον Μαγικό Αυλό δεν είχα πρόθεση να τραβήξω την παραμικρή προσοχή ή να προσθέσω κάποιο νόημα σε ένα ήδη τέλειο έργο. Ήθελα μόνο να αναζητήσω την μουσική και με αγάπη και διαβάσω και να μεταφράσω το λιμπρέτο.»

«Αγάπη,αγάπη,αγάπη… αυτό είναι που κάνει τη μεγαλοφυΐα» – Μότσαρτ

Official Site: https://www.bejart.ch/en/ballet/the-magic-flute/
 
Video παράστασης: https://bit.ly/332nI3b
Trailer: https://youtu.be/UCKYHQzbPoQ

Béjart Ballet Lausanne

Από την αρχή τους το 1987, τα Μπαλέτα Béjart αποτελούν σημείο αναφοράς στον χορογραφικό κόσμο. Ο ιδρυτής τους Maurice Béjart πάντα επεδίωκε να ανοίξει τον κόσμο του μπαλέτου σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Με το ίδιο πνεύμα και ο Gil Roman- καλλιτεχνικός διευθυντής- και οι χορευτές του χορεύουν ανά τον κόσμο. Τα Μπαλέτα Béjart είναι μια από τις ελάχιστες ομάδες που μπορούν να γεμίσουν μεγάλους χώρους  (NHK-Tokyo, Κρεμλίνο της Μόσχας,  Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Palais des congress de Paris κ.ά.).
Από το 2007, με την έρευνα και την εργασία πάνω σε σύγχρονες δημιουργίες ο Gil Roman διατηρεί κι εξελίσσει το ρεπερτόριό τους. Η δουλειά του Maurice Béjart είναι πάντα στην καρδιά του ρεπερτορίου, με εμβληματικές χορογραφίες.
 
Κατάλληλο για παιδιά άνω των 5 ετών

Ο Μαγικός Αυλός με τα μπαλέτα Béjart της Λωζάνης στο Μέγαρο

Χορογραφία: Maurice Béjart
Μουσική: Wolfgang Amadeus Mozart, La Flûte enchantée- Acte I, Acte II
Ηχογράφηση: Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, υπό την διεύθυνση του Karl Böhm (1964, Deutsche Grammophon)
Σκηνικό και κοστούμια: βασισμένα στα αυθεντικά σχέδια του Alan Burrett
Σχεδιασμός κοστουμιών: Henri Davila
Σχεδιασμός φωτισμών: Dominique Roman
 
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Ημερομηνίες & Ώρες παραστάσεων:
20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29 & 30 Δεκεμβρίου 2019 / 20:00
22 & 26 Δεκεμβρίου 2019/ 15:00

Τιμές:

Παιδικά εισιτήρια (για παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών):
Ε Ζώνη: € 29
Δ Ζώνη: € 37
Γ Ζώνη: € 45
Β Ζώνη: € 53
Α Ζώνη: € 60
Διακεκριμένη Ζώνη: € 70

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: € 29

Ε Ζώνη: € 35
Δ Ζώνη: € 45
Γ Ζώνη: € 55
Β Ζώνη: € 65
Α Ζώνη: € 75
Διακεκριμένη Ζώνη: € 85

Αγορά Εισιτηρίων Online
https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2377&showid=5130#5130
 
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Εκδοτήρια:
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Tηλ 210 7282333
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τηλ 210 7282367

Σχετικά άρθρα:

Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι στην Αθήνα
Δύσκολοι Έρωτες με την Άρτεμη Ματαφιά στη Σφίγγα
Να βγω λιγάκι στον αέρα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Comments are closed.