Ο ζαχαροπλάστης Σεραφείμ Κουκουζέλης μας δίνει μικρές συμβουλές για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας, για να αποφύγουμε τυχόν λάθη αλλά και να τονίσουμε τη γεύση τους.

Ο βραβευμένος ζαχαροπλάστης Σεραφείμ Κουκουζέλης, γνώστης της σύγχρονης γαλλικής αλλά και της ελληνικής ζαχαροπλαστικής, μας δίνει μικρές πολύτιμες συμβουλές για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες και χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Γλυκά που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα στην παρασκευή τους αλλά έχουν κάποια – σημαντικά – μικρά μυστικά τα οποία αν γνωρίζουμε, μπορούμε να αποφύγουμε παλιότερες κακοτοπιές. 

Κουραμπιέδες

Μικρές συμβουλές για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας

«Οι κουραμπιέδες είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά αλλά θέλουν προσοχή στην παρασκευή τους. Το μυστικό για καλούς κουραμπιέδες είναι το καλό ανακάτεμα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη για είκοσι – τουλάχιστον – λεπτά, για να βγουν οι κουραμπιέδες βουτυρένιοι.

Να θυμάστε πως οι κουραμπιέδες θέλουν φρέσκο βούτυρο και όχι μαργαρίνη.

Ακόμα ένα μυστικό είναι η κρέμα γάλακτος, ένα συστατικό που πολλοί δε γνωρίζουν και βοηθάει στο να είναι οι κουραμπιέδες πιο μαλακοί. Η ποσότητά της πρέπει να είναι λίγη.  

Το ψήσιμο πρέπει να γίνεται σε χαμηλή φωτιά – στους 170 βαθμούς μάξιμουμ – για 50-60 λεπτά. Φυσικά, αυτό είναι σχετικό γιατί πάντα εξαρτάται και από το φούρνο.

Το μυστικό για το σωστό πασπάλισμα με άχνη είναι να μη γίνει την ίδια ημέρα.

Προτιμήστε να στολίσετε τους κουραμπιέδες την επόμενη ημέρα ώστε να έχουν τραβήξει όλη την υγρασία τους. Πριν πασπαλίσουμε με την άχνη ζάχαρη, ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο που αναμειγνύουμε με νερό. Προσοχή! Ψεκάζουμε λίγο, δεν πρέπει να βρέξουμε πολύ τους κουραμπιέδες».

Μελομακάρονα

Μικρές συμβουλές για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας

«Τα μελομακάρονα είναι από τα γλυκά που έχουν μεγάλη ζήτηση και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα στην παρασκευή τους. Για γευστικά μελομακάρονα χρειαζόμαστε καλό μέλι. Προτιμήστε – αν υπάρχει η δυνατότητα – μέλι από το χωριό ή κάποια καλή εταιρεία.

Να γνωρίζετε πως όσο πιο καλό είναι το μέλι τόσο πιο ωραίο άρωμα θα έχει το μελομακάρονο.

Τα μελομακάρονα θέλουν μπαχαρικά και αρώματα. Μπορούμε να προσθέσουμε κανέλα, πορτοκάλι, λεμόνι, βανίλια και γενικότερα, ότι προτιμάει ο καθένας. Προσοχή στην ποσότητα με το γαρύφαλλο γιατί πικρίζει.

Η βάση του μελομακάρονου είναι το αλεύρι. Μια μικρή όμως σημαντική συμβουλή είναι να προσθέσουμε και σιμιγδάλι. Το σιμιγδάλι βοηθάει τα μελομακάρονα να μείνουν μαλακά στο εσωτερικό τους. Αν, για παράδειγμα, η συνταγή σας έχει ένα κιλό αλεύρι, βάζουμε 500 γραμμάρια αλεύρι και 500 γραμμάρια σιμιγδάλι. Προσοχή στο ανακάτεμα! Ανακατεύουμε τόσο, όσο να απορροφηθούν τα υγρά στη ζύμη. Να γνωρίζετε πως όσο πιο πολύ ανακατεύουμε το μελομακάρονο τόσο πιο σκληρό γίνεται.

Να πλάσετε τα μελομακάρονα με το χέρι γιατί γίνονται πιο αφράτα.

Τέλος, προσοχή στο ψήσιμο. Να μην πάρουν πολύ χρώμα γιατί άμα παραψηθούν, δε θα τραβάνε μετά το σιρόπι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για κανένα μισάωρο, ανάλογα με το φούρνο. Το σωστό σιρόπι για τα μελομακάρονα θα πρέπει να έχει την εξής αντιστοιχία: μία κούπα ζάχαρη, μία κούπα νερό και μία κούπα μέλι.

Προσοχή! Για να μελώσουμε σωστά, πρέπει το μελομακάρονο να είναι καυτό – όπως βγαίνει από το φούρνο – και το σιρόπι κρύο.

Μικρή συμβουλή: ξεκινήστε την προετοιμασία πρώτα από το σιρόπι ώστε να προλάβει να κρυώσει.»

Βασιλόπιτα

Μικρές συμβουλές για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας

«Υπάρχουν πολλά είδη βασιλόπιτας, εμείς θα μιλήσουμε για την πιο κλασική συνταγή, το κέικ. Η βασιλόπιτα θέλει τρία είδη βουτύρου. Πρόβειο, αγελαδινό και μαργαρίνη. Επειδή είναι κέικ, θέλει καλό ανακάτεμα. Η βασική διαφορά με το απλό κέικ είναι πως έχει πολλά αρώματα. Μπορούμε να βάλουμε διάφορα αρώματα όπως μαχλέπι, μοσχοκάρυδο, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Το νόμισμα το βάζουμε αφού ψηθεί η βασιλόπιτα και καλύπτουμε τη σχισμή με μπόλικη άχνη.

Το κλασικό στόλισμα της βασιλόπιτας γίνεται με ζάχαρη άχνη και σοκολάτα. Προτιμήστε το στόλισμα να το κάνετε την επόμενη μέρα για να έχει τραβήξει το γλυκό όλη την υγρασία. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σχηματίζουμε τα γράμματα με γλάσο σοκολάτας.

Αν δεν έχουμε σακούλα /κορνέ ζαχαροπλαστικής, μπορούμε να κάνουμε ένα αυτοσχέδιο με μία λαδόκολλα, δίνοντας το σχήμα του χωνιού.

Η βασιλόπιτα θέλει καρύδια εσωτερικά. Μπορείτε να διαλέξετε οποιοδήποτε ξηρό καρπό αλλά προτιμήστε το καρύδι γιατί θα δώσει περισσότερη γεύση στην πίτα σας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά περίπου. Προσοχή! Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο γιατί μπορεί το γλυκό να ξεφουσκώσει. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί.»

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

Μικρές συμβουλές για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας

«Μία παρασκευή απλή και εντυπωσιακή, που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σε ζήτηση. Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα γίνονται με μία απλή ζύμη πάστα φλώρα. Το μυστικό τους είναι η προσθήκη – στη ζύμη – τζίντζερ και μαύρης ζάχαρης.  Ζυμώνουμε με τον πλάστη και με ένα κουπ-πατ κόβουμε τη ζύμη στο επιθυμητό σχέδιο… χριστουγεννιάτικο δεντράκι, αστεράκι κ.ά. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20-30 λεπτά.

Δουλεύουμε τη ζαχαρόπαστα στο πάγκο με λίγο νισεστέ. Αφού κρυώσει το μπισκότο, κολλάμε τη ζαχαρόπαστα με λίγο νερό.

Να θυμάστε, λεπτή στρώση ζαχαρόπαστας και πιο χοντρό το μπισκότο. Αν θέλουμε τυλίγουμε τα μπισκότα μας με μία μεμβράνη ή τα βάζουμε σε ένα σακουλάκι, σε συσκευασία δώρου, προσφέροντάς τα σαν δώρο στους αγαπημένους μας.

Ευχαριστούμε τον ζαχαροπλάστη Σεραφείμ Κουκουζέλη και τα ζαχαροπλαστεία-catering Tulip, στη Λευκάδα www.lefkadacatering.gr  www.tulip.com.gr

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/xristougenniatikes-tainies-pou-aksizei-na-deite/
https://umano.gr/oi-poleis-tou-kosmou-sto-rythmo-ton-xristougennon/
https://umano.gr/oikonomika-dora-xoris-xodepsete-polla-xrimata/
https://umano.gr/agapimena-paradosiaka-glyka-apo-olo-ton-kosmo/ 
https://umano.gr/o-diasimos-pastry-chef-cedric-grolet-sto-umano/ 
https://umano.gr/ta-ofeli-tis-sokolatas-gia-tin-ygeia-mas/

Comments are closed.