Ο Καρυοθραύστης από κορυφαίους σολίστ των μπαλέτων Μπολσόι, στο Christmas Theater από 23 έως και 29 Δεκεμβρίου 2019.

Μία από τις πιο ιστορικές ακαδημίες μπαλέτου στον κόσμο έρχεται στην Αθήνα τον Δεκέμβριο πλαισιωμένη από κορυφαίους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι. Με 70 συντελεστές θα παρουσιάσει το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον Καρυοθραύστη.

Το Bolshoi Ballet Academy σκορπίζει φέτος τη μαγική του χρυσόσκονη στο Christmas Theater. Ο Καρυοθραύστης, το πιο φημισμένο και αγαπημένο μπαλέτο των γιορτινών ημερών, με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ζωντανεύει στη σκηνή από τους χορευτές της φημισμένης Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, χαρίζοντας την λάμψη του αυθεντικού κλασικού μπαλέτου.

Από τις 23 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και για δέκα παραστάσεις. Οι θεατές θα ζήσουν τη μαγεία του παραμυθιού με ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κόσμου σε μία καταπληκτική παραγωγή.

Λίγα λόγια για τον Καρυοθραύστη

Δίκαια ο Καρυοθραύστης κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του μπαλέτου και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων.

Η ιστορία του, ένα τρυφερό παραμύθι, είναι διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του E.T.A. Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών». Τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική υπόθεση. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν μια συναρπαστική ιστορία.

Η μεγαλοφυής μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου.

Ο Τσαϊκόφσκι δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι) το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά, ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.

Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο Καρυοθραύστης γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες. Η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα χορογραφίες, ήταν αυτή του Βασίλι Βαϊνόνεν που παρουσιάζει η Ακαδημία Μπολσόι στο θέατρο Badminton. Ο Βασίλι Βαϊνόνεν (1901 – 1964), ανανεωτής Σοβιετικός χορογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του κυρίως με τα Μπαλέτα Κίροφ (νυν Μαριίνσκι) και τα Μπαλέτα Μπολσόι, δημιούργησε την χορογραφία του Καρυοθραύστη το 1934 για τα Κίροφ. Η χορογραφία του αυτή αναβίωσε το 1954 ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και σε DVD και φυσικά παραμένει στο ρεπερτόριο των Μαριίνσκι μέχρι σήμερα.

Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι

Η Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, κοινώς γνωστή ως Bolshoi Ballet Academy, είναι μία από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου της Ρωσίας. Η ιστορία της χρονολογείται από το 1773, όταν η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε διάταγμα με το οποίο οριζόταν για πρώτη φορά μέχρι τότε, η εισαγωγή μαθημάτων χορού στο πρόγραμμα σπουδών του Βρεφοκομείου της Μόσχας. Ο ιταλός χορευτής μπαλέτου και χοροδιδάσκαλος Φίλιππο Μπεκάρι, έγινε ο πρώτος δάσκαλος χορού του Βρεφοκομείου.Η ημέρα που προσλήφθηκε για να διδάξει στο Ίδρυμα, 23 Δεκεμβρίου του 1773, είναι η μέρα ίδρυσης της Σχολής Μπαλέτου της Μόσχας.

Το 1779 αποφοίτησαν οι πρώτοι μαθητές της Σχολής, που έγραψαν ιστορία στον ρωσικό χορό.

Το 1784 ήταν η χρονιά που ολόκληρη η Σχολή Μπαλέτου εντάχθηκε στην άμεση επίβλεψη του Θεάτρου Μπολσόι (που τότε λεγόταν Θέατρο Πετρόβσκι). Από τις αρχές του 19ου αιώνα, μαζί με τους Γάλλους και Ιταλούς δασκάλους, άρχισαν να διδάσκουν και Ρώσοι, μεταξύ αυτών και ο A. Glushkovski, ένας εξαίρετος χορευτής και χοροδιδάσκαλος, που έγινε διευθυντής της Σχολής Θεάτρου, γεγονός τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη και εξέλιξη του μπαλέτου της Μόσχας. Από εκεί βγήκαν τα διαμάντια του Ρώσικου Μπαλέτου της περιόδου 1820-1840.

Τα χρόνια αυτά, το Ρωσικό μπαλέτο εδραίωσε τη δημιουργική του ταυτότητα, το διακριτό πρωτότυπο ρεπερτόριό του, εξασφάλισε τους Ρώσους καλλιτέχνες και το πιο σημαντικό, την εθνική σχολή χορού. Από την ημέρα της ίδρυσής της, η Σχολή Θεάτρου εκπαίδευε καλλιτέχνες για το θέατρο και την όπερα και μουσικούς ορχήστρας παράλληλα με τους χορευτές του μπαλέτου. Αυτή η συνέργεια, βοήθησε τον εμπλουτισμό και των τριών τεχνών και αποτέλεσε προστιθέμενη αξία για όλους τους μαθητές της Σχολής.Τα επόμενα χρόνια, με κάποιες αλλαγές στη δομή της, η Σχολή εδραίωσε τη φήμη της και έβγαλε πολλούς ταλαντούχους καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων ενσωματώθηκαν στη Σχολή.

Το τέλος του 19ου αιώνα σηματοδότησε σημαντικές αλλαγές στη ζωή της Θεατρικής Σχολής της Μόσχας.

Ως το τέλος του 20ου αιώνα, ο κόσμος αναφέρεται στη Σχολή της Μόσχας ως τη μοναδική Ακαδημία που έθρεψε γενιές σπουδαίων χορευτών. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τα υψηλότερα στάνταρτς. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τόσο τα κλασικά έργα όσο και την παρακολούθηση και προώθηση των σύγχρονων ρευμάτων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζουν προσκεκλημένοι κορυφαίοι χορογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, είτε για σεμινάρια είτε για συμπαραγωγές.

Οι μαθητές της Ακαδημίας παρουσιάζουν την τέχνη τους όχι μόνο στις καλύτερες σκηνές της Ρωσίας αλλά και του εξωτερικού ενώ έχουν τιμηθεί επανειλημμένως με πολυάριθμα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν κερδίσει πάνω από 130 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων 5 Grand Prix και 45 χρυσών μεταλλίων.

Μερικοί από τους σπουδαιότερους χορευτές μπαλέτου σε όλο τον κόσμο είναι απόφοιτοι της Ακαδημία Μπολσόι:

Ίγκορ Μοϊσέγιεφ (απόφοιτος του 1924)
Μάγια Πλισέτσκαγια (απόφοιτος του 1943)
Νικολάι Φαντέγιετσεβ (απόφοιτος του 1952)
Μαρίς Λιέπα (απόφοιτος του 1956)
Εκατερίνα Μαξίμοβα (απόφοιτος του 1958)
Βλαντίμιρ Βασίλιεβ (απόφοιτος του 1958)
Μιχαήλ Λαβρόβσκι (απόφοιτος του 1961)
Νατάλια Μπεσμέρτνοβα (απόφοιτος του 1961)
Μπορίς Ακίμοβ (απόφοιτος του 1965)
Ιρέκ Μουχαμέντοβ (απόφοιτος του 1978)
Βλαντίμιρ Μάλαχοφ (απόφοιτος του 1986)
Σεργκέι Φίλιν (απόφοιτος του 1988)
Νικολάι Τσισκαρίντζε (απόφοιτος του 1992)
Σβετλάνα Λούνκινα (απόφοιτος του 1997)
Νατάλια Oσίποβα (απόφοιτος του 2004)

Καρυοθραύστης από κορυφαίους σολίστ των μπαλέτων Μπολσόι

THE BOLSHOI BALLET ACADEMY
CHRISTMAS THEATER
ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (ΒΕΪΚΟΥ)

23 – 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

VIP ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 60 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 30 ΕΥΡΩ
Α ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 50 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 25 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 40 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 20 ΕΥΡΩ
Γ ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 30 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 15 ΕΥΡΩ
Δ ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 22 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 11 ΕΥΡΩ,
Ε ΖΩΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 14 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ-ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ-65+ : 7 ΕΥΡΩ
ΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΑ (ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ): 7 ΕΥΡΩ, ΣΥΝΟΔΟΣ 14 ΕΥΡΩ

ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 211 77 01 700

ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΑΜΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ 211 77 01 700

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 211 77 01 700, WWW.VIVA.GRWWW.CHRISTMASTHEATER.GR

Σχετικά άρθρα:

Φρικαντέλα του Ευγένιου Τριβιζά στο Christmas Theater
Οι θρυλικοί μουσικοί της Κούβας στο Christmas Theater
Fast Love – A Tribute to George Michael
The Phantom of the Opera – Μία επιπλέον εβδομάδα

Comments are closed.